Lodowy tort z malinami. Kremowy, słodki tort lodowy na chrupiącym, czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Warstwa lodowa przygotowana jest ze słodzonego mleka skondensowanego i bitej śmietany z dodatkiem puree z malin. Warstwa malinowa i śmietankowa wymieszane są ze sobą, tworząc marmurkowy wzór.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
150 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników lub pominąć ciasteczkowy spód)
Masa lodowa:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (każda puszka po 400 g)
800 g słodkiej śmietany 30 -36%, schłodzonej
400 g świeżych malin
Dodatkowo:
ok. 5 sztuk malin
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z roztopioną czekoladą.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Odstawić na bok.
Przygotować masę lodową. Maliny zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Puree malinowe wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym z pierwszej puszki.
400g śmietany ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy malinowej. Masę wylać do tortownicy.
Pozostałe 400 g słodkiej śmietany ubić na sztywno i połączyć delikatnie szpatułką z mlekiem skondensowanym słodzonym z drugiej puszki. Masę wylać na warstwę malinową.
Przy pomocy małej łyżeczki przemieszać masę od dołu do góry robiąc szlaczek. Wierzch posypać drobno porwanymi malinami.
Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na parę minut).
tort całą noc spędził w zamrażalniku, natomiast górna warstwa nie jest zamarznięta. Zwłaszcza pośrodku tortu krem jest miękki. Czy jeszcze stężeje? Dziwi mnie to, zwłaszcza jak czytam komentarze, że tort jest twardy jak kamień i musi postać przed krojeniem
Polecam. Robiłam w zeszłym roku na urodziny synka. Bardzo szybko się go robi i jest pyszny! Jest bardzo twardy po wyjęciu z zamrażalki więc myślę, że ok 40min przed podaniem należy go wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej. W tym roku też zrobię ten tort:)
Witam, zastanawiam się czy można spróbować zastąpić maliny truskawkami. Ktoś próbował? Właśnie szukam przepisu na tort a sezon na truskawki w pełni. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)
Jak długo można przechowywać w zamrażalce ? Chciałabym zrobić w formie lodów w pudełkach tylko zastanawiam się jak długo można je później trzymać zamrożone ?