Pudrowe kosteczki
Jedne z klasycznych, niemieckich ciasteczek zwanych "Traumstücke", czyli dosłownie kawałki marzeń. Według mnie trafna nazwa na te maleńkie, rozpływające się w ustach kosteczki. Ciasteczka są delikatne, kruche, maślane, słodkie, pięknie pachnące wanilią. Malutkie, dosłownie na jeden kęs i wciągające. Trudno poprzestać na jednej, czy dwóch kostkach.
Ciasto na ciasteczka przygotowane jest na samych żółtkach. Polecam od razu przemyśleć jak zużyć niewykorzystane białka. Oto kilka moich propozycji: "Cynamonowe gwiazdki", "Ciasteczka tygryski", "Bezy". Białka można również zamrozić.
Składniki na ok. 80 sztuk:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 405)
- 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
- 150 g masła, zimnego
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Do obtoczenia:
- ok. 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ręką lub robotem kuchennym. (Należy cierpliwie zagniatać. Po dłuższym zagniataniu składniki się połączą). Ciasto przełożyć na blat i zagnieść rękami na gładkie ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 części i uformować wałki o średnicy ok. 2 cm. (Ciasto może rozwarstwiać się przy rolowaniu. Wtedy ściskam je rękami i dalej delikatnie roluję). Wałki zawinąć, każdy z osobna, w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone wałki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić nożem na kawałki o długości 2 cm.
- Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Rosną niewiele, dlatego można zachować nieduże odstępy).
- Cukier puder do obtoczenia wsypać do małej miski. Odstawić na bok.
- Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść), a następnie lekko ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
- Chłodne ciasteczka przechowywać w szczelnej puszce do ok. 4 tygodni.
Kuchnia: |
Niemiecka |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 80 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 10342
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!