Soczyste, mocno wilgotne brownie przygotowane z … awokado. Tak, to niskie, nieduże czekoladowe ciasto zawiera miąższ z ok. 1,5 awokado. Wpływa ono na wilgotność i konsystencję ciasta, natomiast w smaku jest w ogóle niewyczuwalne. Smakuje dorosłym jak i dzieciom. Dzieci rzucają się na nie ze względu na czekoladę, nie domyślając się co kryje w środku.
Ciasto jest dość niskie, delikatne, nie za słodkie, a do tego bezglutenowe i bez laktozy. Można podawać je od razu po przygotowaniu lub schłodzone. Po schłodzeniu w lodówce robi się stabilniejsze.
90 g mąki migdałowej, zmielonych migdałów lub zmielonych orzechów
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g cukru lub erytrytolu
Do dekoracji:
1 banan
50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Odmierzyć 250 g miąższu z awokado. Przełożyć do miski. Dodać kakao, chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, olej kokosowy, cukier waniliowy i dwa jajka. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Osobno wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto jest wilgotne. Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Banana obrać, pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Polać roztopioną czekoladą.
Brownie z awokado, perfekcja w każdym calu. Jedyne co polecam zmienić, to na górę, zamiast banana - maliny (ja użyłam mrożonych). Idealne połączenie gorzkiej czekolady z kwaśnymi owocami! :)