Ciasteczka Heidesand
Kruche, maślane ciasteczka o delikatnie cytrynowej nucie. Mają okrągły kształt, a ich brzeg obtoczony jest w cukrze. Zaliczają się do klasycznych ciasteczek pieczonych na północy Niemiec w okresie Bożonarodzeniowym.
Oryginalne przepisy często podają, aby masło najpierw roztopić, aż lekko zbrązowieje. Piekłam te ciasteczka w dwóch wersjach. W pierwszej wersji dodałam zimne masło pokrojone na kawałki i zagniotłam ciasto kruche. W drugiej wersji roztopiłam masło. Łatwiejsza do zrobienia jest wersja z zimnym masłem. Łatwiej się ciasto formuje, a gotowe ciasteczka wychodzą ładne i równe (zdjęcie pierwsze i drugie). Z roztopionym masłem ciasteczka są trochę bardziej aromatyczne, bardziej chrupiące i według mnie troszkę smaczniejsze. Jednakże z wyglądu wychodzą brzydsze niż te z dodatkiem zimnego masła (ciasteczka na zdjęciu trzecim i czwartym).
Składniki na ok. 90 sztuk:
- 375g mąki pszennej
- 250g masła
- 130g cukru pudru
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- żółtko (może być również białko lub całe jajko, a w wersji bez jajek: woda)
- cukier zwykły lub brązowy
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i chłodne masło (pokrojone na kawałki lub roztopione do lekkiego zbrązowienia) przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
- Ciasto podzielić na 4 równe części i uformować 4 wałki o średnicy 3cm. Wałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.
- Wałki posmarować rozkłóconym żółtkiem i obtoczyć w cukrze. Wałki kroić na plasterki o grubości ok. 8mm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą cztery blachy ciasteczek. Gdyby ciasto podczas krojenia trochę się kruszyło, można pozostawić je na blacie na chwilę, aby lekko się ociepliło i zmiękło. Będzie wówczas łatwiejsze w krojeniu).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, na jasno złoty kolor, w temperaturze 180°C.
- Ciasteczka przechowywane w puszcze utrzymują się ok. 3- 4 tygodni.
Smacznego.