Biszkopt z budyniem i truskawkami

37 Komentarzy

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek zimnej wody

Warstwa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 60 g cukru
  • 750 ml mleka

Mus truskawkowy:

  • 250 g truskawek
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g cukru (lub do smaku)

Dodatkowo:

  • ok. 800 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  5. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
  6. Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
  7. Przygotować mus truskawkowy: 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
  8. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
  9. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 2 lat temu
    Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyć pszennej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Dobrze jest dodać chociaż trochę skrobi lub mąki ziemniaczanej, ale jeśli chcesz możesz dać też samą pszenną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Witam zamiast musu da się polać galaretka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    czy można dodać ananas z puszki zamiast truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Dlaczego budyń dajemy do 750 ml mleka jak w przepisie przygotowania budyniu jest napisane 500 ml? Właśnie robie to ciasto, biszkopt się piecze i boje się że jak ktoś tu napisał wyjdzie woda a nie budyń.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Dwa budynie ugotuj łącznie w 750 ml mleka. Nie wyjdzie woda, bo normalnie 1 budyń robi się na 500 ml mleka, więc tu na dwa ilość mleka jest zmniejszona ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Witam ponownie. Poszperałam w necie i znalazłam odpowiedź i wiem dlaczego budyń zamienia się w wodę. Nie wolno mieszać ani nawet dotykać póki się całkowicie nie schłodzi. To byl mój błąd. Jutro robię ciasto ponownie. To zostało zjedzone mimo fatalnego budyniu. Napiszę czy tym razem wyszło ;-) Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zgadza się, że mieszanie rozrzedza budyń. Tylko w tym przepisie wylewamy gorący budyń na biszkopt. Po ugotowaniu już nie mieszamy, a budyń stygnie na cieście. Nie wiem jak Ty robiłaś? Mieszałaś, aż ostygnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Wszystko zrobilam wedlug przepisu. Dałam nawet ciut mniej mleka niż 750ml. Po przekrojeniu ciasta okazało się że z budyniu zrobiła się woda. Na wierzch zamiast musu dałam galaretkę, ale to chyba nie była przyczyna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, czy mus, czy galaretka to nie ma tutaj znaczenia. Coś nie tak z budyniem. Zmniejszona jest ilość mleka, aby właśnie był gęsty i się trzymał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelka · 4 lat temu
    (nod)Bardzo dobre i proste w przygotowaniu ciasto, niestety biszkopt jest troszkę suchy więc polecam go troszkę bardziej nasączyć. Polecam i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Godlewska-Śmiech · 4 lat temu
    Bardzo fajne ciasto, ale biszkopt bardzo suchy pomimo nasączenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olalqlqlq · 5 lat temu
    Przepyszne ciasto! Dziękuję za super przepis ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 5 lat temu
    Czy agar agar się nada ?zamiast zelatyny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lucyna · 5 lat temu
      Albo pektyna.?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 5 lat temu
        Niestety nie potrafię pomóc. Nie korzystam z zamienników żelatyny :?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Lucyna · 4 lat temu
          Dobra kucharka zna odpowiedz na takie pytania;) Ale odpowiedz po roku zawsze miłe widziana :) Co do pektyny udało się (mm)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Ula · 2 lat temu
            Takie komentarze to warto dla siebie zostawić jak się nie ma nic wartościowego do powiedzenia ;)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Asia · 2 lat temu
            Dobra kucharka nie korzysta z przepisów innych 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabcia · 5 lat temu
    Piec z termoobiegiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 6 lat temu
    Czy mozna uzyc mrozonych truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Czy ja dobrze widzę, że nie ma proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 8 lat temu
    Czy można użyć innych owoców ? bo teraz ciężko dostać truskawki, proszę o odp.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Możesz użyć również brzoskwinie lub morele z puszki. Tylko pominełabym już cukier w musie. Może być również borówka amerykańska.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Wyszlo ekstra! Zrobilam z podwójną ilością musu ,pyyyycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Super przepis!! Ciasto wyśmienite i proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Czy można zrobić takie ciasto z innymi owocami ? teraz raczej brak świeżych truskawek, czym można je zastąpić ? czy np brzoswinie z puszki się nadadzą, i jak zrobić mus z innych owoców ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    A ja bym chciała zrobić to ciacho z biszkoptem kakaowym.. Czy mogę prosić o przepis na taki biszkopt na tej wielkości blaszkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Gosiu tutaj znajdziesz przepis, ciemny biszkopt z 4 jaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny"]Biszkopt uniwersalny[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Placek pyszny, w szczególności smakuje mi biszkopt bo jest inny niż klasyczny.Dla mnie osobiście lepszy. ciasto godne polecenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Czy masa budyniowa musi być ostygnięta zanim dodamy mus ? :)