Lżejsza wersja frankfurckiego wieńca, który w klasycznej wersji przełożony jest dżemem i masą maślano- budyniową. Tutaj użyłam cytrynowego ciasta ucieranego z przepisu na: „Babkę cytrynową” i przełożyłam je kisielem przygotowanym z jagód oraz kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest dość lekkie, smaczne i eleganckie. Można je podać na dowolną uroczystość zamiast klasycznego tortu.
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
350 g mąki pszennej
300 g cukru
250 g masła lub margaryny
6 jajek (rozmiar M)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Kisiel jagodowy:
500 g jagód* lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
50 g cukru
70 g skrobi ziemniaczanej
100 ml wody
Krem z serka mascarpone:
250 g serka mascarpone
600 g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
ok. 150 g krokantu (lub migdałów w płatkach)
parę jagód lub borówek
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy owoców mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić.
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do okrągłej formy** z kominkiem (o średnicy 28 cm), wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasto wyciągnąć z formy i przekroić dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować kisiel jagodowy. Owoce razem z cukrem i sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować. W międzyczasie wymieszać skrobię z wodą. Dodać do gotującego się musu, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować co najmniej 1 minutę, aby kisiel zgęstniał. Gotowy odstawić na bok do lekkiego przestygnięcia.
Lekko ciepły kisiel rozsmarować łyżką na dolnym i środkowym blacie. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny.
Na paterze ułożyć dolny blat z kisielem, wyłożyć część kremu (nie za cienko), przykryć środkowym blatem z kisielem. Wyłożyć część kremu i przykryć górnym blatem. Całe ciasto posmarować resztą kremu. Obsypać krokantem (lub migdałami w płatkach zarumienionymi na suchej patelni i ostudzonymi). Na górze ułożyć jagody.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Uwagi:
* Zamiast jagód można użyć również malin lub jeżyn. Zmiksowane maliny lub jeżyny najlepiej przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
** Można użyć również tortownicy o śr. 26 cm z kominkiem lub formy na babkę z kominkiem o śr. ok. 22 cm.