Lekkie, dwukolorowe ciasto bez pieczenia na jogurcie naturalnym. Ciasto jest bezglutenowe, a do tego może być bezcukrowe, jeśli cukier zastąpicie ksylitolem. Składa się z warstwy truskawkowej i z mango. Jest bardzo smaczne, piankowe, nie za słodkie. Polecam szczególnie w ciepłe dni.
Składniki:
Warstwa z mango:
2 dojrzałe mango
500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 3,5 %)
20 g cukru lub ksylitolu
10 listków żelatyny (lub 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
100 ml słodkiej śmietany 30- 36%
Warstwa truskawkowa:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 3,5 %)
60 g cukru lub ksylitolu
12 listków żelatyny (lub 9 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
100 ml słodkiej śmietany 30- 36%
Do dekoracji (do wyboru):
plasterki mango
kawałki truskawek
wiórki kokosowe
posiekane pistacje lub inne orzechy
zielona herbata matcha
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować warstwę z mango. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki. Odważyć 500 g miąższu (resztę można zachować do dekoracji), dodać jogurt i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier (lub ksylitol) najlepiej do smaku i ponownie zmiksować.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie połączyć z resztę masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. U mnie trwało to ok. 30 minut).
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do lekko tężejącej masy z mango.
Masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby warstwa stężała.
Przygotować warstwę truskawkową. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 9 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
Truskawki, jogurt i cukier (lub ksylitol) zmiksować na gładką masę.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie połączyć z resztą masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. U mnie trwało to ok. 30 minut).
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do lekko tężejącej masy truskawkowej.
Masę truskawkową wylać na stężałą warstwę z mango. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby obie warstwy dobrze stężały.
Ciasto udekorować według uznania np. plasterkami mango i truskawek, wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i herbatą matcha.
Uwaga:
*Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy najpierw przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.