Tort plaża

69 Komentarzy
Tort plaża

Tort urodzinowy o nastroju wakacyjnym. Plaża, morze, słońce może się zamarzyć o każdej porze roku. Tort składa się z wilgotnego ciasta ucieranego, przełożonego lekką pianką w kolorze niebieskim. Obłożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i udekorowany galaretką, herbatnikami i żelkami. Całość lekka, orzeźwiająca, pasująca na upały ;).

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej lub jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 1 galaretka (dowolna, u mnie niebieska)
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%

Krem:

  • 200g serka mascarpone
  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 galaretka koloru niebieskiego
  • parę herbatników maślanych
  • żelki (np. ryby, muszelki)
  • inne dekoracje (np. parasolki papierowe do dekoracji drinków/ deserów)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując, dodawać stopniowo olej. Dodać startą skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C , grzałka góra- dół. ( Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Dolny blat ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu.
  7. Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Pianką przełożyć tort, wykładając po 1/3 pianki na każdy blat. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje (na co najmniej 1 godzinę).
  9. Oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz. Przepiąć ją wyżej, aby dobrze objęła górę tortu.

2

  1. Kawałek folii aluminiowej złożyć kilkakrotnie, aby była stabilna. Ułożyć na torcie, zaznaczając linię oddzielającą morze od plaży. Folię aluminiową wcisnąć lekko w piankę. (Uważać, żeby folia dobrze przylegała do obręczy, aby nie było szczelin, którymi może wypłynąć galaretka).
  2. Po stronie morza można ułożyć żelki ryby, gwiazdy itp. (Uważać, aby nie dać za dużo żelek, bo są one twarde i będzie problem przy krojeniu tortu. Użyłam żelek Haribo Süß- Sea, a rekiny z Haribo Phantasia Box).

3

  1. Niebieską galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na tort. Wstawić do lodówki do stężenia.
  2. Gdy galaretka stężeje, wyciągnąć folię.

4

  1. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Nie miksować za długo, tylko do zgęstnienia kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Kremem posmarować wierzch tortu (strona plaży) i boki. (Bok tortu zrobiłam 3- kolorowy. Zaczynając od dołu, posmarowałam boki białym kemem, następnie do reszty kremu dodałam trochę niebieskiego barwnika spożywczego i zrobiłam pośrodku niebieski pasek. Do reszty kremu dodałam jeszcze trochę barwnika i posmarowałam górę boków).
  3. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Posypać z góry krem, robiąc plażę. Wbić parasolki, palmy i ułożyć żelki.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort plaża Tort plaża Tort plaża
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Areta · 3 miesięcy temu
    Tort dla mojego bratanka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Matraszka · 10 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Bardzo fajny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Super przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Dziękuję za przepis.biszkopt upiekłam swój z 6 jajek.z czekolady zrobiłam muszelki które zatopiłam w galaretce a resztę dałam wokół tortu na masie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Czy ten tort się nasącza przed przełożeniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Witam, czy cytrynę należy sparzyć przed starciem skórki? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Polecam cytrynę z uprawy ekologicznej i taką należy umyć i osuszyć. Cytryny często pryskane są substancjami konserującymi i taka skórka nie jest przeznaczona do spożycia. (Niestety to samo jest z pomarańczami i mandarynkami).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Witam, a ja dzisiaj zrobiłam taki torcik na urodzinki syna.Tylko że zmieniłam ciasto na tradycyjny biszkopt. Wyszedł super i zachwycił gości:) dziękuję za inspirację i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Super inspiracja , ja osobiście biszkopt tradycyjny i krem z białej czekolady z malinami.Pyszny 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Ja zrobiłam w środku z musem czekoladowym, a górną piankę, jak boki, z mascarpone. Wyszedł przepyszny. Dziękuję za inspirację.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aneta Hawryluk · 2 lat temu
      Jak zrobiła Pani tą piankę przy brzegu? Mascarpone ubite z płynną galaretką?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 2 lat temu
        Spieniłam cześć galaretki, można to zrobić blenderem albo trzepaczką i z powstałej pianki zrobiłam fale :)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Magdalena · 2 lat temu
          Czy można o kontakt do Pani na fb ?? Chciałabym się zapytać o kilka rzeczy z tortu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Tort urodzinowy dla taty ☺️ a z przepisy na ciasto korzystam cały czas już upiekłam kilka różnych wersji ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Fajny przepis choć ja zrobiłam na standardowym biszkopcie i mascarponne... tylko ta warstwę na samej górze zrobiłam z tej śmietanki i galaretki... także troszkę pozmieniałam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Dzisiejszy dla syna 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Dzień dobry!Proszę o informację jak najlepiej sobie rozłożyć pracę nad tym tortem? Jak robię tort na biszkopcie to zawsze planuję pracę nad nim na 3-4 dni: jednego dnia piekę biszkopt, drugiego - dzielę na blaty i przekładam kremami, trzeciego dnia dekoruję i czwartego wypiek jest podawany gościom. A jak zrobić w przypadku tego tortu? Jakie jest to ciasto ucierane tuż po wystygnięciu? Czy nie będzie się za bardzo sypać przy krojeniu? I jak z jego świeżością? Biszkopt bez problemu można upiec i go zostawić na dobę - dwie, a i tak po paru dniach przełożony kremami będzie smaczny i wilgotny. Proszę o radę jak czasowo rozłożyć sobie pracę nad tym wypiekiem lub o radę, czy mogę postępować z nim tak jak ze zwykłym tortem na biszkopcie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz zrobić tak samo jak w przypadku biszkoptu. Ciasto jest wilgotne i dobrze się utrzymuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Dziękuję za inspirację!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katy · 3 lat temu
    Super przepis, taki dokladny! To jest moj drugi tort w zyciu, nieidealny, ale i tak jestem dumna:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    Świetny przepis, wyszło przepysznie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 3 lat temu
    Super pomysł,dzieciaki mega zadowolone (happy) :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Nasze wykonanie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Wspaniały pomysł, dzięki za inspirację!