Pijak to wielowarstwowe ciasto składające się z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone jest powidłami lub dżemem i masą budyniową. Górna warstwa to mocno pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto jest bogate, wielosmakowe i alkoholowe. Polecam na imprezy rodzinne i święta.
1 szklanka= 250 ml
Składniki na ok. 30 sztuk: Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
2 łyżki wody
Poncz:
20 ml wódki
20 ml wody
Ciasto makowo- kokosowe:
6 białek
130 g cukru pudru
150 g suchego maku
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
6 żółtek
80 g cukru
25 g mąki pszennej
25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
375 ml mleka
250 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
100 g masła
50 g kakao
120 g cukru pudru
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
400- 450 g powideł śliwkowych
ok. 200 g biszkoptów okrągłych (lub herbatników)
ok. 200- 250 ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki)
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto makowo- kokosowe. Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz. Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć ciasto makowo- kokosowe.
Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki. W międzyczasie zagotować mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym.
Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.
Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie można posypać z góry wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Porada: Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 miesięcy temu
Super przepis i nie brakuje żadnego kroku.Dziękuję!😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
A·
11 miesięcy temu
Osobiście nie polecam. W polewie 120 g cukru na 50g kakao? Kto tyle daje. Dałam połowę i było za słodkie. Masa budyniowa to samo masło a nie budyń. Dramat. Nigdy więcej nie zrobię. Chociaż mialam okazję go jeść lata temu i było obłędne, ale nie na tych proporcjach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
1 lat temu
A ten biszkopt ...to bez proszku dopieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
11 miesięcy temu
Tak, bez proszku do pieczenia. Nie jest w biszkopcie potrzebny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
2 lat temu
Czy można użyć maku mielonego??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tutaj raczej nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
2 lat temu
Dzień dobry czy mogę budyń zrobić dzień wcześniej.Jutro bym tylko utarła z masłem na krem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, oczywiście. Tylko proszę pamiętać, aby przed ucieraniem masło i budyń mieli temperaturę pokojową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
2 lat temu
Ja biszkopt pomijam. Robię makowo-kokosowy spód ,na to masę budyniową i mocno nasączone alkoholem biszkopty polane polewą czekoladową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kama·
3 lat temu
Ciasto super, robię co roku 😊 biszkopt oraz warstwe makowa w nowym piekarniku piekę krócej - trzeba kontrolować (góra dół) 😉 osobiście ponczu daje wiecej. Do nasączania biszkoptów na górze polecam użyć Malibu 😻🤤😋 efekt jest super 🔥, nieco drogo, ale warto... 🤗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
3 lat temu
Niestety szału nie ma z tym ciastem. Warstwa z makiem jest niezmiernie sucha i nie zespala się z pozostałą częścią ciasta. Nie ma zespolenia biszkoptu z warstwą kokosową pomimo posmarowania powidłami . Ponczu do nasączenia biszkoptu jest stanowczo za mało , powinno być minimum 200 ml , a nie 40 ml. Jeżeli ktoś udostępnia przepis to powinien być perfekcyjnie dopracowany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ktoś·
3 lat temu
Witam,znam to ciasto od ponad 30 lat u mnie przepis ma nazwę "cycki murzyna" 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kate·
2 miesięcy temu
Chyba murzynki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Czy powidła można pominąć??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Możesz zamienić je na jakiś kwaskowaty dżem, albo biszkopt posmarować cienko masą budyniową, aby skleić go z blatem makowo- kokosowym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorcia ·
3 lat temu
Ja właśnie dzisiaj robię. Zamiast powideł daje krem czekoladowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Czy zamiast robić samemu budyń można dać gotowy w proszku??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Przepyszny! Warty pracy 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dawid·
4 lat temu
Biszkopt i ciasto makowo- kokosowe piekę 25 minut w 180 stopniach. Piekarnik nastawiony na pieczenie góra- dół. Wychodzą piękne i delikatne, nic twardego i spalonego. Super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Już po raz kolejny budyń na krem mi się zwarzyl :( Jakie błędy mogę popełniać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
Zdecydowałam się upiec na święta. Nie jestem zadowolona. Efekt nie powala. Biszkopt pieczony w 180 stopniach po 30 min. zrobił się twardy. Analogiczna sytuacja z warstwą makowo kokosową - wierzch przypalił się po jakichś 20 min. Uratowałam ciasto, bo mocno naponczowalam spód, a warstwę kokosowa położyłam pokruszoną. Tak czy siak na świąteczny stół nie bardzo się nadaje. Moim zdaniem za wysoka temp. pieczenia - myślę że 170 stop. byłoby optymalne i za długi czas pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia·
5 lat temu
Wszystko się udało, czasochłonne ciacho ale pięknie się prezentuje. Jutro próbujemy ☺️ Polecam przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Witam, Czy mak powinien być mielony?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie, całe ziarenka ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
magda·
5 lat temu
Witam, mam pytanie odnośnie spodu biszkoptowe. Czy po upieczeniu bardzo nasączać czy tylko delikatnie dla smaku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jak uważasz. Ja nie ponczowałam mocno ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Dziękuję za fajny przepis . Wypróbowałam i napewno zagości na dłużej. Ale tak przy okazji proszę o pomoc. Mam taki problem że właściwie wszystkie ciasta z alkoholem wychodzą mi mało alkoholowe mimo że stosuje się do przepisów. Proszę o jakąś radę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To użyj więcej alkoholu do ponczu, nie w proporcji 1:1 z wodą, tylko więcej alkoholu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia2·
13 dni temu
A tak na co dzień to ile Pani pije?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Właśnie biorę się za pieczenie drugiego ciasta z dodatkiem maku i wiorek, czy zamiast cukru pudru można dodać drobny cukier?