Donuty (low carb, keto)

Napisz komentarz
Donuty (low carb, keto)

Pyszne, wilgotne, mięciutkie donuty pieczone w piekarniku. Są niskowęglowodanowe, a nawet bezglutenowe i keto. Super z posypką cynamonową. Długo zachowują świeżość.

Makro 1 z 9- ciu donatów (ok. 47 g): 173 kcal, B: 6g, T: 15,7g, W: 2,2g (W netto: 1,1g).

Składniki na ok. 9- 10 sztuk, o śr. 7 cm:

Ciasto:

  • 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
  • 75 g masła
  • 50 g erytrytolu
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa (ewentualnie 3 duże jajka)
  • 30 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Do posypania:

  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do posmarowania formy:

  • ok. 5 g masła

Dodatkowo:

  • forma silikonowa na donuty (2 sztuki, średnica wgłębienia 7cm)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować formę: Roztopić odrobinę masła (ok. 5 g) i przy pomocy pędzelka silikonowego wysmarować ok. 9- 10 wgłębień (o śr. 7 cm) na donuty. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: 75 g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: zmielone migdały, erytrytol i proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką.

2

  1. Do drugiej miski wbić jajka, dodać śmietankę, płynne (chłodne lub lekko ciepłe) masło i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Roztrzepać trzepaczką.

3

  1. Suche składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  2. Ciastem napełnić formę, pozostawiając trochę odstępu od brzegu, bo donuty urosną.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół), aż donuty się zarumienią. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej, aż będą chłodne lub lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy.
  2. W miseczce wymieszać łyżkę erytrytolu z łyżeczką cynamonu. Donata włożyć do miseczki (jasną stroną w stronę cukru) i kolistym ruchem poruszać miską. W ten sposób przygotować pozostałe donaty.

5

  1. Donuty można przechowywać przez 5- 6 dni w lodówce (lub, jeśli nie jest za ciepło w kuchni, również w temperaturze pokojowej, np. na talerzyku umieszczonym w worku). Można je również do ok. 3 miesięcy trzymać zamrożone.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: sugarfreelondoner.com

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 9- 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Donuty (low carb, keto) Donuty (low carb, keto)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!