Kremowa masa serowa na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, pokryta owocami i grubą warstwą galaretki. Sernik jest pieczony, ale dzięki dodatkowi galaretki i świeżych owoców przypomina smakiem dobry sernik na zimno. Jest lekki i orzeźwiający.
Składniki: Spód:
200g ciasteczek typu Oreo
80g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
130g cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
owoce (u mnie truskawki i maliny)
Sposób przygotowania:
Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 170°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć owoce na serniku i zalać galaretką. (Truskawki pokroiłam na kawałki). Sernik wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Witam;) mam zamiar skorzystać z przepisu jednak pytanie brzmi czy jesli bede piekła sernik z termoobiegiem czy temperatura i czas pieczenia ulega zmianie?
A u mnie zawsze jest taki problem ze ten Ser odchodzii od rantów tortownicy i mam problem z zalaniem galaretki żeby mi nie wlala się w boki. Jak zrobić żeby on od rantów nie odchodził?
Rozumiem, tak serniki najczęściej rosną ;) Ważne jest, aby masę serową jak najmniej napuszyć, aby podczas pieczenia mocno się nie podnosiła i po upieczeniu opadała. Dlatego wszystkie składniki należy zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Jeśli dalej będzie problem z płaskim sernikiem to można obniżych temp. pieczenia a wydłużyć czas pieczenia lub upiec sernik w kąpieli wodnej.
Tak, można tak ustawić. Proszę piec, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Jednak najlepszym sposobem na płaski sernik jest kapiel wodna, ale obniżenie temp. też pomaga ;)
Bardzo prosty sposób. Trzeba wyłożyć nie tylko spód tortownicy papierem do pieczenia, ale także zrobić do okoła wysokie ranty tak ponad tortownicę( wysmarować boki masłem i przykleić). Wtedy papier przyklei się do upieczonego sernika i galaretką nie będzie uciekać. Galaretką musi być bardzo tężejącą aby można ją było wykładać łyżką,ale żeby nadal ładnie się formowała. Ewentualne nierówności na wierzchu można wygładzić nożem zamoczonym we wrzątku. 🙂
Świetny przepis! Ja swój sernik upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 21 cm x 25 cm. Dodałam mandarynki i pomarańczową galaretkę. Sernik jest przepyszny! :)
W naszym języku deserowym to "ciasto Św. JÓZEFA Oblubieńca NMP". Jutro jego święto, więc pieczemy!!
Ps. Rok temu, po tym cieście, mój obecny narzeczony został moim chłopakiem.
Chwała Tobie Św. JÓZEFIE !
Można, ale polecam tylko jak ser jest zwasty i masa serowa wyjdzie gęsta. Obtoczyłabym je w łyżce skrobi ziemniaczanej. Jeśli masa serowa wyjdzie rzadka to opadną na spód.
uwielbiam Pani przepisy i bardzo często z nich korzystam. Tym razem chciałabym zrobić torcik dla czterolatka, ale musi mieć zieloną galaretkę, bo ma nawiązywać do Hulka. Mam pomysł aby z czekolady zrobić twarz hulka. Z tym sobie poradzę, mam nadzieję, że galaretka i czekolada nie wejdą w jakąś reakcję....
Mam jednak prośbę o pomysł na urozmaicenie tego ciata, aby był nieco wyższy, bardziej przypominał tort niż ciasto...czy da się coś zrobić?
Może zrób jeszcze biszkopt, albo inne dowolne ciasto najlepiej jasne (aby galaretka ładnie się prezentowała) i jakiś krem lub masę. Całość złożyć w ten sposób: Sernik na dole, masa/ krem, biszkopt i galaretka. Coś w tym stylu ;) A i pamiętaj, że na ciasto należy wylać galaretkę już lekko tężejącą, bo inaczej wsiąknie w ciasto.