Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek szpinaku. Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Długo zastanawiałam się, próbowałam i czasami wydawało mi się, że lekko go czuję. Inni testujący ciasto stwierdzili, że go nie czuć. Tak, czy inaczej ciasto jest smaczne, a szpinak wpływa na niego tylko korzystnie, nadając mu wilgotności i pięknego koloru.
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
250g świeżego lub mrożonego szpinaku (w świeżym oderwać łodyżki i dopiero zważyć)
300g mąki pszennej
100g zmielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml oleju
Dodatkowo:
4 łyżki dżemu np. truskawkowego
400g słodkiej śmietany 30- 36%
2 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
świeże owoce jak np. maliny, jagody, jeżyny
Sposób przygotowania:
Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z wody i zmiksować blenderem).
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując wlewać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Kolejno wmieszać szpinak, a na końcu orzechy. (Gdyby ciasto było za gęste można dodać odrobinę mleka. Gdy za rzadkie, więcej mąki. Ciasto powinno mieć kremową konsystencję. Ja nic nie dodawałam).
Formę kwadratową o boku 24cm posmarować cienko masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Z każdej strony odciąć 1cm ciasta.
Odcięte skrawki pokruszyć do miski. (Najlepiej pokruszyć sam środek, czyli tylko ładne, zielone ciasto, bez tej części przypieczonej).
Ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolny blat posmarować dżemem.
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połowę śmietany wyłożyć na dżem. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę śmietany. Posypać z góry okruchami ciasta i udekorować owocami.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Wyszło pięknie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
2 lat temu
Dziękuję, wyszło idealnie. Trzeba postępować krok po kroku jak w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasiumena·
2 lat temu
Czy zamiast szpinaku można dodać barwnik spożywczy??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
3 lat temu
Witam. Ciasto fajnie wyszło :) dziękuję za przepis. Ale mam pytanie: dlaczego nie mam takiego intensywnego, zielonego koloru? Użyłam szpinaku mrożonego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
3 lat temu
Intensywnie zielony jest ze świeżego szpinaku, z mrożonego właśnie wychodzi tarki przygaszony kolor.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ja·
3 lat temu
2 razy piekłam i 2 razy zakalec. Wszystko robiłam według wskazówek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
3 lat temu
Może piekarnik niedogrzewa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ggg·
2 lat temu
W tego typu ciastach najczęściej jest to spowodowane zbyt intensywnym mieszaniem składników po dodaniu mąki. Jeśli miesza się zbyt długo, szybko, intensywnie (np mikserem zamiar szpatułką) to masa robi się gładka i szklista i to jest powód zakalca.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andżelika·
4 lat temu
Ciasto petarda😊😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia_madzialena·
3 lat temu
Szukałam ciasta na urodziny mamy żeby zrobić jej prezent. I znalazlam ☺ tylko mam pytanie czy można dać dżem wiśniowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Spróbowałam upiec ciasto na święta wedlug przepisu z innej strony - wyszedł zakalec. Dzień później spróbowałam jeszcze raz, tym razem zgodnie z Waszymi wskazówkami! Wyszło piękne i puszyste! Dobrze, ze się nie zraziłam po pierwszym podejściu!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
5 lat temu
Witam czym można zastapic orzechy? Czy mozna je pominąć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie możesz ich całkowicie pominąć. Możesz jako zamiennik użyć zmielonych migdałów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
4 lat temu
Ja całkowicie pominęłam i wyszło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kawa·
2 lat temu
Zemleć suche ze skórką, czy przedtem sparzyć i obrać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Migdały zmielić suche ze skórką. Ja używam zmielonych, kupnych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żivka·
5 lat temu
Przepyszne ciasto, wszyscy zachwyceni!!! Wszystkim polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Wyszło puszyste i pyszne 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
5 lat temu
Mi nie wyszło ;( zakalec. Chyba błędem było użycie szpinaku liściastego nie chciał mi się rozdrobnić w blenderze. I powstały takie skupiska szpinaku, w związku z tym mech jest lekko brązowy jak taki sierpniowy mech po bezdeszczowym lecie :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AGNIESZKA ·
5 lat temu
Przed zbledowaniem szpinaku trzebago było najpier pokroić
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
6 lat temu
Pierwsze podejście i wyszło super (y) , jedynie zwiększyłam o 1 jajko ( miałam średnie). Dziękuję za przepis ☺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dagmara·
6 lat temu
Przepis jest na jaki wymiar blachy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Wielkość formy jest zawsze podana w opisie:
"3. Formę kwadratową o boku 24cm...."
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia Boguszewska·
6 lat temu
Ciasto wyszło super. Zrobiłam na tortownicy :) wszystkim bardzo smakowało.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
8 lat temu
Ciasto przepyszne!
Stoję przed zadaniem upieczenia około 9 blach...na catering, który będę robić w piątek.
Czy jeśli upiekę ciasta w poniedziałek, zawinę gotowe blaty szczelnie w folię i wsadzę do lodówki, to wytrzyma? Mogłabym je wtedy przełożyć kremem w środę...i na piątek byłoby gotowe.
Czy taki plan ma sens? :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Robiłabym blaty w środę, przełożyłabym w czwartek. Niestety nie wiem, czy od poniedziałku to nie będzie za długo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
8 lat temu
Dziękuję za szybką odpowiedź!
W międzyczasie wymyśliłam jeszcze, że spróbuję upiec to ciacho ze świeżym szpinakiem, a następnie zamrozić. Mam jeszcze dwa tygodnie na testowanie, zobaczymy co wyjdzie :)
(Oprócz tego ciasta będą jeszcze inne i muszę to rozłożyć w czasie)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adela·
8 lat temu
Jadłam to ciasto rewelacja na niedzielę piekę dzięki za tak dobre przepisy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
9 lat temu
Witam serdecznie, czy mogę pominąć orzechy, zastąpić je wiórkami kokosa lub czymś innym
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiola·
9 lat temu
Czy można zamiast proszku do pieczenia użyć sody??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 lat temu
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć ja robię tak: piekę dwa placki, nie ma problemu z wilgotnym ciastem w środku. Piekę w nagrzanym piekarniku ok 10 -12 min w temperaturze ok 180 stopni. Pierwszy raz robiłam z śmietaną 30% i też mi się rozpłynęło. Za drugim razem zrobiłam ze zwykłym serkiem homogenizowanym z łyżką cukru pudru i też było mega hitem w naszym domu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Violetta·
10 lat temu
Genialne ciasto !!! Bardzo dziekuje Joannie za przepis ! Zajrze tu jeszcze ....