Okrągłe ciasteczka kruche z dżemem w środku. Proste, kruche ciasteczka przygotowane z ciasta kruchego na samych żółtkach, dzięki czemu są delikatne i super kruche. Do tego owocowa niespodzianka w środku. Dżem może być dowolny według własnego smaku. Ja użyłam dżemu malinowego i morelowego. To kolejny klasyk wśród niemieckich ciasteczek bożonarodzeniowych zwany "Engelsaugen".
ulubiony dżem np. malinowy, morelowy, z czerwonych porzeczek, wiśniowy, truskawkowy
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto zagnieść krótko. Odrywać kawałki ważące 9 gramów i formować kulki. Kulki układać w odstępach na przygotowanych blachach.
W każdej kulce ciasta zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. (Trzonek łyżki można od czasu do czasu włożyć do mąki, wtedy ciasto nie będzie się do niego kleić).
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skór i pestek. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wypełnić wgłębienia ciasteczek.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Po ostygnięciu oprószyć delikatnie cukrem pudrem. (Cukier puder na dżemie nawilgnie i się rozpuści, jeśli nie będzie go za dużo).
Chłodne ciasteczka przechowywać w szczelnej puszce do ok. 4- 6 tygodni.