Malinowe ciasto z polenty
Bezglutenowe, delikatne ciasto, do którego zamiast mąki dodajemy polentę. Ciasto jest wilgotne, ziarniste od polenty, nie za słodkie, z nutą malinową i cytrynową. Szybkie do przygotowania. Zamiast malin można użyć również jagód lub borówki amerykańskiej.
Składniki:
- 100 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 125 g kaszy kukurydzianej (polenty)
- 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 4 jajka (rozmiar M)
- 100 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego greckiego
- 150 g malin
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać zmielone orzechy, polentę, skrobię i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny, a następnie po kolei po jednym jajku.
- Zmniejszyć obroty i dodać jogurt i sok z cytryny. (Masa będzie zwarzona. Tak ma być).
- Na końcu wmieszać krótko suche składniki z miski.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
- Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie otworzyć piekarnik i rozłożyć maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Piec dalej ok. 25 minut, do suchego patyczka i przyrumienienia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Podawać oprószone cukrem pudrem.
Uwaga:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 19267
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!