Ciasto z zatopionymi truskawkami

28 Komentarzy
Ciasto z zatopionymi truskawkami

Biszkoptowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi oleju i owoców. Jest szybkie i łatwe do przygotowania.

https://www.youtube.com/watch?v=O75W9sGKrVI

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g świeżych truskawek
  • skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku (dobrze miksując po każdym dodaniu).
  3. Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem olej.
  4. W miseczce wymieszać mąkę z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia (i startą skórką z cytryny, jeśli ją dodajemy). Dodać w 2 porcjach do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki (małe całe, duże przekrojone na pół), nie wciskając ich w ciasto.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  8. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto z zatopionymi truskawkami Ciasto z zatopionymi truskawkami Ciasto z zatopionymi truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 5 miesięcy temu
    Wyszło pyszne. Choć muszę się przyznać, że nie ważyłam ani cukru, ani mąki, zastosowałam tylko szklankę, jako przybliżoną miarkę (15dag). I piekłam ciut dłużej. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Czy można użyć budyniu z cukrem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Witam czy na wierzch mogę dodać galaretkę gdy ciasto ostygnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 3 lat temu
    Dzień dobry, proszę mi doradzić, jakie proporcje składników na blachę 21x33
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    czy mogę to ciasto upiec jako babeczki? muszę zrobić coś bezmlecznego dla dziecka do szkoły a ten przepis jest fajny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 3 lat temu
    Szukałam na szybko przepisu trafiłam na ten ,jestem zachwycona ciasto jest przepyszne robi się bardzo szybko nie jest suche, dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Z braku budyniu pominąć go czy dodać mąkę ziemniaczaną i ewentualnie ile?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Dodałabym tyle samo skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej albo mąki ziemniaczanej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirka · 3 lat temu
    Dlaczego truskawki opadły mi na samo dno? 🙄
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jakie użyłaś owoce? Mrożone truskawki są za ciężkie i tutaj się nie nadają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ines · 3 lat temu
    Za każdym razem mi się udaje , najbardziej lubię z jabłkami + dużo cynamonu+ cukier waniliowy mieszam z olejkami migdałowym.Żeby nie było za suche to dużo owoców proponuję dać :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Wyprobowalam przepis i ciasto jest suche, niestety.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emila · 4 lat temu
    Czy można zamiast truskawek dodać śliwki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie próbowałam niestety. Połówki śliwek, przecięciem do góry może się utrzymają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pela Lang · 4 lat temu
    Bardzo proste, szybkie i pyszne ciacho. Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewrzes · 4 lat temu
    Jest pyszne z truskawkami i rabarbarem z ogródka. Choć zapomniałam dodać proszku wyszło bez zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Mega pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Wymiatał · 4 lat temu
    Witam czy ciasto wychodzi mokre czy raczej jest suche?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne. Wyszło super. Na drugi dzień też mięciutkie i pulchne. Długo szukałam dobrego ciasta z owocami, nareszcie!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madziakn · 4 lat temu
    a mozna dac mrozone truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulinaaa · 6 lat temu
    A czy zamiast truskawek moża użyć jagód, pozdrawiam.