Muffinki czekoladowe

1 Komentarz
Muffinki czekoladowe

Proste muffinki czekoladowe. Są szybkie do przygotowania, a dzięki kropelkom czekoladowym na wierzchu nie potrzebują żadnej, dodatkowej dekoracji. Przygotowane są z najprostszych składników, które najczęściej mamy domu. Są pyszne, puszyste, czekoladowe i umiarkowanie słodkie.

Składniki na ok. 13 sztuk:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • 50 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 125 ml oleju np. rzepakowego lub 130 g roztopionego masła
  • 100 g czekolady (u mnie gorzka, ale może być dowolna)

Dodatkowo:

  • ok. 40 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 100 g czekolady posiekać. Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przesiać.

2

  1. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, cukier, mleko i olej.

3

  1. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.

4

  1. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ - ¾ wysokości papilotki. Z wierzchu posypać kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. Wychodzi ok. 13 sztuk, w zależności od rozmiaru papilotek. Ciasto na trzynastą muffinkę nałożyłam do 3 papilotek, włożonych jedna w drugą, aby były stabilne i piekłam razem z formą na muffinki).

5

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Mylne może okazać się sprawdzanie muffinów patyczkiem, ponieważ można natrafić na kawałek roztopionej czekolady, który znajduje się w cieście. Można sprawdzić muffina w dwóch/ trzech miejscach).
  2. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 13

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki czekoladowe Muffinki czekoladowe Muffinki czekoladowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.