Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
50ml oleju np. rzepakowego
500ml mleka
4 żółtka
170g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Beza:
4 białka
100g cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
Masę serową wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Niestety dla mnie i moich kubkow smakowych jest to najgorszy sernik ktory kiedykolwiek zrobilam i smakowalam.
W mojej ocenie masa serowa jest nieprzyjemna, budyniowa. Spod jest mdly. Po pierwszym kawalku nie mam juz ochoty na zaden inny. Przykro mi. Jest to subiektywna ocena, bo jak kazdy wie, wszyscy lubimy cos innego.
Zrobiłam zgodnie z przepisem. Następnym razem nieco dłużej potrzymam w piekarniku i dodam trochę więcej cukru, bo jak dla mnie masa mało słodka. Pianka podczas pieczenia pięknie "wyrosła", a pod koniec się skurczyła trzykrotnie. Być może tak ma być, a być może popełniłam jakiś błąd. Ogólnie smacznie i szybko :) Bardzo dziękuję za przepis :)
Dzień dobry. Chciałabym zrobić ten sernik, jednak nie mam okrągłej blachy, orientuję się może Pani jakie wymiary powinna mieć prostokątna blaszka, żeby również tak ślicznie wyszedł? Pozdrawiam serdecznie!
Sernik cudowny beza i rosa wyszły świetnie . zamieniłam cukier na erytrol,a mąkę pszenną na orkiszową super przepis a ciasto mogę podać cukrzykowi. Dziękuję
Niestety po poszukiwaniach w kilku polskich sklepach w uk nie znalazłam budyniu bez cukru więc wzięłam z cukrem czy powinnam pomniejszyć ilość dodawanego cukru z tego powodu?
Tylko 500 ml do twarogu. Budynie dodajemy w proszku, prosto z torebki. (W nawiasie jest podana tylko informacja o wielkości budyniu, aby był taki na 500 ml mleka, ale mleka do budyniu nie dodajesz).
(heart) Zazdroszczę Ci kochana cierpliwości na ciągle powtarzanie że tak i tak ma być,wyglądać i wogóle. Dosyć że wszystko jest bardzo szczegółowo przez ciebie opisane to jeszcze tak wiele pytań (clap) uwielbiam twoja stronę
Witam mam ochote Zrobic sernik weiße Pani przepisu tylko mysle i czytam przepisu i linka krotnie jeszcze raz i moje pytanie o proszek do pieczenia??? Prosze mi powiedzieć czy faktycznie smaczny az ślinka leci bez proszku do pieczenia. Iza
Dlaczego beza sie bardzo marszczy przepis genialny i już wiele razy go robiłam ale beza za każdym razem, inaczej wychodzi czasem jest gładka i puszysta a innym razem, się strasznie marszczy jakie błędy Popełniam ??
Mała rada od cukiernika :p do białka dodaj cukier puder i jak już wyłożysz beze zmniejsz temperaturę na 150-160 i tak piecz góra 15 min ;) powinna być rosa bez problemu ;) pozdrawiam