Biszkoptowe ciasto piernikowe przełożone masą z budyni i galaretek. W masie budyniowej zatopione są nadziewane pierniczki w czekoladzie. Można użyć również pierniczków bez nadzienia, ale uważam, że nadzienie z pierniczków wzbogaca dodatkowo ciasto. Użyte w przepisie ciasto to biszkoptowe ciasto piernikowe i z tego względu jest dość suche, dlatego ważne jest, aby je nasączyć. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień.
Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Składniki: Ciasto piernikowe:
4 jajka
100g cukru
100g płynnego miodu
300g mąki pszennej
40g orzechów (dowolne, może być mieszanka różnych)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
1 łyżka cukru
2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
Polewa:
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 łyżeczka oleju
gwiazdki czekoladowe lub inne ozdoby/ posypki do dekoracji
Dodatkowo:
ok. 300g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Orzechy posiekać drobno. Wymieszać w miseczce razem z mąką, przyprawą do piernika i sodą. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Wyłączyć mikser i dodać mieszankę z mąką. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Masa będzie gęsta). Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Wmieszać porcjami (stopniowo rozrzedzając masę) do utartej masy.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
Przygotować poncz. Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną wodą i cukrem. Pozostawić do ostygnięcia.
Górny i dolny blat ciasta nasączyć od wewnętrznej strony ponczem. (Poncz rozlewamy od wewnętrznej strony, czyli od przecięcia, ponieważ wierzch ciasta jest twardszy).
Przygotować masę budyniową. Oba budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając tylko 1 łyżkę cukru. Ugotowany, gorący budyń przelać do miski i wmieszać dwie galaretki w proszku, mieszając szybko trzepaczką, aż proszek z galaretki dobrze się rozpuści w budyniu. Pozostawić do ostygnięcia. (Można miskę wstawić do zlewu z zimną wodą, aby przyśpieszyć proces tężenia).
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć trochę lekko tężejącej masy (może być lekko ciepła). Na masie rozłożyć pierniczki, jeden koło drugiego i zalać resztą masy budyniowej. Z góry przykryć drugim blatem.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, a najlepiej na noc, aż masa stężeje.
Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i od razu posypać gwiazdkami czekoladowymi.
Dzień dobry, czy można wyeliminować galaretki? Jestem wegetarianką i nie jadam żelatyny. Zależy mi jednak, żeby ciasto się nie rozpłynęło. Może zmniejszyć ilość mleka gotując budyń, żeby był sztywniejszy? Myślałam też, żeby dodać trochę dżemu porzeczkowego (mam taki domowy) aby nadać różowawy kolor i zmienić smak.
Jeśli chcesz to możesz zmniejszyć ilość mleka. Na dwa budynie użyj 750ml mleka i 60g cukru (chyba, że dodasz ten dżem to już cukru do smaku). Tylko, że to będzie sam budyń. Osobiście zrobiłabym masę budyniową np. z tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/762-masa-budyniowa"]"Masa budyniowa"[/url] z połowy porcji. Też możesz do niej wmiskować trochę dżemu. Możesz zrobić również taką masę budyniową jak w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/382-bienenstich"]"Bienenstich"[/url].