Ciasteczka Heidesand

12 Komentarzy

Heidesand

Kruche, maślane ciasteczka o delikatnie cytrynowej nucie. Mają okrągły kształt, a ich brzeg obtoczony jest w cukrze. Zaliczają się do klasycznych ciasteczek pieczonych na północy Niemiec w okresie Bożonarodzeniowym.

Oryginalne przepisy często podają, aby masło najpierw roztopić, aż lekko zbrązowieje. Piekłam te ciasteczka w dwóch wersjach. W pierwszej wersji dodałam zimne masło pokrojone na kawałki i zagniotłam ciasto kruche. W drugiej wersji roztopiłam masło. Łatwiejsza do zrobienia jest wersja z zimnym masłem. Łatwiej się ciasto formuje, a gotowe ciasteczka wychodzą ładne i równe (zdjęcie pierwsze i drugie). Z roztopionym masłem ciasteczka są trochę bardziej aromatyczne, bardziej chrupiące i według mnie troszkę smaczniejsze. Jednakże z wyglądu wychodzą brzydsze niż te z dodatkiem zimnego masła (ciasteczka na zdjęciu trzecim i czwartym).

Składniki na ok. 90 sztuk:

  • 375g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 130g cukru pudru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • żółtko (może być również białko lub całe jajko, a w wersji bez jajek: woda)
  • cukier zwykły lub brązowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i chłodne masło (pokrojone na kawałki lub roztopione do lekkiego zbrązowienia) przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Ciasto podzielić na 4 równe części i uformować 4 wałki o średnicy 3cm. Wałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.

2

  1. Wałki posmarować rozkłóconym żółtkiem i obtoczyć w cukrze. Wałki kroić na plasterki o grubości ok. 8mm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą cztery blachy ciasteczek. Gdyby ciasto podczas krojenia trochę się kruszyło, można pozostawić je na blacie na chwilę, aby lekko się ociepliło i zmiękło. Będzie wówczas łatwiejsze w krojeniu).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, na jasno złoty kolor, w temperaturze 180°C.
  3. Ciasteczka przechowywane w puszcze utrzymują się ok. 3- 4 tygodni.

Smacznego.

Heidesand

Heidesand

Heidesand

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 1 lat temu
    palone maslo trzeba przecedzic, wtedy nie ciemnych 'farfocli'
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kiku · 1 lat temu
    a właśnie łądniejsze te z ciemniejszym brzegiem... ;)   ;P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Ciasteczka wyszły przepyszne. Dodałam masło o temperaturze pokojowej i nie straciły kształtu. Polecam każdemu. Szybko się je robi i krótko piecze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    witam, czy ciasto można wstawić do lodówki na całą noc, czy to będzie za długo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelcia · 4 lat temu
    Cześć, właśnie skończyłam piec te ciasteczka i muszę powiedzieć że wyszły świetnie. Delikatnie czuć cytrynę przez co są lekko orzeźwiające i nie są wcale za słodkie. Myślę, że ten przepis zostanie u nas w kuchni na dłużej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 5 lat temu
    Witam serdecznie. Właśnie upiekłam ciasteczka, są przepyszne,bardzo kruche. Do cukru dodałam mielone migdały i razem wymieszałam, tak mnie naszło :D Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Ciastka wyszly strasznie twarde, czy nie powinno sie dodac do masy jajka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nie, w tych ciasteczkach nie ma jajka (poza tym do obtoczenia).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 8 lat temu
    Ciasteczka upieczone, dobre ale wolałabym słodsze. Na razie schowałam do puszki, muszę zobaczyć czy zmiękną. Po upieczeniu są kruche. Moje nie wyszły takie ładne jak powyżej na zdjęciach, może dlatego że nie rozgrzałam piekarnika do 180 st. , bo jak wkładałam blaszkę to jeszcze piekarnik nie był całkowicie nagrzany (bo ponoć z termoobiegiem nie wymaga nagrzewania). Robiłam je w pośpiechu, następnym razem postaram się żeby wyszły lepiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Ciasteczka wyszły mi dokładnie jak na zdjęciu. Są łatwe i szybkie w wykonaniu a co najważniejsze przepyszne. Pychotka. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasteczka nie wyszły mi takie równe, robiłam wersje z zimnym masłem, a wyszły bardziej płaskie i rozlane. Co absolutnie nie ujmuje im smaku, wyszły przepyszne :)