Brownie z fasoli i daktyli

7 Komentarzy
Brownie z fasoli i daktyli

Zdrowe, soczyste i dietetyczne brownie. Najważniejszym składnikiem tego ciasta jest fasola- dzięki niej ciasto ma odpowiednią konsystencję, nie wymaga mąki, jest bezglutenowe, dietetyczne i zawiera sporą porcję białka. Nie ma obawy, jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Zamiast cukru do ciasta dodajemy daktyle. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i robi się je szybko.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga po odsączeniu ok. 250 g)
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 60 g posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)

Do dekoracji (opcjolanie):

  • świeże truskawki
  • kilka kostek czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na ok. 20 minut. Następnie odsączyć na sitku, zachowując odlaną wodę.
  2. Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać bieżącą wodą i pozostawić do odsączenia.
  3. Do miski przełożyć odsączoną fasolę, daktyle, kakao, jajka, szczyptę soli, wlać 100 ml wody z daktyli i zmiksować blenderem lub w malakserze na gładką masę.
  4. Wmieszać szpatułką posiekane orzechy.
  5. Formę kwadratową o boku 20 cm wysmarować masłem i posypać mąką np. sojową (lub wyłożyć formę papierem do pieczenia). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta będzie upieczony i lekko popękany. W środku ciasto jest wilgotne. Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Według uznania można polać je np. roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką i udekorować świeżymi truskawkami zatopionymi do połowy w czekoladzie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie z fasoli i daktyli Brownie z fasoli i daktyli
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katalein · 3 lat temu
    Wczoraj zrobiłam to ciasto. Surowe wydawało mi się w ogóle nie słodkie, więc dodałam łyżkę ksylitolu. Musiałam też piec z 10 minut dłużej, ale jest bardzo dobre 😊 I po upieczeniu daktyle są wreszcie wyczuwalne 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 3 lat temu
    Hmmm....ciasto wyszło zupełnie nie słodkie. Jak bułka. Daktyle same w sobie powinny dodać słodyczy,ale chyba miały za małą moc.Ja wiem,że to ma być zdrowy deser,Ale słodyczy brakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Po dwudziestu minutach ciasto od spodu całe płynne...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agula · 4 lat temu
    Czy jak wezmę podwójna porcję składników i dużą blaszkę to muszę wydłużyć czas pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    · 4 lat temu
    Ciasto pyszne. Czy wiadomo jaka jest jego kaloryczność?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      agnes cz · 4 lat temu
      Całość ok. 1260kcal i makro:

      B:45.1 g T: 24.4 g W: 212.8 g