Babeczki z batonikami Bounty i malinami
21 Komentarzy
Po upieczeniu „Sernika czekoladowego z batonikami Bounty“ pozostało mi trochę batoników, więc postanowiłam upiec babeczki z tymi batonikami, a że do kokosu pasują maliny, dlatego do każdej babeczki dodałam jeszcze malinę. Babeczki wyszły fajne, lekkie i wilgotne. Są dobre same lub oprószone cukrem pudrem.
Składniki:
125g masła
125g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
250g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka
200g batoników Bounty (= 7 sztuk mini Bounty)
ok. 15 sztuk malin (mogą być mrożone, wtedy malin nie rozmrażać)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Batoniki Bounty pokroić w cienkie paski.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo na przemian mąkę i mleko do ciasta.
Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać batoniki.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. (Wychodzi ok. 15 babeczek). Ciasto wyłożyć do formy. W każdą babeczkę wcisnąć w środek malinę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.
18 maj 2010
Poprawiono: 10 kwiecień 2017
Odsłon: 66110