
Bezy z czekoladą
to pyszna wariacja klasycznych bez, w których delikatna, słodka beza łączy się z roztopioną czekoladą, tworząc apetyczny czekoladowy zawijas. Nakładane łyżką, mają niepowtarzalny, rustykalny wygląd i wyjątkowy urok. Każda beza jest inna – apetyczna, chrupiąca z zewnątrz i dobrze wysuszona w środku.
Składniki na ok. 11- 12 sztuk:
- 3 białka (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
 - 150 g cukru, najlepiej drobnego cukru do wypieków
 - szczypta soli
 - 50 g czekolady gorzkiej
 
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier - po łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia.
 - W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
 - Gdy masa stanie się gęsta, lśniąca i cukier nie będzie już wyczuwalny, polać białka chłodną, ale wciąż płynną czekoladą.
 

- Delikatnie, przy pomocy szpatułki lub łyżki, zrobić dosłownie kilka ruchów mieszających, aby powstał marmurkowy wzór. Nie mieszać zbyt długo - wystarczą 3- 4 delikatne ruchy, ponieważ czekolada będzie się jeszcze łączyć z bezą podczas nakładania jej łyżką na blachę.
 - Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę nabierać łyżką i nakładać na blachę, pozostawiając odstępy między bezami.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C (z termoobiegiem) przez ok. 2 godzin, aż bezy będą dobrze wysuszone.
 - Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (lub pozostawić w zamkniętym piekarniku przez noc do wystudzenia).
 - Przechowywać w szczelnej puszce.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 11- 12  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | niski | 
 
 