Maślane bułki na słodko, posypane chrupiącą kruszonką. Bułki są bez nadzienia. Można podawać je posmarowane masłem, dżemem lub same na śniadanie lub jako przekąskę.
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Przygotować ciasto: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na 16 części i uformować bułeczki.
Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut.
Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonkę docisnąć dłonią do bułki, aby jak najwięcej utrzymało się jej na bułce).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wszystkie składniki na zaczyn i ciasto drożdżowe połączyć i zagnieść (tj. 650 g mąki, drożdże, 300 ml lekko ciepłego mleka, cukier, 2 jajka i lekko ciepłe masło).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
3 miesięcy temu
Wyszły b dobre polecam !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wenalexis·
4 miesięcy temu
Używam tego przepisu od lat, dorzucam do środka wlasne dodatki, np wisnie, jabłka, jagody itd i jeszcze ani razu mnie bułeczki nie zawiodły. Polecam :) 🖤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
4 miesięcy temu
Pyszności :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
4 miesięcy temu
Czekam że ślinotokiem aż wystygną a zapach na całe mieszkania😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
4 miesięcy temu
Pychotka!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna ·
9 miesięcy temu
Pyszne bułeczki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 miesięcy temu
Po upieczeniu bułeczki z drobną kruszonką są puszyste i idealnie chrupią. Radość z jedzenia niewyobrażalna. 😊♥️🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena ·
10 miesięcy temu
Cudowny przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 lat temu
Bułeczki są bardzo smaczne. Robię je dość często. Moje wnuczęta je uwielbiają a Bułeczki znikają w oka mgnieniu. Przepis trafiony. Serdecznie pozdrawiam 😋😋😊❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
OWmirs@·
1 lat temu
cudowne te bułeczki wychodzą, polecam :)!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
1 lat temu
Polecam cudowny przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joasia·
1 lat temu
Czy z tego przepisu wyjdą cynamonki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AGNIESZKA·
1 lat temu
Dzień dobry, bułeczki są cudowne. Robię już któryś raz z rzędu. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
Czy można 50g drożdży dodać czy trzeba 20g?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Można dać oczywiście więcej, ale 20 g jest wystarczające.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
1 lat temu
Bułeczki pyszne. Ja dodałam do niektórych powidła śliwkowe, a do niektórych nutelle, a niektóre beż nadzienia. wszystkie wyszĺy przepyszne🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka·
1 lat temu
Przepyszne😋 polecam przepis👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ludwika·
2 lat temu
Cudowne wyszły. Dałam dwa całe jajka i trzy żółtka, . Lekkie jak chmurką smakują obłędnie. Dziękuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MALGORZATA·
2 lat temu
Pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
2 lat temu
Czy te bułeczki będą smaczne na drugi dzień?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Też, ale najlepsze są w dzień pieczenia. Proszę włożyć je do worka foliowego gdy ostygną, aby nie obsychały.