Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą

10 Komentarzy

Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka biało- czarne z kawałkami białej i ciemnej czekolady. Jasna strona ciasteczek ozdobiona jest dla kontrastu kawałkami ciemnej czekolady, a kakaowa strona kawałkami białej czekolady.

Wszystkie składniki powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.

Składniki na ok. 35- 40 sztuk:

  • 200g masła
  • 160g cukru
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 480g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo do ciemnego ciasta:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 60g białej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia

Dodatkowo do jasnego ciasta:

  • 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Miksować do połączenia się składników.
  3. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka, a na końcu posiekaną na grube kawałki białą czekoladę (lub groszek/ kropelki z białej czekolady).
  4. Do drugiej połowy wmieszać posiekaną na grube kawałki gorzką lub mleczną czekoladę (lub groszek/ kropelki z gorzkiej albo mlecznej czekolady).
  5. Na dwie lub 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. (Ciastka można delikatnie uformować i zlepić opuszkami palców, ale nie rozpłaszczać, aby pozostały wypukłe). Między ciastkami pozostawić odstępy, aby nie posklejały się podczas pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże. Ciastka rosną na boki, ale nie rozlewają się i powinny utrzymać kształt).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej przed ok. 15 minut w temperaturze 170°C z funkcją termoobiegu. Ciastka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: amerikanisch-kochen.de

Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą

Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Świetnie ciasteczka! Łatwe w przygotowaniu i mięciutkie😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Zrobiłam wszystko tak samo i wyszły ciasteczka przepyszne polecam ten przepis bardzo i sama sobie poradziłam a mam 11 lat😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Zrobilam te ciasteczka i są przepyszne polecam tez zrobic z zamiast mlecznej czekolady łaciatą z milki oczywiście. Plieklam w 160 stopni i wyszly genialne polecam bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kobi · 4 lat temu
    Moim zadnie w przepisie należy pominąć jajka. za pierwszym razem zrobiłam, prez przypadek, bez nich, bo zapomniałam i były przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marcian · 4 lat temu
    czy zamiast masła może być olej. bo chcę dla żony zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dalia Rozalia · 4 lat temu
    Bardzo fajne ciasteczka, super wyglądają takie dwukolorowe. Ja, za sugestią w komentarzach, do jasnego ciasta dodałam skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny, a do ciasta ciemnego skórkę z pomarańczy i również 2 łyżki soku z pomarańczy. Wyszły pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Miler · 5 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj są dobre następnym razem dla podkreślenia smaku do jasnej masy dam sok z cytryny a do ciemne sok z pomarańczy -pozdrawiam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina Gołyźniak · 5 lat temu
    Jak długo można przechowywać ciastka i w czym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 9 lat temu
    Prawie jak jin i jang :)