Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
50ml oleju np. rzepakowego
500ml mleka
4 żółtka
170g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Beza:
4 białka
100g cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
Masę serową wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Świetny przepis! Kruche ciasto super!!! Zazwyczaj w innych przepisach kruche ciasto jest kompletnie bez smaku!Gdybym mogła jednak przyczepić się trochę mało słodki...i ja zawsze dodaję odrobinę więcej wszystkich składników, wtedy jest mega wysoki!POLECAM TEN PRZEPIS!well done!
Olu, jest po prostu wilgotne od masy serowej. Możesz najpierw podpiec, ale musiałabyś przykryć je papierem do pieczenia i obciążych kulkami ceramicznymi lub fasolą. Inaczej ciasto ze ścianek może "zsunąć" się podczas pieczenia na dół. Możesz również użyć ok. 2/3 ilości ciasta i wykleić sam spód i podpiec go.
Do piany z białek dałam mniej niż 100g cukru, ale i tak był za słodki. Poza tym rosa mi nie wyszła, ani po godzinnym ostudzeniu po wyjeciu z piekarnika, ani potem po wyjeciu z lodowki. Moze dlatego, ze dalam mniej cukru ?
Ciasto pyszne i pięknie wygląda, ale nie mam pojęcia dlaczego białko mi w ogóle nie siadło? :( wyjęłam z lodówki na drugi dzień, kroje a tam białko lało się z ciasta... wszystko zrobiłam według przepisu i stąd moje pytanie: dlaczego tak się stało?