Kremowa masa serowa na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, pokryta owocami i grubą warstwą galaretki. Sernik jest pieczony, ale dzięki dodatkowi galaretki i świeżych owoców przypomina smakiem dobry sernik na zimno. Jest lekki i orzeźwiający.
Składniki: Spód:
200g ciasteczek typu Oreo
80g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
130g cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
owoce (u mnie truskawki i maliny)
Sposób przygotowania:
Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 170°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć owoce na serniku i zalać galaretką. (Truskawki pokroiłam na kawałki). Sernik wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Witam;) mam zamiar skorzystać z przepisu jednak pytanie brzmi czy jesli bede piekła sernik z termoobiegiem czy temperatura i czas pieczenia ulega zmianie?
A u mnie zawsze jest taki problem ze ten Ser odchodzii od rantów tortownicy i mam problem z zalaniem galaretki żeby mi nie wlala się w boki. Jak zrobić żeby on od rantów nie odchodził?
Rozumiem, tak serniki najczęściej rosną ;) Ważne jest, aby masę serową jak najmniej napuszyć, aby podczas pieczenia mocno się nie podnosiła i po upieczeniu opadała. Dlatego wszystkie składniki należy zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Jeśli dalej będzie problem z płaskim sernikiem to można obniżych temp. pieczenia a wydłużyć czas pieczenia lub upiec sernik w kąpieli wodnej.
Tak, można tak ustawić. Proszę piec, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Jednak najlepszym sposobem na płaski sernik jest kapiel wodna, ale obniżenie temp. też pomaga ;)
Bardzo prosty sposób. Trzeba wyłożyć nie tylko spód tortownicy papierem do pieczenia, ale także zrobić do okoła wysokie ranty tak ponad tortownicę( wysmarować boki masłem i przykleić). Wtedy papier przyklei się do upieczonego sernika i galaretką nie będzie uciekać. Galaretką musi być bardzo tężejącą aby można ją było wykładać łyżką,ale żeby nadal ładnie się formowała. Ewentualne nierówności na wierzchu można wygładzić nożem zamoczonym we wrzątku. 🙂
Świetny przepis! Ja swój sernik upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 21 cm x 25 cm. Dodałam mandarynki i pomarańczową galaretkę. Sernik jest przepyszny! :)
W naszym języku deserowym to "ciasto Św. JÓZEFA Oblubieńca NMP". Jutro jego święto, więc pieczemy!!
Ps. Rok temu, po tym cieście, mój obecny narzeczony został moim chłopakiem.
Chwała Tobie Św. JÓZEFIE !
Można, ale polecam tylko jak ser jest zwasty i masa serowa wyjdzie gęsta. Obtoczyłabym je w łyżce skrobi ziemniaczanej. Jeśli masa serowa wyjdzie rzadka to opadną na spód.