Biszkopt genueński z mocno truskawkową warstwą budyniową i bitą śmietaną. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie. W sam raz na upały.
Składniki: Biszkopt:
3 jajka (o temperaturze pokojowej)
100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
1 łyżka masła (= 15g)
100g mąki pszennej
szczypta soli
Warstwa budyniowa:
ok. 1100g świeżych truskawek
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
50g cukru
Bita śmietana:
400g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
śmietan- fix (opcjonalnie)
Dodatkowo:
ok. 250g truskawek
trochę startej czekolady
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. na jasno- złoty kolor, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Przygotować warstwę budyniową. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 500g truskawek pokroić w kostkę i odstawić na bok. Resztę truskawek zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć 500ml musu truskawkowego. Dodać cukier. Połowę musu wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku. Drugą połowę musu truskawkowego zagotować. Do gotujących się truskawek dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 min., ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, wmieszać pokrojone truskawki i od razu gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na chwilę do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan- fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń truskawkowy.
250g truskawek umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki. Kawałki ułożyć na bitej śmietanie i posypać startą czekoladą.
Chciałabym skorzystać z tego przepisu na warstwę budyniową jednak przełożyć nią murzynek z innego przepisu. Czy masa sprawdzi się jako masa "tortowa" między warstwami murzynka?
Anito, tak. Odmierz 1kg truskawek, podziel je na pół do dwóch misek i pozostaw do rozmrożenia.
Rozmrożone truskawki przeznaczone na mus (z jednej miski) zmiksuj blenderem na puree razem z wodą/ sokiem z truskawek.
Truskawki z drugiej miski przecedź przez sitko i pozostaw na nim chwilę, aby ociekły z soku. Następnie pokrój na kawałki i dodaj do budyniu. Na wierzch ciasta nie dawałabym już truskawek.
Ciasto pyszne :-) pierwszy raz piekłam zgodnie z przepisem a za drugim razem zastapiłam truskawki naturalnym sokiem z jabłek, gruszek i brzoskwiń plus pokrojone brzoskwinie. Niebo w gębie :-) Polecam
Zrobiłam. Naprawdę smaczne ciasto :-) Ładnie się prezentuje na stole, biszkopt idealny. I co ważne wszystko szybko się robi a masa budyniowa bardzo szybko tężeje. Dodaję tylko więcej cukru do śmietany. Pozdrawiam.