Ciasteczka warszawskie

36 Komentarzy

Ciasteczka warszawskie

Delikatne, mocno kruche ciasteczka pokryte cieniutką warstwą bezową. Ciasteczka sklejone są po dwa masą budyniową i obtoczone w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale za to są naprawdę smaczne. Ciasteczka mogą być sklejone również dżemem bez kawałków owoców. Szybciej się je wówczas przygotowuje. Moim zdaniem smaczniejsze są jednak przełożone masą.

Składniki na ok. 55 sztuk:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250g masła lub margaryny

Lukier:

  • 1 białko
  • 120g cukru pudru

Masa budyniowa:

  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15g skrobi lub mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 15g mąki pszennej (1 łyżka)
  • 125g masła

Dodatkowo:

  • zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 4mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką. (U mnie o średnicy 3,5cm). Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można układać je w niedużych odstępach od siebie. Wychodzą 2- 3 blachy ciasteczek).
  3. Białko zmiksować z cukrem pudrem, chwilkę tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Pędzelkiem rozsmarować niegrubą warstwę lukru na ciasteczkach.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Ciasteczka przekładać masą i sklejać po dwa. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych.
  4. Ciasteczka przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego.

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 miesięcy temu
    Czy do budyniu nie daje sie zoltka (jajka)?Czy skleja sie drugie ciastko beza do srodka, czy na zewnatrz? Wlasnie je pieke, wyszlo mi 30 ciastek o srednicy 5 cm, ale sa plaskie, nie puchate.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Nie, w tym budyniu nie ma jajek. Drugie ciasteczko układa się bezą do góry.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gosia · 2 miesięcy temu
        Dzieki. Poradzilam sobie:)Sa pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 miesięcy temu
    Piekła je moja mama...ach ten smak dzieciństwa. Ciasteczka obłędne, pięknie się prezentują. Przepis super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 8 miesięcy temu
    Zrobiłam ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia. Rewelacja!!! Pyszne, rozpływają się w ustach. Jedna rada - można ciasteczka upiec wcześniej i włożyć do lodówki. Wtedy podczas przekładania nie są takie kruche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 miesięcy temu
    Moje z powidłami. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 miesięcy temu
    Ile wcześniej przed przełożeniem kremem mogę upiec ciasteczka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANASTAZJA · 1 lat temu
    Dlaczego niektóre  ciasteczka napowietrzaja się podczas pieczenia? Natomiast lukier odchodzi za każdym razem nie wiem co robię nie tak?  Miałam gęstszy  i rzadszy lukier ale za każdym razem odchodzi mi od ciastek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Coś poszło nie tak 🙄 ale smak wyjątkowy nawet bez kremu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rima · 2 lat temu
    H.ello, I'm in the USA. What kind of wheat flour should I use? Thank you!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 1 miesięcy temu
      Hello, Better choice is a grę ad fluor. All purpose fluor will work ad well. Don't use self reising ad I don't see baking powder added.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 3 lat temu
    Przepis na te ciasteczka dostałam od sasiadki jakies 30 lat temu i nazwała jer słoneczka i tak nazywam je do dziś. Są wspaniałe. Dobrze, ze zostały przypomniane.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Witam 🙂robiłam już kilka razy są pyszne choć pracochłonne jednak za każdym razem mam problem z lukrem ☹️spływa mi podczas pieczenia. Dałam już więcej cukru żeby było bardziej gęste, kładłam mniej lukru to źle wyglądało, próbowałam dać na środek to i tak spłynęło poza ciastko. Proszę o radę co robię źle
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jedno białko z jajka rozmiaru M i 120g cukru pudru. Gdyby było za rzadkie należy dodać więcej cukru pudru, ale tak zrobiłaś. Może jeszcze za mało cukru? Może miałaś większe białko? Spróbuj rozsmarować na całym ciasteczku. Lukier musi się utrzymywać, jak spływa dodać więcej cukru pudru.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maria · 2 lat temu
      Wg mnie nie piecze się ciasteczek z lukrem.Lukruje się po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastek..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    U nas mówi się na nie całuski, i pod tym tytułem szukałam przepisu, szykuje się do pieczenia myślę że będą pyszne 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kum · 4 lat temu
    Hope this is correct 🤞😍
    Warsaw cookies
    Ingredients for about 55 pieces:
    Shortcrust pastry:
    300g wheat flour
    3 yolks
    250g butter or margarine
    Frosting:
    1 egg white
    120g icing sugar
    Pudding mass:
    Pastry cream:
    250ml milk
    2 tbsp sugar
    15g starch or potato flour (1 tablespoon)
    15g wheat flour (1 tablespoon)
    125g butter
    Additionally:
    ground nuts, almonds or coconut flakes
    Method of preparing:
    Prepare a shortcrust pastry. Knead all ingredients into a homogeneous mass (manually or using a food processor and the kneading hook). Form a ball from the dough, flatten it slightly, wrap it in cling film and put in the fridge for 30 minutes.
    Roll out the cooled dough on a countertop sprinkled with flour to a thickness of about 4mm. Cut circles out of the dough with a glass or a mold. (For me, 3.5 cm in diameter). Place the cookies on a baking tray lined with baking paper. (You can place them at a small distance from each other.
    Mix the egg white with powdered sugar, just until the ingredients combine.
    Brush each cookie with a thick layer of icing.
    Bake in a preheated oven for about 15 minutes at 180 ° C, one sheet after another. Leave to cool after baking.
    To prepare the pastry cream, boil half the milk with sugar. Mix the other half thoroughly with the flour. Add to boiling milk, stirring quickly with a whisk so that no lumps form. Cook for a while (about 1 minute) until the mixture thickens. Take the finished pudding off the fire and cover with cling film so that the foil touches the surface. (This way no skin will form on the pudding). Leave to cool. Whip the soft butter till fluffy and continue mixing while gradually adding the cooled pudding.
    Sandwich two cookies together with the cream. The sides of the cookies are also spread with the cream and coated in ground nuts or coconut.
    Store cookies in the fridge for up to a week.
    Bon Appetit.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    charlotte · 4 lat temu
    what is protien? Eggs?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Terka · 4 lat temu
    U mnie nie wyszły, są tak kruche że rozpadają sie przy próbie przełożenia ich z tacy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 6 lat temu
    Witam, czy mozna je upiec wczesniej? Impreza w sobote i jak je mozna przechowywac? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Możesz upiec je spokojnie wcześniej. Wytrzymają do tygodnia w lodówce (patrz ostatni punkt).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 6 lat temu
    A można bez tego lukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    ciasteczka są rewelacyjne . ja jedno ciastko smaruję jakimś dżemikim wiśniowym albo porzeczkowycm. Łamie to słodycz masy budyniowej .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 7 lat temu
    Ciasteczka zjawiskowe :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGNIESZKA · 8 lat temu
    Pycha ciasteczka i fajna zabawa z dziećmi☺ właśnie się zajadamy mniam☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 8 lat temu
    Mam pytanie czy ciasteczka warszawskie mozna mrozic. dziękuje i pozdr.