Proste ciasto biszkoptowe z budyniem waniliowym, świeżymi truskawkami i musem truskawkowym. Lekkie i orzeźwiające.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
2 łyżki wody
Poncz:
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek zimnej wody
Warstwa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
60 g cukru
750 ml mleka
Mus truskawkowy:
250 g truskawek
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżka soku z cytryny
20 g cukru (lub do smaku)
Dodatkowo:
ok. 800 g truskawek
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, zużywając 60g cukru i 750ml mleka.
Gorący budyń rozłożyć na biszkopcie. Od razu ułożyć truskawki, układając je szpicem do góry i wciskając w budyń.
Przygotować mus truskawkowy: 250g truskawek, sok z cytryny i cukier zmiksować blenderem na mus (w razie potrzeby dosłodzić).
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać szybko ze zmiksowanymi truskawkami. Gotowy mus wylać na truskawki.
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby mus stężał.
Dlaczego budyń dajemy do 750 ml mleka jak w przepisie przygotowania budyniu jest napisane 500 ml? Właśnie robie to ciasto, biszkopt się piecze i boje się że jak ktoś tu napisał wyjdzie woda a nie budyń.
Dwa budynie ugotuj łącznie w 750 ml mleka. Nie wyjdzie woda, bo normalnie 1 budyń robi się na 500 ml mleka, więc tu na dwa ilość mleka jest zmniejszona ;)
Witam ponownie. Poszperałam w necie i znalazłam odpowiedź i wiem dlaczego budyń zamienia się w wodę. Nie wolno mieszać ani nawet dotykać póki się całkowicie nie schłodzi. To byl mój błąd. Jutro robię ciasto ponownie. To zostało zjedzone mimo fatalnego budyniu. Napiszę czy tym razem wyszło ;-) Pozdrawiam.
Zgadza się, że mieszanie rozrzedza budyń. Tylko w tym przepisie wylewamy gorący budyń na biszkopt. Po ugotowaniu już nie mieszamy, a budyń stygnie na cieście. Nie wiem jak Ty robiłaś? Mieszałaś, aż ostygnie?
Wszystko zrobilam wedlug przepisu. Dałam nawet ciut mniej mleka niż 750ml. Po przekrojeniu ciasta okazało się że z budyniu zrobiła się woda. Na wierzch zamiast musu dałam galaretkę, ale to chyba nie była przyczyna.
(nod)Bardzo dobre i proste w przygotowaniu ciasto, niestety biszkopt jest troszkę suchy więc polecam go troszkę bardziej nasączyć. Polecam i pozdrawiam :)
Czy można zrobić takie ciasto z innymi owocami ? teraz raczej brak świeżych truskawek, czym można je zastąpić ? czy np brzoswinie z puszki się nadadzą, i jak zrobić mus z innych owoców ?