Batoniki orzechowe w karmelu. Dla osób nie bojących się przygotowania karmelu będą z pewnością bardzo proste i szybkie do zrobienia. Orzeszki możecie obrać sami, ściągnąć skórki i odważyć potrzebną ilość lub w szybkiej wersji użyć solonych z puszki. Sól bardzo dobrze komponuje się z karmelem.
Składniki:
200g orzeszków ziemnych (waga obranych, mogą być solone z puszki)
200g cukru
Sposób przygotowania:
Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Kiedy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać dość szybko drewnianą łyżką, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i rozłożyć mniej więcej w prostokąt.
Od razu pokroić ostrym nożem na prostokąty lub poczekać, aż masa zastygnie i połamać na kawałki.