Tort truflowy

16 Komentarzy

Tort truflowy

Mocno czekoladowy tort na kakaowym biszkopcie genueńskim, nasączonym kawą z rumem i przełożonym masą truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona.

Tort można zacząć piec dzień lub nawet dwa dni wcześniej wieczorem. Najpierw należy przygotować  masę truflową do przełożenia tortu i masę na trufle do dekoracji oraz upiec biszkopt. (Obie masy truflowe powinny spędzić najlepiej noc w lodówce lub co najmniej 4 godz.). Kolejnego dnia należy złożyć tort i go udekorować. Po niedługim schłodzeniu w lodówce (2- 3godz.) można tort podawać lub przechować do dnia następnego.

Składniki:
Biszkopt:

Masa truflowa:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150g czekolady mlecznej
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100g masła

Poncz:

  • 250ml zaparzonej kawy*
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka rumu

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Co najmniej dzień wcześniej przygotować masę truflową. Czekolady posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki.
  2. Również co najmniej dzień wcześniej należy przygotować masę na domowe trufle według przepisu: ”Trufle z gorzkiej czekolady”.
  3. Przygotować biszkopt genueński według przepisu „Kakaowy biszkopt genueński”. (Biszkopt też najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po ostygnięciu należy przykryć go ściereczką, aby nie wysychał).
  4. Następnego dnia przygotować domowe trufle i gotowe schłodzić w lodówce.
  5. Biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Przygotować poncz. Gorącą kawę wymieszać z cukrem. Ostudzić, a następnie dodać rum. Odstawić na bok.
  7. Schłodzoną masę truflową ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
  8. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć 1/3 masy truflowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę z pozostałej masy. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą truflową. Nożem do masła można zrobić wzór jak na zdjęciach, przeciągając nożem pionowo od dołu do góry).
  9. Boczną ściankę czekolady ściąć obieraczką do warzyw. Tak powstałymi wiórkami czekoladowymi posypać połowę wierzchu tortu.
  10. Na drugiej połowie rozłożyć parę trufli.
  11. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 4 godziny.

Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Tort truflowy

Tort truflowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 7 lat temu
    Czy można dodać frużelinę z czarnej porzeczki? Zamierzam ją wtedy dać na masę, przed nałożeniem kolejnego biszkoptu. Czy to połączenie będzie smakować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Niestety porażka :( To pierwszy Pani przepis, który totalnie mi nie wyszedł: w biszkopcie zakalec, a krem się zwarzył :( Tak źle nie było z żadnym upieczonym przeze mnie dotychczas ciastem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Pychotka. Krem wspaniały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eryka · 8 lat temu
    Chcę zrobić ten torcik, robiłam już w białej wersji i czas na ciemny, jednak się zastanawiam nad dodaniem mandarynek, nie zepsuje to smaku?
    Też nie chcę dodawać kawy i rumu tylko sok z mandarynek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 8 lat temu
    Już zrobiłam, nie ryzykowalam ananasów, masa wyszła przepyszna to będzie moja główna masa do tortów :) zdjęcie torciku dodaje do galerii :) gorąco polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 8 lat temu
    Joanno jutro będę robić ten torcik, zastanawiam się czyMoMożna by było dodać do masy drobno pokrojonego ananasa czy jest to zupełnie zbędne bo tort nie potrzebuje takiego urozmaicenia? Z góry dzirkuje za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 8 lat temu
    moja masa wyszła idealnie, pyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 9 lat temu
    Witam
    Tort zrobiłam w sobotę i był pyszny:)
    Idealny przepis na masę, wyszła perfekt.
    Z pewnością upiekę jeszcze raz... polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 9 lat temu
    Niestety przepis na masę jest nietrafiony. Po roztopieniu czekolady i masła w śmietance, masa była gładka, o konstystencji nutelli.W momencie, w którym zaczęłam ją ubijać mikserem, w sekundzie się zważyła. Nie polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Czy masa była schłodzona przez noc w lodówce? Jeśli tak, to niestety, ale musiałaś ją przebić. Należy miskować chwilkę, aby na tyle zgęstniała, żeby dało się nią przełożyć biszkopt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Oo herbacianego jeszcze nigdy nie robilam. Myslalam tez o pomaranczowym dla przelamanmia słodyczy. Dzieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Ymm wygląda pysznie. Tylko bez tej kawy i rumu. Jaki inny można zrobic poncz do tego tortu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Agato np. likier pomarańczowy z wodą, a jeśli tort ma być bezalkoholowy to zrób poncz herbaciany.