
Bezy z czekoladą
to pyszna wariacja klasycznych bez, w których delikatna, słodka beza łączy się z roztopioną czekoladą, tworząc apetyczny czekoladowy zawijas. Nakładane łyżką, mają niepowtarzalny, rustykalny wygląd i wyjątkowy urok. Każda beza jest inna – apetyczna, chrupiąca z zewnątrz i dobrze wysuszona w środku.
Składniki na ok. 11- 12 sztuk:
- 3 białka (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru, najlepiej drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier - po łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
- Gdy masa stanie się gęsta, lśniąca i cukier nie będzie już wyczuwalny, polać białka chłodną, ale wciąż płynną czekoladą.

- Delikatnie, przy pomocy szpatułki lub łyżki, zrobić dosłownie kilka ruchów mieszających, aby powstał marmurkowy wzór. Nie mieszać zbyt długo - wystarczą 3- 4 delikatne ruchy, ponieważ czekolada będzie się jeszcze łączyć z bezą podczas nakładania jej łyżką na blachę.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę nabierać łyżką i nakładać na blachę, pozostawiając odstępy między bezami.

- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C (z termoobiegiem) przez ok. 2 godzin, aż bezy będą dobrze wysuszone.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (lub pozostawić w zamkniętym piekarniku przez noc do wystudzenia).
- Przechowywać w szczelnej puszce.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 11- 12 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | niski |
