Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
50ml oleju np. rzepakowego
500ml mleka
4 żółtka
170g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Beza:
4 białka
100g cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
Masę serową wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
3 lat temu
Ten spod wygląda jak zakalec...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Just·
3 lat temu
W sensie z 1kg sera i 500ml mleka. Nie dubluje składników i jest ok
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
4 lat temu
Planuję upiec ten sernik na dużej blaszce 25x40 cm. Po przeliczeniu składników na taką formę wychodzi prawie 2 kg twarogu i 1 l mleka, zastanawiam się czy to wszystko faktycznie mi się zmieści w tej formie czy zmniejszyć ilość składników do masy serowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Musi się zmieścić, jeśli forma ma wysoki brzeg jak tortownica ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Just·
3 lat temu
Ja ten sam skład robię właśnie w takiej blaszce i jest ok :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Wszytskie składniki na masę serowa połączyć w tym samym czasie ? Włożyć wszystko do miski i miksować ? Czy w jakieś konkretnej kolejności i sera po troszku dodawać miksując ? Robiłam już ten sernik mnóstwo razy i kompletnie zapomniałam 🙈 sernik jest przepyszny polecam ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, w tym samym czasie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Jaki typ maki pszennej wybrać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dowolna mąka pszenna do ciast od 405- 550. Ja piekę prawie wszystko na 405 ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Mi wyszedł bombowo! A robiłam pierwszy sernik w życiu. Super przepis! Piekłam nieco dłużej, zanim dałam pianę z białek. A że lubię eksperymentować, to dodałam maliny ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Pierwszy raz piekłam sernik, wyszedł rewelacja! Rozpływa się w ustach! Dziękuję serdecznie za przepis. Piekłam 65min dodatkowo 15min z pianką. Niebo w gębie!😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
4 lat temu
Dziękuje bardzo za ten przepis :) sernik jest przepyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Regina Szedzielorz ·
4 lat temu
Dziękuję za przepis. Najlepszy sernik na świecie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
5 lat temu
Piekłam według przepisu,a nawet odrobinę dłużej i wyszedł niedopieczony, ciasto zakalec, żałuję że wybrałam ten przepis -nie polecam😔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
adam·
5 lat temu
jak ktoś ma dwie lewe to tak niestety jest
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edzia·
4 lat temu
Niech Pani nie rezygnuje,bo sernik naprawde przepyszny🙂Tak,to prawda,ze piec trzeba dlużej i zmniejszyc temperature,bo brzegi przypieczone a srodek lejacy....Trzeba patrzec i dopiekac🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
5 lat temu
Właśnie zrobiliśmy zgodnie z przepisem wyszedł super , żona jest zachwycona dodaliśmy tylko ciut rodzynek ,piekliśmy 65minut później bezą i jeszcze 20 minut na dolnej i górnej grzałce przy 180st,
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Czy beza powinna być chrupiąca? Moja wyszła miękka, jaka jest tego przyczyna?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jest miękka. To tylko pianka bezowa. Przez 10- 15 minut beza się nie wysuszy ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dee·
5 lat temu
a najlepsze to, ze zapomialam dodac mleka do masy i ona calkiem dobra jest bez mleka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Demi·
5 lat temu
Durny pomysl z otwarciem piekarnika, pianka siada i po ptokach, ze tak powiem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
5 lat temu
Sernik ładnie wyrósł, jest puszysty ale w smaku jest okropny. Nie smakuje jak sernik.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Ciasto pięknie rosło,byłam zachwycona ale kiedy wyłączyłam piekarnik usiadło a trzymałam dłużej niż w przepisie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
5 lat temu
Serniczek wyszedł przepyszny :) zwłaszcza ze nie mam doświadczenia w pieczeniu :) Pozdrawiamy ,Super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Jeden z lepszych serników jakie robiłam ,dziękuje za przepis :)