Orzechowy tort komunijny z crème pâtissière i serkiem kremowym
Wilgotny, kremowy tort składający się z orzechowych lub migdałowych blatów, przełożonych francuskim, waniliowym kremem budyniowym. Udekorowany jest kremem z serka kremowego typu Philadelphia. Lekko słony smak serka idealnie komponuje się ze słodkim kremem budyniowym i orzechowymi blatami.
Składniki:
Blaty bezowo- orzechowe (składniki na 4 blaty):
- 8 białek
- 240 g cukru
- 400 g zmielone migdały lub orzechy laskowe
Crème pâtissière:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 80 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 30 ml soku z cytryny
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Krem z serka kremowego:
- 110 g masła (temperatura pokojowa)
- 600 g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g cukru pudru
Pozostałe:
- świeże, białe kwiaty do dekoracji np. margaretki
- folia spożywcza
Sposób przygotowania:
- Przygotować crème pâtissière. Do garnka wlać mleko i zagotować. Garnek ściągnąć z pieca, przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić na bok.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, dodać skrobię.
- Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek, mieszając cały czas trzepaczką.
- Całą masę przelać do garnka, postawić na piecu i mieszając trzepaczką podgrzewać na średniej mocy palnika do zagotowania. Od zagotowania, gotować jeszcze ok. 1 minuty. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki). Gotowy budyń ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką wlać powoli sok z cytryny. Budyń przykryć od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. (Dobrze jest wstawić krem do lodówki na parę godzin lub noc).
- W tym czasie przygotować 2 blaty bezowo- orzechowe. 4 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 120 g cukru. Następnie wmieszać szpatułką 200 g zmielonych migdałów lub orzechów.
- Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę. Rozłożyć po połowie masy białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki. Jedną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą szynę od góry, a drugą blachę na pierwszą od dołu.
- Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), następnie zamienić blachy miejscami i piec kolejne 10 minut. Upieczone blaty zsunąć z blach razem z papierem na blat kuchenny, a najlepiej na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W ten sam sposób upiec pozostałe 2 blaty. Pozostawić do ostygnięcia.
- Schłodzony creme patissiere ubić krótko mikserem, aż zrobi się miękki i gładki. Osobno ubić 200 g słodkiej śmietany na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu. 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy blat bezowo- orzechowy, przykryć 2 blatem, wyłożyć połowę pozostałego kremu, przykryć 3 blatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć 4 blatem. Tort schłodzić przez parę godzin w lodówce.
- Przygotować krem z serka kremowego. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać serek kremowy. Miksować, aż krem będzie gładki. Częścią kremu posmarować brzegi i wierzch tortu. (Gdyby krem był za rzadki do dekoracji, należy włożyć go do lodówki, aby lekko zgęstniał. Tort włożyć również do lodówki). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki i ozdobić tort, kręcąc kółka.
- Tort schłodzić przez parę godzin lub noc w lodówce.
- Chcąc ozdobić tort świeżymi kwiatami, należy łodygi przyciąć mniej więcej do długości 2- 3 cm, owinąć je w kawałki folii spożywczej, a następnie wbić w tort.
Uwaga:
- Tort przygotowałam w piątek przed komunią. Kwiatki wsadziłam w sobotę i tort spokojnie utrzymał się do poniedziałku.
Całkowity czas przygotowania: |
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 38209
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!