Lodowy tort z malinami. Kremowy, słodki tort lodowy na chrupiącym, czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Warstwa lodowa przygotowana jest ze słodzonego mleka skondensowanego i bitej śmietany z dodatkiem puree z malin. Warstwa malinowa i śmietankowa wymieszane są ze sobą, tworząc marmurkowy wzór.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
150 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników lub pominąć ciasteczkowy spód)
Masa lodowa:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (każda puszka po 400 g)
800 g słodkiej śmietany 30 -36%, schłodzonej
400 g świeżych malin
Dodatkowo:
ok. 5 sztuk malin
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z roztopioną czekoladą.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Odstawić na bok.
Przygotować masę lodową. Maliny zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Puree malinowe wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym z pierwszej puszki.
400g śmietany ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy malinowej. Masę wylać do tortownicy.
Pozostałe 400 g słodkiej śmietany ubić na sztywno i połączyć delikatnie szpatułką z mlekiem skondensowanym słodzonym z drugiej puszki. Masę wylać na warstwę malinową.
Przy pomocy małej łyżeczki przemieszać masę od dołu do góry robiąc szlaczek. Wierzch posypać drobno porwanymi malinami.
Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na parę minut).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena·
1 lat temu
Co zrobić jeśli nie mam malin świeżych tylko mrożone ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Przez nieuwagę kupiłam mleko skondensowane niesłodzone. Czy jeśli dodam cukier to tort nie wyjdzie? Co zrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 lat temu
800 g śmietanki 30% to ile ml?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Można przyjąć, że tyle samo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MOze·
1 lat temu
a gdyby tak dodac odrobine alkoholu zeby tort nie zamarzl jak skala?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Może to być dobry pomysł.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
2 lat temu
tort całą noc spędził w zamrażalniku, natomiast górna warstwa nie jest zamarznięta. Zwłaszcza pośrodku tortu krem jest miękki. Czy jeszcze stężeje? Dziwi mnie to, zwłaszcza jak czytam komentarze, że tort jest twardy jak kamień i musi postać przed krojeniem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MOze·
1 lat temu
a w jakiej formie byl tort ? jezeli forma byla gleboka moze lepiej byloby mase wlac dwiema partiamii
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Jak długo tort może przebywać w zamrażalniku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że do 3 miesięcy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
2 lat temu
Czemu herbatniki mają być bezglutenowe?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie muszą. Podaję opcję w nawiasie dla osób na diecie bezglutenowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
2 lat temu
Witam :) wygląda pysznie! A jak wysoki ten tort wychodzi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
3 lat temu
Tort pyszny. Zamiast malin dałam truskawki.Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M·
4 lat temu
Polecam. Robiłam w zeszłym roku na urodziny synka. Bardzo szybko się go robi i jest pyszny! Jest bardzo twardy po wyjęciu z zamrażalki więc myślę, że ok 40min przed podaniem należy go wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej. W tym roku też zrobię ten tort:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
paulina·
4 lat temu
mozna zamiast malin dodac kakao ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, w ilości do smaku :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Czy można użyć mrożonych malin, zamiast świeżych?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Niestety nie, ponieważ nie powinno się malin (jak również innej żywności) rozmrażać i ponownie zamrażać. Już za niedługo będą świeże maliny ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Czy mleko skondensowane ma być schłodzone???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Najlepiej, ale niekoniecznie. Natomiast śmietanę najlepiej schłodzić, wtedy lepiej się ubija.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
5 lat temu
A jakie mleko skondensowanego użyć ugotowane już czy nieugotowanego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Mleko skondensowane słodzone bezpośrednio z puszki (bez gotowania).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
Nie wiem co zrobiłam źle niestety nawet po odczekaniu kilku minut tort wyszedł twardy jak skała.:(:(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tort jest zmrożony, więc jej twardy. Musi odtajać. Poczekaj dłużej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
6 lat temu
Czy można użyć pół na pół (po 1 puszce)mleka skondensowanwgo słodzonego i nieslodzonego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Teoretycznie można, ale nie wiem jaka kremowość tortu wyjdzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
6 lat temu
Witam, a czy można użyć malin z puszki w zalewie zamiast świeżych ? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie polecam, będzie za słodkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lenka·
6 lat temu
Polecam jest przepyszny!!! (^)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Witam, zastanawiam się czy można spróbować zastąpić maliny truskawkami. Ktoś próbował? Właśnie szukam przepisu na tort a sezon na truskawki w pełni. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak, można (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena ·
6 lat temu
Jak długo można przechowywać w zamrażalce ? Chciałabym zrobić w formie lodów w pudełkach tylko zastanawiam się jak długo można je później trzymać zamrożone ?