Biszkoptowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi oleju i owoców. Jest szybkie i łatwe do przygotowania.
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
400 g świeżych truskawek
skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku (dobrze miksując po każdym dodaniu).
Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem olej.
W miseczce wymieszać mąkę z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia (i startą skórką z cytryny, jeśli ją dodajemy). Dodać w 2 porcjach do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki (małe całe, duże przekrojone na pół), nie wciskając ich w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kate·
1 lat temu
Wyszło pyszne. Choć muszę się przyznać, że nie ważyłam ani cukru, ani mąki, zastosowałam tylko szklankę, jako przybliżoną miarkę (15dag). I piekłam ciut dłużej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
4 lat temu
Czy można użyć budyniu z cukrem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, może. Należy wtedy zmniejszyć ilość cukru o 40 gram.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Witam czy na wierzch mogę dodać galaretkę gdy ciasto ostygnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, tężejącą. Mam nadzieję, że to będzie dobrze wyglądać ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
4 lat temu
Dzień dobry, proszę mi doradzić, jakie proporcje składników na blachę 21x33
czy mogę to ciasto upiec jako babeczki? muszę zrobić coś bezmlecznego dla dziecka do szkoły a ten przepis jest fajny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, możesz :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
4 lat temu
Szukałam na szybko przepisu trafiłam na ten ,jestem zachwycona ciasto jest przepyszne robi się bardzo szybko nie jest suche, dzięki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
4 lat temu
Z braku budyniu pominąć go czy dodać mąkę ziemniaczaną i ewentualnie ile?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dodałabym tyle samo skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej albo mąki ziemniaczanej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mirka·
4 lat temu
Dlaczego truskawki opadły mi na samo dno? 🙄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jakie użyłaś owoce? Mrożone truskawki są za ciężkie i tutaj się nie nadają.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ines·
4 lat temu
Za każdym razem mi się udaje , najbardziej lubię z jabłkami + dużo cynamonu+ cukier waniliowy mieszam z olejkami migdałowym.Żeby nie było za suche to dużo owoców proponuję dać :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Wyprobowalam przepis i ciasto jest suche, niestety.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emila·
5 lat temu
Czy można zamiast truskawek dodać śliwki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie próbowałam niestety. Połówki śliwek, przecięciem do góry może się utrzymają.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pela Lang·
5 lat temu
Bardzo proste, szybkie i pyszne ciacho. Dzięki za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewrzes·
5 lat temu
Jest pyszne z truskawkami i rabarbarem z ogródka. Choć zapomniałam dodać proszku wyszło bez zakalca.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
Mega pyszne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Wymiatał·
5 lat temu
Witam czy ciasto wychodzi mokre czy raczej jest suche?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jest wilgotne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia·
5 lat temu
Ciasto przepyszne. Wyszło super. Na drugi dzień też mięciutkie i pulchne. Długo szukałam dobrego ciasta z owocami, nareszcie!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
madziakn·
5 lat temu
a mozna dac mrozone truskawki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie. Ciasto jest za lekkie i mrożone truskawki opadną na dno.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulinaaa·
7 lat temu
A czy zamiast truskawek moża użyć jagód, pozdrawiam.