Brownie z awokado

4 Komentarzy
Brownie z awokado

Soczyste, mocno wilgotne brownie przygotowane z … awokado. Tak, to niskie, nieduże czekoladowe ciasto zawiera miąższ z ok. 1,5 awokado. Wpływa ono na wilgotność i konsystencję ciasta, natomiast w smaku jest w ogóle niewyczuwalne. Smakuje dorosłym jak i dzieciom. Dzieci rzucają się na nie ze względu na czekoladę, nie domyślając się co kryje w środku.

Ciasto jest dość niskie, delikatne, nie za słodkie, a do tego bezglutenowe i bez laktozy. Można podawać je od razu po przygotowaniu lub schłodzone. Po schłodzeniu w lodówce robi się stabilniejsze.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g awokado (potrzeba 2 sztuki)
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 90 g mąki migdałowej, zmielonych migdałów lub zmielonych orzechów
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru lub erytrytolu

Do dekoracji:

  • 1 banan
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Odmierzyć 250 g miąższu z awokado. Przełożyć do miski. Dodać kakao, chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, olej kokosowy, cukier waniliowy i dwa jajka. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  3. Osobno wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  4. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto jest wilgotne. Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  7. Banana obrać, pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Polać roztopioną czekoladą.

Źródło: Lekko zmieniony przepis ze strony: mypcoskitchen.com

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Brownie z awokado Brownie z awokado Brownie z awokado
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 10 miesięcy temu
    Przepis super ! Nie robiłam polewy bo nie zdążyłam takie było pyszne. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 4 lat temu
    Fantastyczny przepis, pycha brownie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Czy moge użyć zwyklej maki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 5 lat temu
    Brownie z awokado, perfekcja w każdym calu. Jedyne co polecam zmienić, to na górę, zamiast banana - maliny (ja użyłam mrożonych). Idealne połączenie gorzkiej czekolady z kwaśnymi owocami! :)