Ciasteczka w stylu amerykańskich double chocolate chip cookies. Są duże (u mnie o średnicy ok. 8 cm), płaskie i mocno czekoladowe. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionej mąki bezglutenowej.
Składniki na ok. 20 sztuk:
110g masła
110g cukru
1 jajko
100g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej)
25g kakao
20g skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać na nie za małe kawałki. Odstawić na bok.
Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i sodą. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao, sodą i skrobią.
Wyłączyć mikser i wmieszać czekoladę szpatułką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta, robiąc duże odstępu między ciasteczkami. (Ciasteczka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki).
Piec jedną blachę po drugiej przed 12 minut w temperaturze 180°C. (Wychodzą 2 lub 3 blachy ciasteczek). Ciasteczka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Moje nie są zbyt ładne, ale za to pyszne w smaku:) Użyłam podwójnej ilości składników, ale zamiast czekolady dodałam olejek waniliowy. Po upieczeniu mocno kruszyły się w dłoni - przez noc poleżały i stały o wiele lepsze. Polecam przepis - świetne ciacha;)
Wygląda na to, że ciasto wyszło za gęste. Czy masło było dobrze utarte z cukrem, ucierane przez co najmniej 5 minut na najwyższych obrotach, aż zrobiło się jasne i puszyste?
Ja uzylam maki ryzowej oraz mixu bezglutenowego shar. Czas pieczenia wyszedl mi dluzszy - 20min. Przy krotszym czasie byly calkiem mokre. Wychodza dość slodkie i extremalnie kruche. Ksztaltem przypominaja krowie placki co jest calkiem zabawne.
Pyszne, dziekuje za przepis!!! Mam podstawowy problem. Chce ich zrobic dwa razy wiecej rozumiem ze wtedy podwoic ilosc wszystkich skladnikow? Proste pytanie a zawsze mam problem z iloscia skladnikow :)) pozdrawiam
Od mąki może trochę też zależeć, ale konsystencja zależy w głównym stopniu od utarcia masła z cukrem i jajkiem. Im dłużej będziesz ucierać tym masa będzie puszystsza i luźniejsza i wtedy ciasto podczas pieczenia się rozleje. Krótko utarce masło z cukrem i jajkiem dadzą bardziej zbite ciasto i ciasteczka się tak nie rozleją. Ja nie przejmowałabym się, jeśli się nie rozlały. Byłoby gorzej na odwrót ;)
Upiekłam z mąki amarantusowej zmieszanej z jaglaną i wyszły pyszne :) Dziękuję za ten przepis, od niedawna musiałam z powodów zdrowotnych przejść na dietę bezglutenową i ciąglę poszukuję nowych przepisów :)
zerknelam do szafki kuchennej i szybko stwierdzilam, ze mocna by upiec jakies ciaski :) trafilam na ten przepis, zwiekszylam ilosc wszystkich skladnikow o polowe (zeby ylo wiecej ciastkow!) i zabralam sie do roboty. przepis jest prosty, skladniki latwo dostepne, niedrogie. proponuje czekolade goplany z uwagi na to, e jest bezglutenowa. ciastka sa absolutnie pyszne, zarowno w wersji bez "osuszania" na kratce jak i te osuszone :) w tych zaraz po wyciagnieciu z piekarnika cudownie rozplywaja sie kawalki czekolady, a w tych, ktore juz odpoczely zaczyna pojawiac sie kruchosc. polecam!
My dopiero zaczynamy przygodę z bezglutenem, dlatego szukam ciekawych przepisów dla mojego 5-letniego synka. Te ciasteczka wyszły idealnie, dokładnie tak jak na zdjęciu i co najważniejsze są przepyszne. Jedyne co zmieniłam to dodałam trochę mleka, gdyż mój maluch nie przepada za mocno kakaowym smakiem. Synek jest zachwycony :) Pozdrawiam