Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
50ml oleju np. rzepakowego
500ml mleka
4 żółtka
170g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Beza:
4 białka
100g cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
Masę serową wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Planuję upiec ten sernik na dużej blaszce 25x40 cm. Po przeliczeniu składników na taką formę wychodzi prawie 2 kg twarogu i 1 l mleka, zastanawiam się czy to wszystko faktycznie mi się zmieści w tej formie czy zmniejszyć ilość składników do masy serowej?
Wszytskie składniki na masę serowa połączyć w tym samym czasie ? Włożyć wszystko do miski i miksować ? Czy w jakieś konkretnej kolejności i sera po troszku dodawać miksując ? Robiłam już ten sernik mnóstwo razy i kompletnie zapomniałam 🙈 sernik jest przepyszny polecam ❤️
Mi wyszedł bombowo! A robiłam pierwszy sernik w życiu. Super przepis! Piekłam nieco dłużej, zanim dałam pianę z białek. A że lubię eksperymentować, to dodałam maliny ☺️
Pierwszy raz piekłam sernik, wyszedł rewelacja! Rozpływa się w ustach! Dziękuję serdecznie za przepis. Piekłam 65min dodatkowo 15min z pianką. Niebo w gębie!😊
Niech Pani nie rezygnuje,bo sernik naprawde przepyszny🙂Tak,to prawda,ze piec trzeba dlużej i zmniejszyc temperature,bo brzegi przypieczone a srodek lejacy....Trzeba patrzec i dopiekac🙂
Właśnie zrobiliśmy zgodnie z przepisem wyszedł super , żona jest zachwycona dodaliśmy tylko ciut rodzynek ,piekliśmy 65minut później bezą i jeszcze 20 minut na dolnej i górnej grzałce przy 180st,
Niestety przepis średnio udany... Pół litra mleka na tak małą formę?? Nie ma szans żeby ser się upiekł, jest płynny... Robię drugi raz sernik z tego przepisu, natomiast tym razem dałam o polowe mleka mniej i niestety nadal nie do końca wyszło to co powinno. Także myśle ze problemem jest zdecydowanie za dużo składników na ten wymiar formy.
Witam, chcialam zapytać o proces pieczenia, a mianowicie czy piekarnik nastawiamy góra dół 180' czy z termoobiegiem? I czy zmieniamy temperature i sposób pieczenia po wyłożeniu pianki z białek?