½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej (lub cytrynowej)
425 g mąki pszennej (najlepiej typu 405)
25 g kakao
Dodatkowo:
1 białko do smarowania
ok. 70 g migdałów ze skórką
Sposób przygotowania:
Cukier puder przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i zagnieść (najlepiej robotem kuchennym). Dodać 2 białka, szczyptę soli i skórkę pomarańczową. Zagnieść. (Składniki dobrze się nie połączą. Będą się rozwarstwiać, ale na tym etapie nie ma to znaczenia).
Otrzymaną masę podzielić na pół. (Ja ważę całość i dzielę na pół, aby było po równo).
Jedną połowę zagnieść z 225 g mąki na jednolite, gładkie ciasto. Drugą połowę zagnieść z 200 g mąki i 25 g kakao. Oba ciasta osobno zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na noc (na co najmniej 8 godzin).
Na następny dzień każde ciasto z osobna krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kwadrat o wymiarach 30x 30 cm.
Kwadraty pociąć na paski o szerokości 5 cm.
W miseczce rozkłócić białko.
Jasny pasek posmarować białkiem, używając pędzelka. Na nim ułożyć ciemny pasek, delikatnie go docisnąć i posmarować białkiem. Ułożyć kolejny, jasny pasek, lekko docisnąć i posmarować białkiem. Teraz rozłożyć migdały w odstępach, lekko je dociskając do ciasta. Przykryć ciemny paskiem i posmarować białkiem.
Postępować tak dalej, układając na przemian jasny i ciemny pasek jeden na drugim i smarując je białkiem. Co trzeci pasek rozłożyć migdały. Ostatniego paska z góry już nie smarować białkiem. Resztę białka zachować na później.
Złożone ciasto lekko z góry rozwałkować/ docisnąć wałkiem, aby migdały wcisnęły się w ciasto i warstwy się skleiły. Również boki podociskać delikatnie rękami, aby brzegi się skleiły.
Całe ciasto zawinąć w folię spożywczą, ułożyć na desce i włożyć na 1- 1 ½ godziny do zamrażarki. (Ciasto powinno być po tym czasie stabilne do krojenia, ale nie całkiem zamrożone).
Ciasto wyciągnąć z zamrażarki i odwinąć z folii. Kroić ostrym nożem na plasterki o grubości 1 cm i układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Z góry posmarować białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, do lekkiego zarumienienia, ok. 15- 18 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe ciasteczka można przechowywać w puszce (do ok. 6- 8 tygodni).
Uwaga:
Proszę zwrócić uwagę, aby warstwy posklejały się ze sobą. Dlatego smarujemy każdy pasek ciasta białkiem, lekko dociskamy kolejny pasek i boki poskładanego ciasta również gładzimy/ sklejamy. Wszystko po to, aby w upieczonym ciastku warstwy nie oddzielały się.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Weihnachtsbäckerei. Die besten Rezepte für Plätzchen, Stollen und mehr".
Bardzo smaczne ciasteczka maslane. Drugiego dnia o wiele lepsze - dluzej nie doczekaly :) W koncu swietny sposob na proste i smaczne wykorzystanie bialek!
Nastepnym razem zdecydowanie pomijam migdaly- wogole mi tu nie pasowaly.