60g białej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia
Dodatkowo do jasnego ciasta:
60g gorzkiej lub mlecznej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Miksować do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka, a na końcu posiekaną na grube kawałki białą czekoladę (lub groszek/ kropelki z białej czekolady).
Do drugiej połowy wmieszać posiekaną na grube kawałki gorzką lub mleczną czekoladę (lub groszek/ kropelki z gorzkiej albo mlecznej czekolady).
Na dwie lub 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. (Ciastka można delikatnie uformować i zlepić opuszkami palców, ale nie rozpłaszczać, aby pozostały wypukłe). Między ciastkami pozostawić odstępy, aby nie posklejały się podczas pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże. Ciastka rosną na boki, ale nie rozlewają się i powinny utrzymać kształt).
Piec jedną blachę po drugiej przed ok. 15 minut w temperaturze 170°C z funkcją termoobiegu. Ciastka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zrobilam te ciasteczka i są przepyszne polecam tez zrobic z zamiast mlecznej czekolady łaciatą z milki oczywiście. Plieklam w 160 stopni i wyszly genialne polecam bardzo
Bardzo fajne ciasteczka, super wyglądają takie dwukolorowe. Ja, za sugestią w komentarzach, do jasnego ciasta dodałam skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny, a do ciasta ciemnego skórkę z pomarańczy i również 2 łyżki soku z pomarańczy. Wyszły pyszne :)