Tort trasa rajdowa

8 Komentarzy
Tort trasa rajdowa

Tort w kształcie trasy rajdowej, a jednocześnie cyfry 8. Będzie doskonałym tortem urodzinowym zarówno dla miłośnika aut i wyścigów samochodowych, jak i dla ośmiolatka.

Jego kształt jest bardzo prosty. Są to złączone dwa okrągłe torty, lekko ścięte w miejscu złączenia. Torty mogą być dowolne. Możesz skorzystać z poniższego przepisu lub upiec dwa swoje ulubione torty (mogą być różne), na dowolnym cieście i z dowolną masą lub kremem w środku. Z wierzchu proponuję pokryć je masą maślano-budyniową, bo na takiej masie dekoracja utrzyma się przez kilka dni. Sama dekoracja również nie wymaga umiejętności cukierniczych. Tor zrobiony jest ze zmielonych czarnych markiz i drażetek Tic Tac. Autka to cukierki krówki z kołami zrobionymi z minipianek. Możesz stworzyć także inne autka według własnej fantazji lub ułożyć na torcie zabawkowe samochodziki.

Składniki na ok. 24 porcji:

Lekka waniliowa masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy z cukrem lub bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 500 ml mleka
  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200 g słodkiej śmietany 30 – 36%

Lekka czekoladowa masa budyniowa:

  • 1 budyń czekoladowy z cukrem lub bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 500 ml mleka
  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200 g słodkiej śmietany 30 – 36%

Masa maślano-budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30 g mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • 375 g masła

Dodatkowo:

  • ciemne ciasteczka z kremem mlecznym (typu Oreo** - 1 opakowanie)
  • drażetki białe Tic Tac
  • cukierki krówki (ok. 4 sztuk)
  • minipianki marshmallow
  • zielony barwnik spożywczy
  • ewentualnie: małe flagi, pachołki drogowe i inne

Sposób przygotowania:

  1. Upiec 3 biszkopty z 4 jaj lub dwa z 6 jaj.
  2. Biszkopty przeciąć tak, aby otrzymać łącznie 6 blatów biszkoptowych (biszkopty z 4 jaj na pół, a z 6 jaj na 3 blaty).
  3. Przygotować lekką waniliową masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1,5 szklanki mleka. Budyń w proszku wymieszać z resztą mleka. (Dodać również cukier w ilości podanej na opakowaniu, jeśli budyń jest bez cukru). Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Garnek z budyniem zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać trzepaczką. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. (Budyń powinien być zimny, może być lekko tężejący). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  4. W ten sam sposób przygotować lekką czekoladową masę budyniową.
  5. Biszkopty przełożyć masami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. (Ciasto przełożyć masą w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu. Jeden biszkopt można przełożyć masą waniliową, a drugi czekoladową lub w każdym zrobić jedną warstwę jasną, a drugą ciemną).
  6. W obu tortach odciąć nieduży kawałek. Połączyć torty w tych miejscach, układając je na jednej desce lub płycie. Wstawić do lodówki.
  7. Przygotować masę maślano-budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  8. Niewielką część masy odłożyć na bok. Do reszty masy dodać trochę zielonego barwnika spożywczego i zmiksować krótko, tylko do momentu otrzymania jednolitego koloru.
  9. Zieloną masą posmarować górę i boki tortu. Pozostałą zieloną masę odłożyć na bok.

2

  1. Ciemne ciasteczka z kremem zmiksować w malakserze jak najdrobniej.
  2. Na środku tortów ułożyć plastikowe kubki (najlepsze są plastikowe, ponieważ są lekkie i nie wbiją się w tort). Całą górę i boki posypać zmiksowanymi ciasteczkami. Na górze wyrównać masę ciasteczkową. Zdjąć kubki.

3

4

  1. Odłożoną białą masę maślano-budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką i ozdobić brzeg tortu i środek (tam, gdzie były kubki).
  2. Z pozostałej zielonej masy zrobić trawnik przy użyciu rękawa cukierniczego z końcówką do robienia włosów i trawy lub w kształcie gwiazdki.
  3. Na torze ułożyć drażetki Tic Tac, tworząc przerywaną linię.
  4. Autka zrobić z cukierków krówek i minipianek marshmallow. Pianki należy pociąć nożyczkami na cienkie kółka. Kółka od strony przecięcia są klejące i wystarczy przycisnąć je dobrze tą stroną do krówki. Gotowe autka ułożyć na torze.
  5. Tort przechowywać w lodówce.

Uwagi:

Przed przystąpieniem do pracy dobrze jest najpierw przemyśleć, na czym będzie ułożony gotowy tort. Powinna to być deska lub jakaś płyta, która nie tylko pomieści oba torty, ale również zmieści się w lodówce.

*Szczególnie w wersji bezglutenowej zalecam upiec 3 biszkopty z 4 jaj, ponieważ dużo łatwiej jest przekroić biszkopt z 4 jaj na dwa blaty niż z 6 jaj na 3 blaty. Mogą to być biszkopty na uniwersalnej mące bezglutenowej lub kukurydzianej. Ja upiekłam 2 biszkopty jasne i 1 ciemny na uniwersalnej mące bezglutenowej.

**Odpowiednikiem ciasteczek oreo w wersji bezglutenowej są ciasteczka Disco Ciok.

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort trasa rajdowa Tort trasa rajdowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 miesięcy temu
    Witam najpierw ubijamy śmietanę na sztywno i później dodajemy do niej budyń? Robimy to stopniowo czy cały wrzucamy od razu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Nie, do budyniu dodajemy porcjami ubitą śmietanę. Czekamy, aż budyń z żelatyną będzie chłodny i dopiero dodajemy stopniowo dopiero co ubitą śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Dzień dobry,Czy zamiast ciasteczek nadawałby się mak? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Można wiedzieć jaką srednice tortownicy pani użyła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tortownice o śr. 26 cm. Piekłam dokładnie tak samo jak jest podane w przepisie na biszkopt uniwersalny ;)