Sernik na orzechowo- kakaowym cieście z kawałkami rabarbaru na górze. Rabarbar posmarowany jest cienką warstwą dżemu malinowego, dzięki któremu ładnie się błyszczy i ma intensywny, czerwony kolor.
Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej. Przepis na bezglutenowe ciasto kruche znajduje się pod przepisem.
Składniki: Spód:
100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
90g mąki pszennej
10g kakao
1 jajko
40g cukru pudru
szczypta soli
100g masła
Masa serowa:
400g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek. Najlepiej wybrać tylko czerwoną część łodygi).
1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
180g cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dodatkowo:
3 kopiate łyżki dżemu malinowego
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, orzechy i kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciastem wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki.
Rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 4cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 30g cukru.
Twaróg, 150g cukru, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
Na masie serowej ułożyć kawałki rabarbaru.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od pestek. Przy pomocy pędzelka posmarować górę sernika dżemem.