Sernik z rosą

140 Komentarzy

Sernik z rosą

Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 50ml oleju np. rzepakowego
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 170g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Beza:

  • 4 białka
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  4. Masę serową wyłożyć  do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 8 lat temu
    czy budyn mam zrobić i zostawić do ostudzenia ???? i wtedy dodac reszte składników
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 8 lat temu
    Do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 8 lat temu
    Uwielbiam sernik z tego przepisu, jest najlepszy :) czesto do bezy dosypuje kokos I wtedy to juz niebo w gebie :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 8 lat temu
    za maly czas pieczenie ciasto kruche surowe a sam sernik moglby tez dluzej sie piec :/ za to rosa wyszla idealna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 8 lat temu
    Ciasto wyszło wyśmienicie :D Przepyszne! Fantastyczny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AnKa · 9 lat temu
    Ciasto wspaniałe, cieniutkie i smakowite. Sernik z samymi żółtkami super smakowity pomysł.Nie dodałam tłuszczu. Robi się szybko, Polecam :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 9 lat temu
    witam. właśnie robię serniczek, ale mam mam wątpliwości. czy masa serowa ma być aż tak rzadka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    masa serowa bardzo plynna mi wyszła a w momencie przelewania do ciasta ono poodrywało sie od spodu blaszki, nie wiem co to wyjdzie z tego :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 9 lat temu
    Świetny przepis! Kruche ciasto super!!! Zazwyczaj w innych przepisach kruche ciasto jest kompletnie bez smaku!Gdybym mogła jednak przyczepić się trochę mało słodki...i ja zawsze dodaję odrobinę więcej wszystkich składników, wtedy jest mega wysoki!POLECAM TEN PRZEPIS!well done!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Mam pytanko! Pierwszy raz spotkałam się ,żeby dodawać do sernika mleka i to pół litra !? czy to nie będzie strasznie rzadkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowita · 9 lat temu
    Witam serdecznie, mam pytanie czy sernik z rosą można mrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Serniki często mroże, ale tego akurat jeszcze nie miałam okazji. Wydaje mi się, że można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Witam, spód wygląda na nieco zakalcowaty.Czy można ciasto kruche wcześniej podpiec pzed nałożeniem masy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Olu, jest po prostu wilgotne od masy serowej. Możesz najpierw podpiec, ale musiałabyś przykryć je papierem do pieczenia i obciążych kulkami ceramicznymi lub fasolą. Inaczej ciasto ze ścianek może "zsunąć" się podczas pieczenia na dół. Możesz również użyć ok. 2/3 ilości ciasta i wykleić sam spód i podpiec go.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 9 lat temu
    właśnie zrobiłam.wyszło super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Do piany z białek dałam mniej niż 100g cukru, ale i tak był za słodki. Poza tym rosa mi nie wyszła, ani po godzinnym ostudzeniu po wyjeciu z piekarnika, ani potem po wyjeciu z lodowki. Moze dlatego, ze dalam mniej cukru ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 9 lat temu
    Ciasto pyszne i pięknie wygląda, ale nie mam pojęcia dlaczego białko mi w ogóle nie siadło? :( wyjęłam z lodówki na drugi dzień, kroje a tam białko lało się z ciasta... wszystko zrobiłam według przepisu i stąd moje pytanie: dlaczego tak się stało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    Prześliczny serniczek,a te kropelki na bezie cudo...
    muszę go koniecznie zrobić :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka.blogspot · 9 lat temu
    och, ale elegancki i klasyczny!