Sernik z rosą

140 Komentarzy

Sernik z rosą

Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 50ml oleju np. rzepakowego
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 170g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Beza:

  • 4 białka
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
  4. Masę serową wyłożyć  do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 3 lat temu
    Planuję upiec ten sernik na dużej blaszce 25x40 cm. Po przeliczeniu składników na taką formę wychodzi prawie 2 kg twarogu i 1 l mleka, zastanawiam się czy to wszystko faktycznie mi się zmieści w tej formie czy zmniejszyć ilość składników do masy serowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Musi się zmieścić, jeśli forma ma wysoki brzeg jak tortownica ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Just · 3 lat temu
      Ja ten sam skład robię właśnie w takiej blaszce i jest ok :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Wszytskie składniki na masę serowa połączyć w tym samym czasie ? Włożyć wszystko do miski i miksować ? Czy w jakieś konkretnej kolejności i sera po troszku dodawać miksując ? Robiłam już ten sernik mnóstwo razy i kompletnie zapomniałam 🙈 sernik jest przepyszny polecam ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Jaki typ maki pszennej wybrać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Mi wyszedł bombowo! A robiłam pierwszy sernik w życiu. Super przepis! Piekłam nieco dłużej, zanim dałam pianę z białek. A że lubię eksperymentować, to dodałam maliny ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Pierwszy raz piekłam sernik, wyszedł rewelacja! Rozpływa się w ustach! Dziękuję serdecznie za przepis. Piekłam 65min dodatkowo 15min z pianką. Niebo w gębie!😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Dziękuje bardzo za ten przepis :) sernik jest przepyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Regina Szedzielorz · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis. Najlepszy sernik na świecie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 4 lat temu
    Piekłam według przepisu,a nawet odrobinę dłużej i wyszedł niedopieczony, ciasto zakalec, żałuję że wybrałam ten przepis -nie polecam😔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      adam · 4 lat temu
      jak ktoś ma dwie lewe to tak niestety jest
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edzia · 3 lat temu
      Niech Pani nie rezygnuje,bo sernik naprawde przepyszny🙂Tak,to prawda,ze piec trzeba dlużej i zmniejszyc temperature,bo brzegi przypieczone a srodek lejacy....Trzeba patrzec i dopiekac🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 4 lat temu
    Właśnie zrobiliśmy zgodnie z przepisem wyszedł super , żona jest zachwycona dodaliśmy tylko ciut rodzynek ,piekliśmy 65minut później bezą i jeszcze 20 minut na dolnej i górnej grzałce przy 180st,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Czy beza powinna być chrupiąca? Moja wyszła miękka, jaka jest tego przyczyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dee · 4 lat temu
    a najlepsze to, ze zapomialam dodac mleka do masy i ona calkiem dobra jest bez mleka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Demi · 4 lat temu
    Durny pomysl z otwarciem piekarnika, pianka siada i po ptokach, ze tak powiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Sernik ładnie wyrósł, jest puszysty ale w smaku jest okropny. Nie smakuje jak sernik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Ciasto pięknie rosło,byłam zachwycona ale kiedy wyłączyłam piekarnik usiadło a trzymałam dłużej niż w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Serniczek wyszedł przepyszny :) zwłaszcza ze nie mam doświadczenia w pieczeniu :) Pozdrawiamy ,Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Jeden z lepszych serników jakie robiłam ,dziękuje za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Najlepszy sernik. Dziękuję za świetny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Niestety przepis średnio udany... Pół litra mleka na tak małą formę?? Nie ma szans żeby ser się upiekł, jest płynny... Robię drugi raz sernik z tego przepisu, natomiast tym razem dałam o polowe mleka mniej i niestety nadal nie do końca wyszło to co powinno. Także myśle ze problemem jest zdecydowanie za dużo składników na ten wymiar formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Witam, chcialam zapytać o proces pieczenia, a mianowicie czy piekarnik nastawiamy góra dół 180' czy z termoobiegiem? I czy zmieniamy temperature i sposób pieczenia po wyłożeniu pianki z białek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Piekę na grzałce góra- dół, jeśli nie jest inaczej podane. Nie zmieniany ustawieć i sposobu pieczenia. Ciągle przy tej samej temperaturze.