Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady w środku, z dodatkiem budyniu w proszku do ciasta, który dodaje waniliowego aromatu. Smaczne, bardzo lubiane przez dzieci, szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki na ok. 14 sztuk:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 ml mleka, temperatura pokojowa
150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
100 g czekolady, dowolnej (u mnie mleczna)
Polewa czekoladowa (opcjonalnie):
100 g czekolady
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
100 g czekolady posiekać.
W jednej misce wymieszać mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia i cukier.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko i olej.
Do drugiej miski dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać krótko trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek, pozostawiając mały odstęp od brzegu. (Gdyby zostało trochę ciasta, co zależy od wielkości papilotek, pozostałe ciasto może czekać w misce na blacie, aż pierwsza partia się upiecze. Mnie wyszło 14 muffinków).
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na ok. 5- 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razu posypać posypką cukrową.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.