Szarlotka bez glutenu, jajek i laktozy. To ta sama szarlotka co klasyczna szarlotka sypana, z tą różnicą, że tutaj kasza manna została zastąpiona polentą, a mąka pszenna kukurydzianą.
Szarlotka jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy wymieszać tylko wszystkie sypkie składniki i przełożyć je startymi jabłkami. Ciasto jest smaczne, a górna warstwa jest w pierwszy dzień chrupiąca. Ta chrupiąca część ciasta jest dla mnie najsmaczniejsza, dlatego polecam skosztować szarlotkę w dzień pieczenia. Na drugi dzień robi się już miękka, ale całość nadal smakuje dobrze.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka polenty
1 szklanka mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
ok. 80- 100 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać polentę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i cukier. Podzielić na 3 równe części.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
Dno tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Papier i boki formy wysmarować masłem.
Do formy wsypać jedną część suchych składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią suchych składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę suchych składników. Z góry ciasto pokryć równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Proszę wyjasnić czym dokladnie jest, jaką ma konsystencje i teksture użyta polenta oraz mąka kukurydziana. Jak odróżnić je od siebie? Przyznam, jestem zagubiona w temacie. Kupiłam taka oto mąke kukurydziana na polente https://www.orientworld-lebensmittel.de/Favero-Maismehl-Weiss-grob-Per-Polenta-Mehl-1000g , która skrzypi miedzy palcami (podobnie jak skrobia ziemniaczana) i ma bardzo delikatnie wyczuwalne ziarenka. Czy odpowiada ona, któremuś ze skladnikow? Czy zastosowana mąka kukurydziana to nic innego jak skrobia kukurydziana? Czytałam, że to dwa różne produkty.
Kasiu, to co kupiłaś to jest mąka kukurydziana. (Na opakowaniu pisze, że biała nie spotkałam takiej). Potrzebujesz jeszcze polentę, czyli kaszę kukurydzianą. (Będzie pisać na opakowaniu polenta lub kasza kukurydziana, albo jedno i drugie ;) ).
Skrobia to jeszcze coś innego. Skrobia jest bardzo gładka. Do wypieków można używać skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej właściwie zamiennie. Z wyglądu są takie same. (Kasiu, widzę, że kupujesz w niemieckim sklepie internetowym. Jeśli mieszkasz w Niemczech to mogę Ci doradzić gdzie mąkę i polentę kupić ;) ).
I wszystko stało się jasne. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przepis na pewno wypróbuję i dam znać jak smakowało.
Nie zaopatruję się w niemieckim sklepie. To czysty przypadek podyktowany szukaniem w internecie właściwego zdjęcia produktu, który posiadam. Dziękuję za zwrócenie uwagi oraz sympatyczny gest.