Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej

18 Komentarzy
Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej

Biszkopt bezglutenowy przygotowany na uniwersalnej mące bezglutenowej. Biszkoptem tym można zastąpić klasyczny biszkopt na mące pszennej z dowolnego przepisu podanego na stronie i przygotować wypiek bezglutenowy.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.

Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu lekko opada w środku. W związku z tym, gdyby ktoś miał problem z przekrojeniem biszkoptu z sześciu jaj na trzy blaty, proponuję następnym razem upiec dwa biszkopty z czterech jaj. Wówczas bez problemu wyjdą cztery blaty, z których trzy można wykorzystać do tortu, a pozostały, czwarty jako podstawę do innego ciasta.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia.

Biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 115 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ok. ¾ szklanki)

Biszkopt ciemny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 20 g kakao (= 1 kopiata łyżka)
  • 95 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (trochę ponad ½ szklanki. Po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)

Biszkopt jasny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (= 1 szklanka)
  • 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ok. 1 ⅓ szklanki)

Biszkopt ciemny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (= 1 szklanka)
  • 40 g kakao (= 2 kopiate łyżki)
  • 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ponad 1 szklanka. Po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać 1 ⅓ szklanki)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao, w zależności od przepisu) wymieszać i przesiać. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  4. Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.

2

  1. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na kilka minut* w piekarniku. Lekko ciepły biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

3

  1. Chłodny biszkopt oddzielić nożem od formy. Biszkopt wraz z formą odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, dzięki czemu biszkopt będzie płaski. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml
  • * Ten biszkopt wychodzi najczęściej lekko wklęśnięty w środku. (Z resztą jak każdy bezglutenowy). Dlatego staram się go zostawić na chwilkę w piekarniku, żeby różnica temperatur nie była za duża, aby biszkopt jak najmniej opadł.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowejBiszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowejBiszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ss · 3 miesięcy temu
    Rewelacjaaaaaa! Nie opadł! Smak jak glutenowy! PETARDA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 miesięcy temu
    Przepis na czekoladowy biszkopt - rewelacja!!! Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bezglutenowy (a dość długo się zbierałam do jego zrobienia) i jestem w szoku jak świetnie wyrósł i w ogóle nie opadł. Mega puszysty. Dziękuję za ten przepis, zostanie ze mną już na zawsze 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    draconis · 1 lat temu
    Czy można dodać proszek do pieczenia? Czy bez niego ładnie wyrośnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można dodać. Bez proszku też urośnie jak masa biszkoptowa jest dobrze przygotowana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Graza · 2 lat temu
    biszkopt reeewelacyjny - zawsze zakalec mi wychodził i nie piekłam ciast biszkoptowych. Gdy mąż zachorował na celiakie znalazłam ten przepis i omg wyszedł mi biszkopt :)
    DZIEKUJE (heart)
    już piekłam shreka, raffaello, z bitą śmietaną teraz robię z galaretką - zawsze puszysty biszkopt !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Witam czy zamiast cukru mogę dodać erytrol lub stewie??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ANNA · 1 lat temu
      Witam ja zamiast cukru używam ksylitol, bo córka ma też cukrzycę- wychodzi rewelacyjnie. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 10 miesięcy temu
        A ile ksylitolu Pani dodaje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JoannaP · 3 lat temu
    Odkąd raz upiekłam ciemny biszkopt z tego przepisu nie korzystam już z żadnego innego. Nawet, gdy mają gościć u mnie osoby tolerujące gluten, proszą o ten właśnie biszkopt. Torty robią furorę 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Czy na tortownice 24 cm lepsza jest opcja z 4 jajkami czy z 6
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Według mnie z czterech. Z 6 jaj na tortownicę 26 cm wychodzi mi jak na zdjęciach etapowych, równe z wysokością formy, więc mniejsza tortownica byłaby za mała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 4 lat temu
    Czy na dużą blachę prostokątną wyjdzie biszkopt z 6 jaj? Czy raczej trzeba zwiększyć ilość składników? 😄
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jaki wymiar ma twoja forma i czy biszkopt ma być przekrojony? Chodzi o wymiar ok. 35x 24cm? Na taką formę, jak podałam, wystarczy biszkopt z 6 jaj, który można przekroić na 2 blaty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Piekłam biszkopt z 6 jaj na tort już kilka razy. I zawsze mi wychodził równiutki z blaszką. Nie boję się go piec, gdyż zawsze mi wychodzi. Ostatnio piekł go pod moim okiem mój niespełna ośmioletni syn i wyszedł mu wspaniały. Dzięki wielkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Raddi · 4 lat temu
    Biszkopt wyszedl super smaczny, jedno pytanie tylko:
    Jest to normalne że przy krojeniu jest dla widelca trochę twardawy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Wyszedł super a piekłam pierwszy raz tego typu biszkopt, mięciutki , puszysty a nie spodziewalam się tego po mące bezglutenowej, dodałam jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia, oczywiście bezglutenowego;) Polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 lat temu
    Pięknie wyrosło :) Zwłaszcza, że na bezglutenowej mące. Kiedyś takiej mąki również używaliśmy - teraz już możemy używać pszennej. Dla zdrowia uzdatniliśmy ostatnio wodę kranową.