Tort składa się z ciasta dwukolorowego, jasnego i czekoladowego z zatopionymi w nim wiśniami. Ciasto pokrywa lekka masa serowa i polewa wiśniowa. Bardzo przypomina ciasto „Fale Dunaju”, ale jest od niego bogatsze i z delikatniejszą masą. Tort jest bardzo smaczny i orzeźwiający.
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
130 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki nutelli lub kakao
1 słoik wiśni bez pestek (ok. 250- 300 g owoców)
Masa serowa:
500 g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
1 opakowanie polewy do tortów czerwonej (Tortenguss) lub galaretka czerwona najlepiej wiśniowa
Sposób przygotowania:
Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
Przygotować ciasto. Miękkie masło, cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować mikserem.
Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Do drugiej połowy ciasta wmieszać nutellę lub kakao i wyłożyć do formy. Wiśnie ułożyć na cieście.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ser, cukier i cukier waniliowy wymieszać łyżką lub zmiksować. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fix. Wmieszać delikatnie szpatałką do masy serowej. Ciasto pozostawić w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu. Masę serową wyłożyć na chłodne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Polewę tortową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając 250 ml soku z wiśni i 2 łyżek cukru. Pozostawić, aby lekko przestygła i wyłożyć na ciasto*. Tort wstawić na parę godzin do lodówki.
Uwagi:
Składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
*Zamiast polewy tortowej można przygotować galaretkę i lekko tężejącą wylać na masę serową.
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: www.chefkoch.de
Witam. Zrobiłam torcik z podwójną porcją ciasta. Ogólnie jestem zadowolona, chociaż
uważam, że ciasto jest za ciężkie w stosunku do masy serowo-śmietanowej. Następnym razem na pewno zmodyfikuję ten przepis. Ciasto z dodatkiem kakao jest super jako spód, tylko trzeba nasączyć. Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź. A jaką ilość dać ananasów? Podobnie jak wiśni ok. 300g? A czy ten "Tort śmietankowy z morelami" jest na tyle stabilny żeby służyć za bazę dla Tortu motyl?
Myślę, że tak. Tutaj jest podobny przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/121-tort-smietankowy-z-morelami"]"Tort śmietankowy z morelami"[/url].
Pyszny i piękny tort, który wyszedł mi za pierwszym razem:) Jest łatwy do zrobienia nawet dla mnie (osoby, która drugi raz w życiu robiła tort) i bardzo efektowny, wszyscy goście go podziwiali i zanim był pokrojony wszyscy robili mu zdjęcia;)
Wspaniałe połączenie smaków!!! Ciasto jest wyśmienite i tak naprawdę jeśli chodzi o słodkość to "w sam raz",na pewno nie przesłodzone (czytaj mało słodkie) co bardzo lubię.
chciałam zapytać bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam trzeba dać 500 g twarożku smietankowego (np maskarpone) i do tego jeszcze ser zmielony z wiaderka?i gdzie mam wylać ten sok co zostaną z wiśni :)
Aniu potrzebne jest łącznie 500g sera np. z wiaderka. (Nie dawałam mascarpone). Sok z wiśni potrzebny jest do przygotowania polewy na górę ciasta (patrz ostatni punkt).W zastępstwie może być galaretka.
Joanno czy uważasz, że tę polewę mogę użyć do toru dla dziecka w kształcie samochodu Zygzaka? Poszukuję jakiejś czerwonej kryjącej, nieprzeźroczystej polewy, dość gęstej, żeby nie spłynęła po cieście. Może możesz coś polecić?
Chcę upiec ten tort w wersji motylkowej i zastanawiam się nad tą masą z galaretki na górze, rozumiem że zamiast wody do galaretki mam użyć tego soku z wiśni?
Nie wiem dlaczego ale ciasto nie wyrosło mi tak pięknie. Wo góle masa była bardzo zbita (nie lejąca jak na ciasto biszkoptowe) Nie wiem czy jak zrobiłam coś nie tak czy przepis na wykonanie jest nieprecyzyjny.
Dziś robię (mimo wszystko) do niego masę serową i galaretkę.
Tort z przepisu wyszedł przepyszny - jest łatwy w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity - nawet goście, którzy z reguły nie przepadają za tortami prosili o dokładkę :-)