Sernik z rabarbarem

6 Komentarzy

Sernik z rabarbarem

Sernik na orzechowo- kakaowym cieście z kawałkami rabarbaru na górze. Rabarbar posmarowany jest cienką warstwą dżemu malinowego, dzięki któremu ładnie się błyszczy i ma intensywny, czerwony kolor.

Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej. Przepis na bezglutenowe ciasto kruche znajduje się pod przepisem.

Składniki:
Spód:

  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 90g mąki pszennej
  • 10g kakao
  • 1 jajko
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 400g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek. Najlepiej wybrać tylko czerwoną część łodygi).
  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 180g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 3 kopiate łyżki dżemu malinowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, orzechy i kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciastem wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki.

2

  1. Rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 4cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 30g cukru.

34

  1. Twaróg, 150g cukru, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
  2. Na masie serowej ułożyć kawałki rabarbaru.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

6

  1. Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od pestek. Przy pomocy pędzelka posmarować górę sernika dżemem.

Smacznego.

Wersja bezglutenowa:
Składniki:

Spód:

  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 10g kakao
  • 1 jajko
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa j.w.

Sposób przygotowania: j.w.

Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 3 lat temu
    Czy można zrobić bez owoców? Zmieni się wtedy czas i temp. Pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    ale ładny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 9 lat temu
    Bardzo fajny pomysł z tym dżemem. Dzięki temu całość wygląda bardzo oryginalnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 lat temu
    Wygląda cudnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kornik · 9 lat temu
    Wow, pięknie wygląda i ten kolor rabarbaru!
    Pozdrawiam!