Leśny mech

39 Komentarzy

Leśny mech

Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek szpinaku.  Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Długo zastanawiałam się, próbowałam i czasami wydawało mi się, że lekko go czuję. Inni testujący ciasto stwierdzili, że go nie czuć. Tak, czy inaczej ciasto jest smaczne, a szpinak wpływa na niego tylko korzystnie, nadając mu wilgotności i pięknego koloru.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (w świeżym oderwać łodyżki i dopiero zważyć)
  • 300g mąki pszennej
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml oleju

Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu np. truskawkowego
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce jak np. maliny, jagody, jeżyny

Sposób przygotowania:

  1. Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z wody i zmiksować blenderem).
  2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując wlewać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Kolejno wmieszać szpinak, a na końcu orzechy. (Gdyby ciasto było za gęste można dodać odrobinę mleka. Gdy za rzadkie, więcej mąki. Ciasto powinno mieć kremową konsystencję. Ja nic nie dodawałam).
  3. Formę kwadratową o boku 24cm posmarować cienko masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku  około 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Z każdej strony odciąć 1cm ciasta.

3

  1. Odcięte skrawki pokruszyć do miski. (Najlepiej pokruszyć sam środek, czyli tylko ładne, zielone ciasto, bez tej części przypieczonej).

4

  1. Ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolny blat posmarować dżemem.
  2. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połowę śmietany wyłożyć na dżem. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę śmietany. Posypać z góry okruchami ciasta i udekorować owocami.
  3. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: kochbar.de

Leśny mech

Leśny mech

Leśny mech

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 miesięcy temu
    Wyszło pięknie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 1 lat temu
    Dziękuję,  wyszło idealnie. Trzeba postępować krok po kroku jak w przepisie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiumena · 1 lat temu
    Czy zamiast szpinaku można dodać barwnik spożywczy??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    Witam. Ciasto fajnie wyszło :) dziękuję za przepis. Ale mam pytanie: dlaczego nie mam takiego intensywnego, zielonego koloru? Użyłam szpinaku mrożonego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 2 lat temu
      Intensywnie zielony jest ze świeżego szpinaku, z mrożonego właśnie wychodzi tarki przygaszony kolor.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 2 lat temu
    2 razy piekłam i 2 razy zakalec. Wszystko robiłam według wskazówek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 2 lat temu
      Może piekarnik niedogrzewa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ggg · 1 lat temu
      W tego typu ciastach najczęściej jest to spowodowane zbyt intensywnym mieszaniem składników po dodaniu mąki. Jeśli miesza się zbyt długo, szybko, intensywnie (np mikserem zamiar szpatułką) to masa robi się gładka i szklista i to jest powód zakalca. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andżelika · 3 lat temu
    Ciasto petarda😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Spróbowałam upiec ciasto na święta wedlug przepisu z innej strony - wyszedł zakalec. Dzień później spróbowałam jeszcze raz, tym razem zgodnie z Waszymi wskazówkami! Wyszło piękne i puszyste! Dobrze, ze się nie zraziłam po pierwszym podejściu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 3 lat temu
    Witam czym można zastapic orzechy? Czy mozna je pominąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie możesz ich całkowicie pominąć. Możesz jako zamiennik użyć zmielonych migdałów.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Pati · 3 lat temu
        Ja całkowicie pominęłam i wyszło.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kawa · 11 miesięcy temu
        Zemleć suche ze skórką, czy przedtem sparzyć i obrać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żivka · 3 lat temu
    Przepyszne ciasto, wszyscy zachwyceni!!! Wszystkim polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Wyszło puszyste i pyszne 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Mi nie wyszło ;( zakalec. Chyba błędem było użycie szpinaku liściastego nie chciał mi się rozdrobnić w blenderze. I powstały takie skupiska szpinaku, w związku z tym mech jest lekko brązowy jak taki sierpniowy mech po bezdeszczowym lecie :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      AGNIESZKA · 4 lat temu
      Przed zbledowaniem szpinaku trzebago było najpier pokroić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Pierwsze podejście i wyszło super (y) , jedynie zwiększyłam o 1 jajko ( miałam średnie). Dziękuję za przepis ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 5 lat temu
    Przepis jest na jaki wymiar blachy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Wielkość formy jest zawsze podana w opisie:
      "3. Formę kwadratową o boku 24cm...."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Boguszewska · 5 lat temu
    Ciasto wyszło super. Zrobiłam na tortownicy :) wszystkim bardzo smakowało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 lat temu
    Ciasto przepyszne!
    Stoję przed zadaniem upieczenia około 9 blach...na catering, który będę robić w piątek.
    Czy jeśli upiekę ciasta w poniedziałek, zawinę gotowe blaty szczelnie w folię i wsadzę do lodówki, to wytrzyma? Mogłabym je wtedy przełożyć kremem w środę...i na piątek byłoby gotowe.
    Czy taki plan ma sens? :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Robiłabym blaty w środę, przełożyłabym w czwartek. Niestety nie wiem, czy od poniedziałku to nie będzie za długo.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 7 lat temu
        Dziękuję za szybką odpowiedź!

        W międzyczasie wymyśliłam jeszcze, że spróbuję upiec to ciacho ze świeżym szpinakiem, a następnie zamrozić. Mam jeszcze dwa tygodnie na testowanie, zobaczymy co wyjdzie :)
        (Oprócz tego ciasta będą jeszcze inne i muszę to rozłożyć w czasie)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adela · 7 lat temu
    Jadłam to ciasto rewelacja na niedzielę piekę dzięki za tak dobre przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 7 lat temu
    Witam serdecznie, czy mogę pominąć orzechy, zastąpić je wiórkami kokosa lub czymś innym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiola · 8 lat temu
    Czy można zamiast proszku do pieczenia użyć sody??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Jeżeli mogę coś podpowiedzieć ja robię tak: piekę dwa placki, nie ma problemu z wilgotnym ciastem w środku. Piekę w nagrzanym piekarniku ok 10 -12 min w temperaturze ok 180 stopni. Pierwszy raz robiłam z śmietaną 30% i też mi się rozpłynęło. Za drugim razem zrobiłam ze zwykłym serkiem homogenizowanym z łyżką cukru pudru i też było mega hitem w naszym domu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Violetta · 9 lat temu
    Genialne ciasto !!! Bardzo dziekuje Joannie za przepis ! Zajrze tu jeszcze ....