Bezy z czekoladą

11 Komentarzy

Bezy z czekoladą

Duże, dwukolorowe bezy o nierównym kształcie. Bezy podczas suszenia rosną i większość z nich lekko pęka co nadaje im ładny, rustykalny wygląd.

Składniki:

  • 3 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 50g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
  2. W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści należy wyłączyć mikser, polać białka chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą i delikatnie szpatułką, robiąc dosłownie parę ruchów, wymieszać czekoladę z bezą, aby powstał marmurkowy wzór. Nie mieszać za długo. (Najlepiej zrobić ze 3- 4 ruchy szpatułką. Czekolada będzie się jeszcze mieszać, gdy będziemy wykładać łyżką pianę na blachę).
  4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę nabierać łyżką i nakładać na blachę, zachowując odstęp między bezami.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C (najlepiej termoobieg) przez około 2- 2,5 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone.
  2. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Smacznego.

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    Mnie wyszły bardzo kruche i słodkie, ładnie się wysuszyły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 8 lat temu
    Zrobiłam wyszło mi 11 super bardzo smaczne ale strasznie kruche ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    zrobiłam wg przepisu.wyszły placki :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Ile mniej więcej bez wychodzi z tego przepisu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej blasze (popatrz na zdjęcie etapowe).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 10 lat temu
    Pyszne , ale czy nie za słodkie ?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Angelina · 4 lat temu
      Jak dla mnie wyszły za suche, takie suchary a piekłam troche ponad godzinę :( cukier nie chciał się rozpuścić przy ubijaniu. Nast. razem spróbuje dać standardową ilość cukru, czyli 50g na jajko i zobaczyć co wyjdzie. Pomysł ogółem świetny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 10 lat temu
    Zrobiłem wczoraj. Super fajne. Bardzo słodka, bardzo duża przyjemność:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Pychota sama robiłam w Niedzielę według tego przepisu :-) Polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    Z czekoladą mówisz...? To dopiero musi być rozpusta... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 10 lat temu
    mniam, w sobotę piekę ;-)