Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
50ml oleju np. rzepakowego
500ml mleka
4 żółtka
170g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Beza:
4 białka
100g cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
Masę serową wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Dziękuję bardzo odkąd znalazłam ten Pani Przepis cały czas robię i wszyscy się zachwycają, a dodam że dużo wcześniej piekłam z różnych innych przepisów i wyszedł sernik max do 2.cm. A teraz puszysty, delikatny aż ślinka leci na sam widok. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Życzę Zdrowych spokojnych świąt Bożego Narodzenia.
Przepis wspaniały. Sernik bardzo dobry. Ja piekę 60 minut a później jeszcze 15 min piankę. Deser z tych mniej słodszych można w masie serowej nieco zwiększyć ilość cukru jeśli ktoś lubi dużo słodyczy 😉😀
Ciężko wydać jakąś opinie o tym serniku. Pianka świetna, idealnie słodka, ser puszysty, mokry ale zdecydowanie za mało słodki - na pewno nie jest to idealny punkt słodkości. Beza i ser może by się uzupełniały, ale całość psuje tragiczny spód. Nie bacząc na przepis podpiekłam go, ale i tak wyszedł zakalec. Najgorszy spód jaki jadłam. Zdecydowanie nie róbcie spodu z tego przepisu
Dziękuje bardzo :) odkad znalazłam ten przepis korzystam z niego średnio 20 razy w roku :) wiec troszkę już tych serników zrobiłam . Za każdym razem idealny :) robię go już z zamokniętymi oczami w 5 min jest gotowy do piekarnika . Najlepszy przepis na świcie :)
Przepis jest bardzo średni. Niestety autor nie dopisał, że sernik wychodzi mało słodki co dla wielu osób jest zaletą, dla mnie niestety to duży minus. Rzadko piekę ciasta, a jak już piekę to oczekuję, że wypiek osłodzi mi życie. Ten sernik niestety się do tej misji nie nadaje.
Planuję upiec ten sernik na dużej blaszce 25x40 cm. Po przeliczeniu składników na taką formę wychodzi prawie 2 kg twarogu i 1 l mleka, zastanawiam się czy to wszystko faktycznie mi się zmieści w tej formie czy zmniejszyć ilość składników do masy serowej?