Biszkoptowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi oleju i owoców. Jest szybkie i łatwe do przygotowania.
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
400 g świeżych truskawek
skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku (dobrze miksując po każdym dodaniu).
Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem olej.
W miseczce wymieszać mąkę z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia (i startą skórką z cytryny, jeśli ją dodajemy). Dodać w 2 porcjach do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki (małe całe, duże przekrojone na pół), nie wciskając ich w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Wyszło pyszne. Choć muszę się przyznać, że nie ważyłam ani cukru, ani mąki, zastosowałam tylko szklankę, jako przybliżoną miarkę (15dag). I piekłam ciut dłużej.
Za każdym razem mi się udaje , najbardziej lubię z jabłkami + dużo cynamonu+ cukier waniliowy mieszam z olejkami migdałowym.Żeby nie było za suche to dużo owoców proponuję dać :)