
Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 110g masła
 - 110g cukru
 - 1 jajko
 - 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
 - 25g kakao
 - 20g skrobi ziemniaczanej
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 200g czekolady gorzkiej
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
 - Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
 - Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
 - Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
 - Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).
 

- Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 
Smacznego.


Świeże ciasteczka mąją płynną czekoladę w środku:

