Truskawkowy tort lodowy
Lodowy tort z truskawkami. Kawałek takiego tortu to ochłoda w upalne dni. Przygotowany jest z serka mascarpone, bitej śmietany, ubitych jajek i oczywiście świeżych truskawek. Jest kremowy i bardzo smaczny.
Składniki:
- 400 g truskawek
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 500 g serka mascarpone
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Do dekoracji:
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4- 5 mrożonych truskawek (opcjonalnie)
- parę płatków róż (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w kostkę. Przełożyć do niedużego garnka, zasypać 100 g cukru i zagotować. Od zagotowania, gotować jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę i ostudzić. Następnie wstawić do lodówki.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć w kąpieli wodnej z 50 g cukru na jasną, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach ok. 5 minut). Następnie naczynie z żółtkami ściągnąć z pieca i miksować dalej, aż masa się ostudzi.
- Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo mascarpone, a następnie chłodne truskawki.
- Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy truskawkowej.
- Białka ubić na sztywną pianę i mieszać delikatnie szpatułką.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotową masę truskawkową wyłożyć do formy.
- Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
- Przed podaniem, ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować tort lodowy.
- Mrożone truskawki przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem rozbić na małe kawałki. Udekorować tort. Ewentualnie ozdobić jeszcze płatkami róży.
- Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na ok. 15 minut).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 42357
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!