Zdrowe, soczyste i dietetyczne brownie. Najważniejszym składnikiem tego ciasta jest fasola- dzięki niej ciasto ma odpowiednią konsystencję, nie wymaga mąki, jest bezglutenowe, dietetyczne i zawiera sporą porcję białka. Nie ma obawy, jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Zamiast cukru do ciasta dodajemy daktyle. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i robi się je szybko.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga po odsączeniu ok. 250 g)
200 g suszonych daktyli bez pestek
50 g kakao
2 jajka
szczypta soli
60 g posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
Do dekoracji (opcjolanie):
świeże truskawki
kilka kostek czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na ok. 20 minut. Następnie odsączyć na sitku, zachowując odlaną wodę.
Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać bieżącą wodą i pozostawić do odsączenia.
Do miski przełożyć odsączoną fasolę, daktyle, kakao, jajka, szczyptę soli, wlać 100 ml wody z daktyli i zmiksować blenderem lub w malakserze na gładką masę.
Wmieszać szpatułką posiekane orzechy.
Formę kwadratową o boku 20 cm wysmarować masłem i posypać mąką np. sojową (lub wyłożyć formę papierem do pieczenia). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta będzie upieczony i lekko popękany. W środku ciasto jest wilgotne. Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Według uznania można polać je np. roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką i udekorować świeżymi truskawkami zatopionymi do połowy w czekoladzie.
Wczoraj zrobiłam to ciasto. Surowe wydawało mi się w ogóle nie słodkie, więc dodałam łyżkę ksylitolu. Musiałam też piec z 10 minut dłużej, ale jest bardzo dobre 😊 I po upieczeniu daktyle są wreszcie wyczuwalne 😄
Hmmm....ciasto wyszło zupełnie nie słodkie. Jak bułka. Daktyle same w sobie powinny dodać słodyczy,ale chyba miały za małą moc.Ja wiem,że to ma być zdrowy deser,Ale słodyczy brakuje.