Anielskie oczy - ciasteczka z dżemem

1 Komentarz
Anielskie oczy - ciasteczka z dżemem

Okrągłe ciasteczka kruche z dżemem w środku. Proste, kruche ciasteczka przygotowane z ciasta kruchego na samych żółtkach, dzięki czemu są delikatne i super kruche. Do tego owocowa niespodzianka w środku. Dżem może być dowolny według własnego smaku. Ja użyłam dżemu malinowego i morelowego. To kolejny klasyk wśród niemieckich ciasteczek bożonarodzeniowych zwany "Engelsaugen".

Składniki na ok. 45 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 180 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 2 żółtka (z jajek rozmiaru M), zimne
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ulubiony dżem np. malinowy, morelowy, z czerwonych porzeczek, wiśniowy, truskawkowy

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Schłodzone ciasto zagnieść krótko. Odrywać kawałki ważące 9 gramów i formować kulki. Kulki układać w odstępach na przygotowanych blachach.
  4. W każdej kulce ciasta zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. (Trzonek łyżki można od czasu do czasu włożyć do mąki, wtedy ciasto nie będzie się do niego kleić).

2

  1. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skór i pestek. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wypełnić wgłębienia ciasteczek.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.

4

  1. Po ostygnięciu oprószyć delikatnie cukrem pudrem. (Cukier puder na dżemie nawilgnie i się rozpuści, jeśli nie będzie go za dużo).
  2. Chłodne ciasteczka przechowywać w szczelnej puszce do ok. 4- 6 tygodni.
Kuchnia

Kuchnia:

Niemiecka

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 45

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Anielskie oczy - ciasteczka z dżemem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 8 miesięcy temu
    Czy można po upiwcznieu je posmarować dżemem?