Sernik z rosą

138 Komentarzy

Sernik z rosą

Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 50ml oleju np. rzepakowego
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 170g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Beza:

  • 4 białka
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  4. Masę serową wyłożyć  do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 miesięcy temu
    Przepis wspaniały. Sernik bardzo dobry. Ja piekę 60 minut a później jeszcze 15 min piankę. Deser z tych mniej słodszych można w masie serowej nieco zwiększyć ilość cukru jeśli ktoś lubi dużo słodyczy 😉😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 miesięcy temu
    Ciężko wydać jakąś opinie o tym serniku. Pianka świetna, idealnie słodka, ser puszysty, mokry ale zdecydowanie za mało słodki - na pewno nie jest to idealny punkt słodkości. Beza i ser może by się uzupełniały, ale całość psuje tragiczny spód. Nie bacząc na przepis podpiekłam go, ale i tak wyszedł zakalec. Najgorszy spód jaki jadłam. Zdecydowanie nie róbcie spodu z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 miesięcy temu
    Dziękuje bardzo :) odkad znalazłam ten przepis korzystam z niego średnio 20 razy w roku :) wiec troszkę już tych serników zrobiłam . Za każdym razem idealny :) robię go już z zamokniętymi oczami w 5 min jest gotowy do piekarnika . Najlepszy przepis na świcie :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 6 miesięcy temu
    A co jeśli masa serowa była miksowana za długo i jest bardzo rzadka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 miesięcy temu
    Ten z przepisu gdzie trzeba podpiec  ciasto jest lepsze. A tak to zakalec
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina · 6 miesięcy temu
      Niestety autorka podała tylko przepis :) usmiejetnosci już we własnym zakresie 🤭
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Co robię nie tak że spod i boki mi się nie przypiekaja
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 11 miesięcy temu
      Zobacz Pani inny przepis gdzie trzeba podpiec spod
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Przepis jest bardzo średni. Niestety autor nie dopisał, że sernik wychodzi mało słodki co dla wielu osób jest zaletą, dla mnie niestety to duży minus. Rzadko piekę ciasta, a jak już piekę to oczekuję, że wypiek osłodzi mi życie. Ten sernik niestety się do tej misji nie nadaje. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Super 😁 u mnie piękna rosa🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Tym razem w końcu na środku trochę rosy jest. Wyszło pyszne. W pracy zachwalali 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Z twojego przepisu. Pyszny, ale niestety bez rosy. Drugi raz dodałam budyń czekoladowy, ale jednak wersja jasna lepsza 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jo · 1 lat temu
      Po prostu za mocno wygładzona i spieczona beza….
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Pychota 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mania · 1 lat temu
    Piekę sernik już 2 godziny a nadal jest surowy 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Na jakiej podstawie takie stwierdzenie? Sernika nie sprawdza się w środku podczas pieczenia. Musi być powierzchnia tylko ścięta. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Wyszedł super 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrucja · 2 lat temu
    Czy sernik piec ( góra dół, termoobieg) co jest lepsze ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Niestety, coś w przepisie jest nie tak 😪 spód wychodzi mega zakalec, a podczas pieczenia z tortownicy wycieka spod spodu olej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Ten spod wygląda jak zakalec...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Just · 2 lat temu
    W sensie z 1kg sera i 500ml mleka. Nie dubluje składników i jest ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 2 lat temu
    Planuję upiec ten sernik na dużej blaszce 25x40 cm. Po przeliczeniu składników na taką formę wychodzi prawie 2 kg twarogu i 1 l mleka, zastanawiam się czy to wszystko faktycznie mi się zmieści w tej formie czy zmniejszyć ilość składników do masy serowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Musi się zmieścić, jeśli forma ma wysoki brzeg jak tortownica ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Just · 2 lat temu
      Ja ten sam skład robię właśnie w takiej blaszce i jest ok :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Super przepis