Talarki marcepanowe
Chrupiące ciasteczka migdałowe przełożone masą migdałową i oblane czekoladą.
Składniki na ok. 35 sztuk:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zmielonych migdałów ze skórką (lub orzechów laskowych)
- 125 g masła, zimnego
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g zmielonych migdałów bez skórki
- 50 g miodu
- 60 ml mleka
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 1 łyżeczka oleju
Do dekoracji:
- całe migdały (najlepiej bez skórki)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę i zmielone migdały. Wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, jajko, cukier i sól. Zagnieść na jednolitą masę najlepiej robotem kuchennym (ale można też ręcznie). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. (Można na noc).
- Schłodzone ciasto zagnieść krótko i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać okrągłe kształty foremką. (U mnie o średnicy ok. 5cm). Ciasteczka układać odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 13 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować nadzienie: Do rondelka wlać mleko, dodać miód i zmielone migdały bez skórki. Zagotować mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły i masa zrobiła plastyczna. (Powstanie mało słodka masa marcepanowa).
- Na ciasteczko nałożyć trochę nadzienia i rozłożyć je palcami. Przykryć drugim ciasteczkiem i delikatnie docisnąć, aby się skleiły. Tak poskładać wszystkie ciasteczka. (Mnie pozostało trochę nadzienia. Można uformować kulki marcepanowe i obtoczyć w roztopionej czekoladzie).
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Górne ciasteczka zanurzać w roztopionej czekoladzie. Odkładać na blat i od razu na środku ciasteczka ułożyć migdał.
- Pozostawić, aż czekolada zastygnie.
- Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce do ok. 1 tygodnia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 35 złożonych ciasteczek |
|
Trudność: | średnia |
Odsłon: 4617
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!