Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
2 łyżki wody
Poncz:
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek zimnej wody
Warstwa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
60 g cukru
750 ml mleka
Mus truskawkowy:
250 g truskawek
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżka soku z cytryny
20 g cukru (lub do smaku)
Dodatkowo:
ok. 800 g truskawek
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
Przygotować mus truskawkowy: 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amelia·
3 lat temu
Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyć pszennej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Dobrze jest dodać chociaż trochę skrobi lub mąki ziemniaczanej, ale jeśli chcesz możesz dać też samą pszenną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Witam zamiast musu da się polać galaretka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina ·
4 lat temu
czy można dodać ananas z puszki zamiast truskawek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wydaje mi się, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
4 lat temu
Dlaczego budyń dajemy do 750 ml mleka jak w przepisie przygotowania budyniu jest napisane 500 ml? Właśnie robie to ciasto, biszkopt się piecze i boje się że jak ktoś tu napisał wyjdzie woda a nie budyń.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dwa budynie ugotuj łącznie w 750 ml mleka. Nie wyjdzie woda, bo normalnie 1 budyń robi się na 500 ml mleka, więc tu na dwa ilość mleka jest zmniejszona ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Witam ponownie. Poszperałam w necie i znalazłam odpowiedź i wiem dlaczego budyń zamienia się w wodę. Nie wolno mieszać ani nawet dotykać póki się całkowicie nie schłodzi. To byl mój błąd. Jutro robię ciasto ponownie. To zostało zjedzone mimo fatalnego budyniu. Napiszę czy tym razem wyszło ;-) Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Zgadza się, że mieszanie rozrzedza budyń. Tylko w tym przepisie wylewamy gorący budyń na biszkopt. Po ugotowaniu już nie mieszamy, a budyń stygnie na cieście. Nie wiem jak Ty robiłaś? Mieszałaś, aż ostygnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Wszystko zrobilam wedlug przepisu. Dałam nawet ciut mniej mleka niż 750ml. Po przekrojeniu ciasta okazało się że z budyniu zrobiła się woda. Na wierzch zamiast musu dałam galaretkę, ale to chyba nie była przyczyna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie, czy mus, czy galaretka to nie ma tutaj znaczenia. Coś nie tak z budyniem. Zmniejszona jest ilość mleka, aby właśnie był gęsty i się trzymał.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amelka·
5 lat temu
(nod)Bardzo dobre i proste w przygotowaniu ciasto, niestety biszkopt jest troszkę suchy więc polecam go troszkę bardziej nasączyć. Polecam i pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka Godlewska-Śmiech·
5 lat temu
Bardzo fajne ciasto, ale biszkopt bardzo suchy pomimo nasączenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olalqlqlq·
6 lat temu
Przepyszne ciasto! Dziękuję za super przepis ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
6 lat temu
Czy agar agar się nada ?zamiast zelatyny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
6 lat temu
Albo pektyna.?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Niestety nie potrafię pomóc. Nie korzystam z zamienników żelatyny :?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
5 lat temu
Dobra kucharka zna odpowiedz na takie pytania;) Ale odpowiedz po roku zawsze miłe widziana :) Co do pektyny udało się (mm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
3 lat temu
Takie komentarze to warto dla siebie zostawić jak się nie ma nic wartościowego do powiedzenia ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
3 lat temu
Dobra kucharka nie korzysta z przepisów innych 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabcia·
6 lat temu
Piec z termoobiegiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Piekę zawsze góra- dół, jeśli nie podaję inaczej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabrysia·
7 lat temu
Czy mozna uzyc mrozonych truskawek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Truskawki mrożone nadają się tylko do musu truskawkowego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
8 lat temu
Czy ja dobrze widzę, że nie ma proszku do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, nie ma proszku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
9 lat temu
Czy można użyć innych owoców ? bo teraz ciężko dostać truskawki, proszę o odp.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz użyć również brzoskwinie lub morele z puszki. Tylko pominełabym już cukier w musie. Może być również borówka amerykańska.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
9 lat temu
Wyszlo ekstra! Zrobilam z podwójną ilością musu ,pyyyycha!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
9 lat temu
Super przepis!! Ciasto wyśmienite i proste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 lat temu
Czy można zrobić takie ciasto z innymi owocami ? teraz raczej brak świeżych truskawek, czym można je zastąpić ? czy np brzoswinie z puszki się nadadzą, i jak zrobić mus z innych owoców ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
10 lat temu
A ja bym chciała zrobić to ciacho z biszkoptem kakaowym.. Czy mogę prosić o przepis na taki biszkopt na tej wielkości blaszkę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Gosiu tutaj znajdziesz przepis, ciemny biszkopt z 4 jaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny"]Biszkopt uniwersalny[/url]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Placek pyszny, w szczególności smakuje mi biszkopt bo jest inny niż klasyczny.Dla mnie osobiście lepszy. ciasto godne polecenia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
10 lat temu
Czy masa budyniowa musi być ostygnięta zanim dodamy mus ? :)