Bezy z masą amaretto

Napisz komentarz
Bezy z masą amaretto

Bezy przekładane masą jajeczno- maślaną o smaku amaretto. Słodkie zarówno same bezy, jak i krem. Są pyszne i aromatyczne. Do masy dodany jest likier amaretto jak również pokruszone ciasteczka Amaretti. Bezy przełożone tą masą są stabilne i można je spokojnie przechować w lodówce ok. 2 dni.

Składniki na ok. 16 sztuk (o wymiarach ok. 7 x 6 cm):

Bezy:

  • 5 białek (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru, najlepiej drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Masa:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 40 ml likieru amaretto

Dodatkowo:

  • ok. 30 g ciasteczek Amaretti
  • kakao do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużej gwiazdki) i wyciskać bezy o wielkości ok. 6 x 5cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować masę maślaną: Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. (O ubijaniu na parze czytaj w uwagach). Ubijać ok. 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami likier amaretto.
  2. Ciasteczka Amaretti połamać na drobne kawałki.

3

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki i wycisnąć masę na połowę bez, pozostawiając miejsce w środku. Resztę masy odstawić na bok.
  2. Ciasteczka wsypać w pozostawione, puste miejsce.

4

  1. Przykryć resztą masy.
  2. Skleić z pozostałymi bezami, delikatnie dociskając. Posypać z góry okruszkami ciasteczek Amaretti i kakao.

5

  1. Bezy przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na niską i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta. Przepis na taką masę ze zdjęciami możecie zobaczyć tutaj: "Masa maślana".
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średni
Koszt Koszt: średnia
Bezy z masą amaretto Bezy z masą amaretto Bezy z masą amaretto
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!