Bezy karmelowe z brązowym cukrem


Bezy karmelowe z brązowym cukrem
to pyszna odmiana klasycznych bez, w których zamiast białego cukru użyto cukru brązowego. To właśnie on nadaje im beżowy kolor i delikatny karmelowy smak. W porównaniu do tradycyjnych, śnieżnobiałych bez, te mają cieplejszy odcień - lekko złotawy, a w środku jeszcze ciemniejszy. Smak jest głębszy, mniej czysto słodki, z przyjemną nutą karmelu.
Choć mogą nie wyglądać tak atrakcyjnie jak tradycyjne bezy (mnie przypominają zwykłe bezy pieczone w zbyt wysokiej temperaturze, które lekko się przypiekły i straciły swoją biel), to dzięki delikatnej karmelowej nucie doskonale komponują się z kremami o smaku karmelowym, kawowym, czekoladowym czy orzechowym.
Składniki na ok. 36 sztuk, o średnicy ok. 6 cm:
Bezy:
- 4 białka (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru brązowego*
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przygotować bezy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier - po łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Gdy masa stanie się gęsta, lśniąca i cukier nie będzie już wyczuwalny, przełożyć ją do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (np. w kształcie gwiazdki). Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać bezy o średnicy ok. 5- 6 cm, zachowując odstępy między nimi.
- Bezy piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż będą dobrze wysuszone. (Bezy piekę na dwóch blachach jednocześnie. Można piec zarówno z termoobiegiem, jak i w trybie grzałka góra–dół. W przypadku pieczenia bez termoobiegu, w połowie czasu zamienić blachy miejscami, aby bezy upiekły się równomiernie). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (lub pozostawić w zamkniętym piekarniku przez noc do wystudzenia).
- Przechowywać w szczelnej puszce.
Uwaga:
* Jeśli cukier brązowy byłby gruboziarnisty, należy zmielić go na drobniejszy lub całkiem na puder, ponieważ gruby nie rozpuści się w pianie z białek podczas ubijania.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 36 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!