Maślane bułki na słodko, posypane chrupiącą kruszonką. Bułki są bez nadzienia. Można podawać je posmarowane masłem, dżemem lub same na śniadanie lub jako przekąskę.
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Przygotować ciasto: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na 16 części i uformować bułeczki.
Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut.
Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonkę docisnąć dłonią do bułki, aby jak najwięcej utrzymało się jej na bułce).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wszystkie składniki na zaczyn i ciasto drożdżowe połączyć i zagnieść (tj. 650 g mąki, drożdże, 300 ml lekko ciepłego mleka, cukier, 2 jajka i lekko ciepłe masło).
Bułeczki są bardzo smaczne. Robię je dość często. Moje wnuczęta je uwielbiają a Bułeczki znikają w oka mgnieniu. Przepis trafiony. Serdecznie pozdrawiam 😋😋😊❤
Wyszły przepyszne, zdjęcie pierwszej partii z piekarnika :) kolejną partię piekłam trochę krócej i wyszły pięknie lekko zarumienione ale za szybko zostały zjedzone aby zrobić im zdjęcie.