Ciasteczka mocno czekoladowe (bezglutenowe)

29 Komentarzy

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 1 jajko
  • 100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
  • 25g kakao
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
  2. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
  4. Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Świeże ciasteczka mąją płynną czekoladę w środku:

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 miesięcy temu
    Moje nie są zbyt ładne, ale za to pyszne w smaku:) Użyłam podwójnej ilości składników, ale zamiast czekolady dodałam olejek waniliowy. Po upieczeniu mocno kruszyły się w dłoni - przez noc poleżały i stały o wiele lepsze. Polecam przepis - świetne ciacha;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 2 lat temu
    Ciastka bie wyszły. Robione wg przepisu. Coasto nie rozpływało się w piekarniku. Po 12 minutach były nadal surowe. Pieczone 180 st. Gora dol. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Wygląda na to, że ciasto wyszło za gęste. Czy masło było dobrze utarte z cukrem, ucierane przez co najmniej 5 minut na najwyższych obrotach, aż zrobiło się jasne i puszyste?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Ciasteczka wychodzą przepyszne, szybkie, smaczne i proste, u mnie na mące gryczanej i budyniu bezglutenowym, robię od razu z dwóch porcji 😊😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Ja uzylam maki ryzowej oraz mixu bezglutenowego shar. Czas pieczenia wyszedl mi dluzszy - 20min. Przy krotszym czasie byly calkiem mokre. Wychodza dość slodkie i extremalnie kruche. Ksztaltem przypominaja krowie placki co jest calkiem zabawne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 3 lat temu
    można użyć mąki pszennej tortowej? w takiej samej proporcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Są pyszne :) i mocnoooo czekoladowe ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Pyszne, dziekuje za przepis!!! Mam podstawowy problem. Chce ich zrobic dwa razy wiecej rozumiem ze wtedy podwoic ilosc wszystkich skladnikow? Proste pytanie a zawsze mam problem z iloscia skladnikow :)) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IGASY · 4 lat temu
    Pycha !....nareszcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Zastanawiam się czy masło można zastąpić olejem kokosowym..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że warto spróbować. Oczywiście powinien mieć on konsystencję jak miękkie masło ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzka · 5 lat temu
    Te ciastka są tak dobre, że brak mi słów... (ok) (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MałgosiaUk · 5 lat temu
    Upieczone...pyszne...wykorzystałam mąkę kukurydzianą !!!Dziękuję za przepis :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Moje ciastka podczas pieczenia nie chciały się rozlać :)- nie wiem co zrobiłam źle? Może wina mąki (kokosowe i ryżowa)?
    Ale w smaku extra! Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Od mąki może trochę też zależeć, ale konsystencja zależy w głównym stopniu od utarcia masła z cukrem i jajkiem. Im dłużej będziesz ucierać tym masa będzie puszystsza i luźniejsza i wtedy ciasto podczas pieczenia się rozleje. Krótko utarce masło z cukrem i jajkiem dadzą bardziej zbite ciasto i ciasteczka się tak nie rozleją. Ja nie przejmowałabym się, jeśli się nie rozlały. Byłoby gorzej na odwrót ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 7 lat temu
    Jak długo ciasteczka można przechowywać w słoiku? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Myślę, że w słoiku lub puszce bedą się dobrze przechowywać. Jak długo trudno mi powiedzieć, ale myślę, że z tydzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Upiekłam z mąki amarantusowej zmieszanej z jaglaną i wyszły pyszne :) Dziękuję za ten przepis, od niedawna musiałam z powodów zdrowotnych przejść na dietę bezglutenową i ciąglę poszukuję nowych przepisów :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 8 lat temu
    Jakiej mąki Pani użyła?
    Pozdrawiam,
    Zuzanna
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Piekłam je kilkakrotnie na mąkach, które podałam w nawiasie: gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Wszystkie pyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastka są fantastyczne!

    Pozdrawiam,
    Ola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    zerknelam do szafki kuchennej i szybko stwierdzilam, ze mocna by upiec jakies ciaski :) trafilam na ten przepis, zwiekszylam ilosc wszystkich skladnikow o polowe (zeby ylo wiecej ciastkow!) i zabralam sie do roboty. przepis jest prosty, skladniki latwo dostepne, niedrogie. proponuje czekolade goplany z uwagi na to, e jest bezglutenowa. ciastka sa absolutnie pyszne, zarowno w wersji bez "osuszania" na kratce jak i te osuszone :) w tych zaraz po wyciagnieciu z piekarnika cudownie rozplywaja sie kawalki czekolady, a w tych, ktore juz odpoczely zaczyna pojawiac sie kruchosc. polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 8 lat temu
    Mam pytanko czym mogę zastąpić masło, bo mamy również alergię na białko mleka krowiego. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ala · 11 miesięcy temu
      Spróbuj z masłem klarowanym ghee :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 lat temu
    My dopiero zaczynamy przygodę z bezglutenem, dlatego szukam ciekawych przepisów dla mojego 5-letniego synka. Te ciasteczka wyszły idealnie, dokładnie tak jak na zdjęciu i co najważniejsze są przepyszne. Jedyne co zmieniłam to dodałam trochę mleka, gdyż mój maluch nie przepada za mocno kakaowym smakiem. Synek jest zachwycony :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SG · 9 lat temu
    Wygląda super! muszę upiec na weekend :)