Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.
Składniki na ok. 20 sztuk:
110g masła
110g cukru
1 jajko
100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
25g kakao
20g skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).
Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanka·
1 miesięcy temu
Boskie. O takich marzyłam od dawna . Dziękuję za wspaniały przepis. Do sody dodałam 1 łyżeczkę jogurtu - wspaniale
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
1 władca polski Mieszko I·
7 miesięcy temu
korzystam z przepisu po raz enty i za każdym razem wychodzą te same pyszne kultowe ciasteczka dodaję odrobinę mniej czekolady POLECAM GORĄCO!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
1 lat temu
Moje nie są zbyt ładne, ale za to pyszne w smaku:) Użyłam podwójnej ilości składników, ale zamiast czekolady dodałam olejek waniliowy. Po upieczeniu mocno kruszyły się w dłoni - przez noc poleżały i stały o wiele lepsze. Polecam przepis - świetne ciacha;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julka·
3 lat temu
Ciastka bie wyszły. Robione wg przepisu. Coasto nie rozpływało się w piekarniku. Po 12 minutach były nadal surowe. Pieczone 180 st. Gora dol.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Wygląda na to, że ciasto wyszło za gęste. Czy masło było dobrze utarte z cukrem, ucierane przez co najmniej 5 minut na najwyższych obrotach, aż zrobiło się jasne i puszyste?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Ciasteczka wychodzą przepyszne, szybkie, smaczne i proste, u mnie na mące gryczanej i budyniu bezglutenowym, robię od razu z dwóch porcji 😊😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Ja uzylam maki ryzowej oraz mixu bezglutenowego shar. Czas pieczenia wyszedl mi dluzszy - 20min. Przy krotszym czasie byly calkiem mokre. Wychodza dość slodkie i extremalnie kruche. Ksztaltem przypominaja krowie placki co jest calkiem zabawne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marzena·
4 lat temu
można użyć mąki pszennej tortowej? w takiej samej proporcji?
Pyszne, dziekuje za przepis!!! Mam podstawowy problem. Chce ich zrobic dwa razy wiecej rozumiem ze wtedy podwoic ilosc wszystkich skladnikow? Proste pytanie a zawsze mam problem z iloscia skladnikow :)) pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Oczywiście.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
IGASY·
5 lat temu
Pycha !....nareszcie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Zastanawiam się czy masło można zastąpić olejem kokosowym..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Myślę, że warto spróbować. Oczywiście powinien mieć on konsystencję jak miękkie masło ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzka·
6 lat temu
Te ciastka są tak dobre, że brak mi słów... (ok) (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MałgosiaUk·
7 lat temu
Upieczone...pyszne...wykorzystałam mąkę kukurydzianą !!!Dziękuję za przepis :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
7 lat temu
Moje ciastka podczas pieczenia nie chciały się rozlać :)- nie wiem co zrobiłam źle? Może wina mąki (kokosowe i ryżowa)?
Ale w smaku extra! Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Od mąki może trochę też zależeć, ale konsystencja zależy w głównym stopniu od utarcia masła z cukrem i jajkiem. Im dłużej będziesz ucierać tym masa będzie puszystsza i luźniejsza i wtedy ciasto podczas pieczenia się rozleje. Krótko utarce masło z cukrem i jajkiem dadzą bardziej zbite ciasto i ciasteczka się tak nie rozleją. Ja nie przejmowałabym się, jeśli się nie rozlały. Byłoby gorzej na odwrót ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
8 lat temu
Jak długo ciasteczka można przechowywać w słoiku? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że w słoiku lub puszce bedą się dobrze przechowywać. Jak długo trudno mi powiedzieć, ale myślę, że z tydzień.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
8 lat temu
Upiekłam z mąki amarantusowej zmieszanej z jaglaną i wyszły pyszne :) Dziękuję za ten przepis, od niedawna musiałam z powodów zdrowotnych przejść na dietę bezglutenową i ciąglę poszukuję nowych przepisów :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanna·
9 lat temu
Jakiej mąki Pani użyła?
Pozdrawiam,
Zuzanna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Piekłam je kilkakrotnie na mąkach, które podałam w nawiasie: gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Wszystkie pyszne ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
9 lat temu
hey! przypadkiem wpadłam na przepis, od razu postanowiłam go wykorzystać, ciastka są fantastyczne!
Pozdrawiam,
Ola
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
9 lat temu
zerknelam do szafki kuchennej i szybko stwierdzilam, ze mocna by upiec jakies ciaski :) trafilam na ten przepis, zwiekszylam ilosc wszystkich skladnikow o polowe (zeby ylo wiecej ciastkow!) i zabralam sie do roboty. przepis jest prosty, skladniki latwo dostepne, niedrogie. proponuje czekolade goplany z uwagi na to, e jest bezglutenowa. ciastka sa absolutnie pyszne, zarowno w wersji bez "osuszania" na kratce jak i te osuszone :) w tych zaraz po wyciagnieciu z piekarnika cudownie rozplywaja sie kawalki czekolady, a w tych, ktore juz odpoczely zaczyna pojawiac sie kruchosc. polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Śmietanka ·
6 lat temu
wszystkie czekolady są bez glutenu elo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
9 lat temu
Mam pytanko czym mogę zastąpić masło, bo mamy również alergię na białko mleka krowiego. Pozdrawiam