Sernik z galaretką

43 Komentarzy

Sernik z galaretką

Kremowa masa serowa na ciemnym, ciasteczkowym spodzie, pokryta owocami i grubą warstwą galaretki. Sernik jest pieczony, ale dzięki dodatkowi galaretki i świeżych owoców przypomina smakiem dobry sernik na zimno. Jest lekki i orzeźwiający.

Składniki:
Spód:

  • 200g ciasteczek typu Oreo
  • 80g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 130g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie malinowe)
  • owoce (u mnie truskawki i maliny)

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  2. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki.
  3. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 170°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.
  4. 2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć owoce na serniku i zalać galaretką. (Truskawki pokroiłam na kawałki). Sernik wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z galaretką

Sernik z galaretką

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Witam;) mam zamiar skorzystać z przepisu jednak pytanie brzmi czy jesli bede piekła sernik z termoobiegiem czy temperatura i czas pieczenia ulega zmianie? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Dzień dobry. Czy można użyć mąki ziemiacxanej i extraktu wanilii zamiast budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asti · 3 lat temu
    A u mnie zawsze jest taki problem ze ten Ser odchodzii od rantów tortownicy i mam problem z zalaniem galaretki żeby mi nie wlala się w boki. Jak zrobić żeby on od rantów nie odchodził?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Rozumiem, tak serniki najczęściej rosną ;) Ważne jest, aby masę serową jak najmniej napuszyć, aby podczas pieczenia mocno się nie podnosiła i po upieczeniu opadała. Dlatego wszystkie składniki należy zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Jeśli dalej będzie problem z płaskim sernikiem to można obniżych temp. pieczenia a wydłużyć czas pieczenia lub upiec sernik w kąpieli wodnej.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agata · 3 lat temu
        Dzień dobry, chciałabym spróbować sposobu który Pani podała - zmniejszyć temp. i wydłużyć czas pieczenia. Ma to być np. 160°C i 60 min?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Tak, można tak ustawić. Proszę piec, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Jednak najlepszym sposobem na płaski sernik jest kapiel wodna, ale obniżenie temp. też pomaga ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 1 lat temu
      Bardzo prosty sposób. Trzeba wyłożyć nie tylko spód tortownicy papierem do pieczenia, ale także zrobić do okoła wysokie ranty tak ponad tortownicę( wysmarować boki masłem i przykleić). Wtedy papier przyklei się do upieczonego sernika i galaretką nie będzie uciekać. Galaretką musi być bardzo tężejącą aby można ją było wykładać łyżką,ale żeby nadal ładnie się formowała. Ewentualne nierówności na wierzchu można wygładzić nożem zamoczonym we wrzątku. 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 3 lat temu
    Ten sernik u mnie króluje od kilku lat . Idealnie schłodzony latem .Zawsze wychodzi super . (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pola · 4 lat temu
    Wyszedł przepyszny i piękny 😍 z pewnością zrobię go jeszcze nie raz !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Sernik przepyszny, do tej pory nie robiłam serników, ale od Świąt Wielkanocnych 2020 to będzie mój ulubiony przepis na ciasto. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Świetny przepis! Ja swój sernik upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 21 cm x 25 cm. Dodałam mandarynki i pomarańczową galaretkę. Sernik jest przepyszny! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domci · 4 lat temu
    W naszym języku deserowym to "ciasto Św. JÓZEFA Oblubieńca NMP". Jutro jego święto, więc pieczemy!!
    Ps. Rok temu, po tym cieście, mój obecny narzeczony został moim chłopakiem.
    Chwała Tobie Św. JÓZEFIE !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna kopec · 5 lat temu
    Dzien dobry! Czy mozna do sernika dodac rodzynki?jezeli tak to jak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Można, ale polecam tylko jak ser jest zwasty i masa serowa wyjdzie gęsta. Obtoczyłabym je w łyżce skrobi ziemniaczanej. Jeśli masa serowa wyjdzie rzadka to opadną na spód.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ja · 5 lat temu
      Dodaje same rodzynki bez żadnych dodatków i zawsze wychodzi super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Witam. Czy mogłabym dodać owoce takie z puszki w syropie np. Maliny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 5 lat temu
    Wyszedł boski. Świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Czy maliny mogą być mrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 6 lat temu
    Witam, czy na blaszkę 22x33cm takie proporcje wystarczą?
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Luiza · 7 lat temu
    Piekarnik ustawiony na gora -dol czy tylko gora? Jestem nowicjuszem w pieczeniu :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 7 lat temu
    Witam , Pani napisala ze spod wylozyc papierm. Moje pytanie brzmi. . czy mam wylozyc sam spod papierem czy cala blache, po bokach rowniez ?:D:o:o:o
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Sam spód tj. podałam w nawiasie. Połóż papier do pieczenia na spód tortownicy i dopiero wtedy zapnij obręcz. Nie ma potrzeby wykładania boków formy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 7 lat temu
        Udalo sie,ale za drugim razem dopiero byl z galaretka, wszystkim smakowal :) szukam innych :):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia kucharka · 8 lat temu
    już kupiłam potrzebne składniki i idę piec ten cudowny sernik :-) jestem ciekawa jak będzie smakował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zuska · 8 lat temu
    witam. czy sernik można zrobić 2 dni przed urodzinami? nie zgorzknieje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 9 lat temu
    Dzień dobry Pani Joanno,

    uwielbiam Pani przepisy i bardzo często z nich korzystam. Tym razem chciałabym zrobić torcik dla czterolatka, ale musi mieć zieloną galaretkę, bo ma nawiązywać do Hulka. Mam pomysł aby z czekolady zrobić twarz hulka. Z tym sobie poradzę, mam nadzieję, że galaretka i czekolada nie wejdą w jakąś reakcję....

    Mam jednak prośbę o pomysł na urozmaicenie tego ciata, aby był nieco wyższy, bardziej przypominał tort niż ciasto...czy da się coś zrobić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Może zrób jeszcze biszkopt, albo inne dowolne ciasto najlepiej jasne (aby galaretka ładnie się prezentowała) i jakiś krem lub masę. Całość złożyć w ten sposób: Sernik na dole, masa/ krem, biszkopt i galaretka. Coś w tym stylu ;) A i pamiętaj, że na ciasto należy wylać galaretkę już lekko tężejącą, bo inaczej wsiąknie w ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylvia · 9 lat temu
    Pyszny i łatwy dzisiaj robię po raz drugi. Dzięki za super przepis.
    Pozdrawiam