
Biszkopt genueński z mocno truskawkową warstwą budyniową i bitą śmietaną. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie. W sam raz na upały.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
 - 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
 - 1 łyżka masła (= 15g)
 - 100g mąki pszennej
 - szczypta soli
 
Warstwa budyniowa:
- ok. 1100g świeżych truskawek
 - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
 - 50g cukru
 
Bita śmietana:
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - śmietan- fix (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
- ok. 250g truskawek
 - trochę startej czekolady
 
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Przygotować biszkopt. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
 - Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
 - Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
 - Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. na jasno- złoty kolor, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
 - Przygotować warstwę budyniową. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 500g truskawek pokroić w kostkę i odstawić na bok. Resztę truskawek zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć 500ml musu truskawkowego. Dodać cukier. Połowę musu wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku. Drugą połowę musu truskawkowego zagotować. Do gotujących się truskawek dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 min., ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, wmieszać pokrojone truskawki i od razu gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na chwilę do lodówki.
 

- Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan- fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń truskawkowy.
 - 250g truskawek umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki. Kawałki ułożyć na bitej śmietanie i posypać startą czekoladą.
 - Ciasto przechowywać w lodówce.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 40min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 12 min. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 24 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 


