
Sernik na orzechowo- kakaowym cieście z kawałkami rabarbaru na górze. Rabarbar posmarowany jest cienką warstwą dżemu malinowego, dzięki któremu ładnie się błyszczy i ma intensywny, czerwony kolor.
Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej. Przepis na bezglutenowe ciasto kruche znajduje się pod przepisem.
Składniki:
Spód:
- 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
 - 90g mąki pszennej
 - 10g kakao
 - 1 jajko
 - 40g cukru pudru
 - szczypta soli
 - 100g masła
 
Masa serowa:
- 400g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek. Najlepiej wybrać tylko czerwoną część łodygi).
 - 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
 - 180g cukru
 - 4 jajka
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
 
Dodatkowo:
- 3 kopiate łyżki dżemu malinowego
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, orzechy i kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
 - Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciastem wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki.
 

- Rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 4cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 30g cukru.
 


- Twaróg, 150g cukru, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
 - Na masie serowej ułożyć kawałki rabarbaru.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
 

- Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od pestek. Przy pomocy pędzelka posmarować górę sernika dżemem.
 
Smacznego.
Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Spód:
- 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
 - 40g skrobi ziemniaczanej
 - 50g mąki kukurydzianej
 - 10g kakao
 - 1 jajko
 - 40g cukru pudru
 - szczypta soli
 - 100g masła
 
Masa serowa j.w.
Sposób przygotowania: j.w.


