Ciasto Pijak

56 Komentarzy

Ciasto Pijak

Pijak to wielowarstwowe ciasto składające się z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone jest powidłami lub dżemem i masą budyniową. Górna warstwa to mocno pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto jest bogate, wielosmakowe i alkoholowe. Polecam na imprezy rodzinne i święta.

1 szklanka= 250 ml

Składniki na ok. 30 sztuk:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • 20 ml wódki
  • 20 ml wody

Ciasto makowo- kokosowe:

  • 6 białek
  • 130 g cukru pudru
  • 150 g suchego maku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 375 ml mleka
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 400- 450 g powideł śliwkowych
  • ok. 200 g biszkoptów okrągłych (lub herbatników)
  • ok. 200- 250 ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki)
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto makowo- kokosowe. Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować poncz. Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć ciasto makowo- kokosowe.
  5. Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki. W międzyczasie zagotować mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  6. Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym.
  7. Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.
  9. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie można posypać z góry wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

Porada: Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.

Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 11 miesięcy temu
    Czy można użyć maku mielonego??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 11 miesięcy temu
    Dzień dobry czy mogę budyń zrobić dzień wcześniej.Jutro bym tylko utarła z masłem na krem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Tak, oczywiście. Tylko proszę pamiętać, aby przed ucieraniem masło i budyń mieli temperaturę pokojową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 1 lat temu
    Ja biszkopt pomijam. Robię makowo-kokosowy spód ,na to masę budyniową i mocno nasączone  alkoholem  biszkopty polane polewą czekoladową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 1 lat temu
    Ciasto super, robię co roku 😊 biszkopt oraz warstwe makowa w nowym piekarniku piekę krócej - trzeba kontrolować (góra dół) 😉 osobiście ponczu daje wiecej. Do nasączania biszkoptów na górze polecam użyć Malibu 😻🤤😋 efekt jest super 🔥, nieco drogo, ale warto... 🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Niestety szału nie ma z tym ciastem. Warstwa z makiem jest niezmiernie sucha i nie zespala  się z pozostałą częścią ciasta. Nie ma zespolenia biszkoptu z warstwą kokosową pomimo posmarowania powidłami . Ponczu do nasączenia  biszkoptu jest stanowczo  za mało , powinno być minimum 200 ml  , a nie 40 ml. Jeżeli ktoś udostępnia przepis to powinien być perfekcyjnie dopracowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ktoś · 2 lat temu
    Witam,znam to ciasto od ponad 30 lat u mnie przepis ma nazwę "cycki murzyna" 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy powidła można pominąć??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz zamienić je na jakiś kwaskowaty dżem, albo biszkopt posmarować cienko masą budyniową, aby skleić go z blatem makowo- kokosowym.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dorcia · 2 lat temu
      Ja właśnie dzisiaj robię. Zamiast powideł daje krem czekoladowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy zamiast robić samemu budyń można dać gotowy w proszku??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Przepyszny! Warty pracy 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 3 lat temu
    Biszkopt i ciasto makowo- kokosowe piekę 25 minut w 180 stopniach. Piekarnik nastawiony na pieczenie góra- dół. Wychodzą piękne i delikatne, nic twardego i spalonego. Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Już po raz kolejny budyń na krem mi się zwarzyl :( Jakie błędy mogę popełniać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Zdecydowałam się upiec na święta. Nie jestem zadowolona. Efekt nie powala. Biszkopt pieczony w 180 stopniach po 30 min. zrobił się twardy. Analogiczna sytuacja z warstwą makowo kokosową - wierzch przypalił się po jakichś 20 min. Uratowałam ciasto, bo mocno naponczowalam spód, a warstwę kokosowa położyłam pokruszoną. Tak czy siak na świąteczny stół nie bardzo się nadaje. Moim zdaniem za wysoka temp. pieczenia - myślę że 170 stop. byłoby optymalne i za długi czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 3 lat temu
    Wszystko się udało, czasochłonne ciacho ale pięknie się prezentuje. Jutro próbujemy ☺️ Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Witam, Czy mak powinien być mielony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 4 lat temu
    Witam, mam pytanie odnośnie spodu biszkoptowe. Czy po upieczeniu bardzo nasączać czy tylko delikatnie dla smaku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Dziękuję za fajny przepis . Wypróbowałam i napewno zagości na dłużej. Ale tak przy okazji proszę o pomoc. Mam taki problem że właściwie wszystkie ciasta z alkoholem wychodzą mi mało alkoholowe mimo że stosuje się do przepisów. Proszę o jakąś radę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To użyj więcej alkoholu do ponczu, nie w proporcji 1:1 z wodą, tylko więcej alkoholu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Właśnie biorę się za pieczenie drugiego ciasta z dodatkiem maku i wiorek, czy zamiast cukru pudru można dodać drobny cukier?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 5 lat temu
    właśnie piekę biszkopt do pijaka. i na forme 23x36 jest bardzo wysoki jak na razie, tak ma byc? i czy moze byc mak suchy mielony? tylko taki mam. ma to jakies znaczenie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Mam pytanie czy kokos w cieście kokosowo-makowym można zastąpić zmielonymi orzechami? Mam zamiar też zastąpić alkohol do ponczu, sokiem. Mam nadzieję, że nie popsuję za bardzo smaku. ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Sok może być jako poncz. Co do zamienników w cieście to nie próbowałam piec inaczej. Za każdy test i opinię w komentarzach z góry dziękuję. Pomoże to innym i mnie również. Nie mogę wszystkiego testować sama ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Witam robię ciasto , super wygląda , tylko trochę niepokoi mnie warstwa biszkoptu z makowym , nałożyłam powidła tylko czy to w końcowej fazie nie będzie się rozwarstwiać tzn. czy się skleją te warstwy??