Bezy z masą krówkową


Bezy z masą maślaną o smaku krówkowym i kawałkami czekolady to wyjątkowo słodki i efektowny deser dla miłośników bezy i karmelowych smaków. Bezy mają beżowy kolor dzięki dodatkowi cukru brązowego, który nadaje im delikatny, karmelowy aromat. W środku są nieco ciemniejsze niż z zewnątrz.
Całość smaczna, ale uprzedzam, że mocno słodka. Słodka jest beza i słodka masa. Chciałam uzyskać smak krówkowy/ karmelowy, dlatego taka słodycz. Dla wzbogacenia smaku i lekkiego przełamania słodyczy, dodałam do środka kawałki gorzkiej czekolady, która też jest słodka, ale jednak ma lekko wytrawny posmak. Coś dla wielbicieli naprawdę słodkich wypieków.
Składniki na ok. 18 sztuk, o średnicy ok. 6 cm:
Bezy:
- 4 białka (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru brązowego*
- szczypta soli
Masa maślana:
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g masy krówkowej, temperatura pokojowa
- ok. 50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Przygotować bezy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier - po łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Gdy masa stanie się gęsta, lśniąca i cukier nie będzie już wyczuwalny, przełożyć ją do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (np. w kształcie gwiazdki). Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać bezy o średnicy ok. 5- 6 cm, zachowując odstępy między nimi.
- Bezy piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż będą dobrze wysuszone. (Bezy piekę na dwóch blachach jednocześnie. Można piec zarówno z termoobiegiem, jak i w trybie grzałka góra–dół. W przypadku pieczenia bez termoobiegu, w połowie czasu zamienić blachy miejscami, aby bezy upiekły się równomiernie). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (lub pozostawić w zamkniętym piekarniku przez noc do wystudzenia).
- Przygotować masę maślaną: Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, miękką i kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, stopniowo dodawać masę krówkową, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita, gładka masa.
- Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z niedużą, ozdobną tylką (np. w kształcie małej gwiazdki) i wycisnąć porcję masy na połowę upieczonych bez. Resztę masy odstawić na bok.
- Czekoladę posiekać na małe kawałki.
- Na środku masy nałożyć trochę posiekanej czekolady. Przykryć resztą masy.
- Na wierzch nałożyć drugą bezę, lekko dociskając, aby połówki się skleiły.
- Gotowe bezy posypać z wierzchu drobnymi kawałkami czekolady.
- Bezy przechowywać w lodówce do ok. 2 dni.
Uwaga:
* Jeśli cukier brązowy byłby gruboziarnisty, należy zmielić go na drobniejszy lub całkiem na puder, ponieważ gruby nie rozpuści się w pianie z białek podczas ubijania. Można również zrobić białe bezy używając zwykłego, drobnego cukru do wypieków.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!