
Pyszne, wilgotne, mięciutkie donuty z cytrynową nutą pieczone w piekarniku. Są niskowęglowodanowe, a nawet bezglutenowe i keto. Polane lukrem cytrynowym. Długo zachowują świeżość.
Makro 1 z 10- ciu donatów (ok. 50 g): 162 kcal, B: 5,7g, T: 14,7g, W: 2,3g (W netto: 1,25g).
Składniki na ok. 10 sztuk, o śr. 7 cm:
Ciasto:
- 110 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
 - 75 g masła
 - 50 g erytrytolu
 - 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa (ewentualnie 3 duże jajka)
 - 30 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - skórka starta z ½ cytryny (niewoskowanej)
 - 2 łyżki soku z cytryny
 
Lukier:
- 50 g erytrytolu zmielonego na puder
 - ok. 2 łyżki soku z cytryny
 
Do posmarowania formy:
- ok. 5 g masła
 
Dodatkowo:
- forma silikonowa na donuty (2 sztuki, średnica wgłębienia 7cm)
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować formę: Roztopić odrobinę masła (ok. 5 g) i przy pomocy pędzelka silikonowego wysmarować ok. 10 wgłębień (o śr. 7 cm) na donuty. Odstawić na bok.
 - Przygotować ciasto: 75 g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: zmielone migdały, erytrytol, startą skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką.
 

- Do drugiej miski wbić jajka, dodać śmietankę, płynne (chłodne lub lekko ciepłe) masło i sok z cytryny. Roztrzepać trzepaczką.
 

- Suche składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
 

- Ciastem napełnić formę, pozostawiając trochę odstępu od brzegu, bo donuty urosną.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół), aż donuty się zarumienią. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej, aż będą chłodne lub lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Przygotować lukier: Do miseczki wsypać erytrytol w pudrze. Wlać sok z cytryny i ucierać łyżeczką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżeczki o ściankę miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze trochę soku z cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Lukier rozprowadzić na donutach.
 

- Donuty można przechowywać przez 5- 6 dni w lodówce (lub, jeśli nie jest za ciepło w kuchni, również w temperaturze pokojowej, np. na talerzyku umieszczonym w worku). Można je również do ok. 3 miesięcy trzymać zamrożone.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 10  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
