Ciasto orzechowo- marchewkowe

12 Komentarzy

Ciasto orzechowo- marchewkowe

Szybkie i proste ciasto orzechowe, które dzięki dodatkowi startej marchewki jest delikatnie wilgotne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Pomimo tego jest wysokie i puszyste. Jest również bezglutenowe i bezmleczne.

Składniki:
Ciasto:

  • 400g marchewki
  • 8 jajek
  • 200g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 200g zmielonych migdałów
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Lukier kakaowy:

  • 125g cukru pudru
  • 20g kakao
  • ok. 3 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub zmiksować przy użyciu robota kuchennego np. Thermomix). Odstawić na bok.
  2. Cytrynę umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a sok wycisnąć. Odstawić na bok.
  3. W miseczce wymieszać orzechy z migdałami, skrobią ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać startą marchewkę.
  5. Kolejno dodać wymieszane orzechy i migdały, a następnie skórkę i sok z cytryny.
  6. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do utartej masy.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. (Ciasta jest bardzo dużo. Pozostaje tylko trochę miejsca do brzegu formy. Nie ma jednak obawy, ciasto nie urośnie za dużo).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 10 min. w temperaturze 175°C. (Gdyby ciasto z góry za szybko się rumieniło, można przykryć je folią aluminiową. Po godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  9. Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy.
  10. Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder wymieszać z kakao i gorącą wodą. Gotowy lukier wylać na ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego.

Przepis lekko zmieniony z książki: „Kuchen blitzschnell gemacht”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ponad 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto orzechowo- marchewkowe

Ciasto orzechowo- marchewkowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basiek · 2 lat temu
    Dziś piekłam i muszę przyznać, że rewelacja :) Zastanawiam się, czy można dodać do niego jakiś krem, np. z mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 4 lat temu
    Ciasto wychodzi doskonale! Przy okazji dziękuję za wszystkie przepisy bezglutenowe. Próbowałam wcześniej przepisów z innych stron, ale efekt nie zawsze był zadowalający, a z tej strony wypróbowałam ich już sporo i wszystkie wyszły idealnie (co w przypadku wypieków bezglutenowych nie jest takie proste) :-) Polecam wszystkim tę stronę i czekam na więcej w przyszłości :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Czym można zastąpić cukier? Może być miód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 7 lat temu
    Czy można zamiast orzechów laskowych dać włoskie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola Natkaniec · 9 lat temu
    Witam :) Czy można to ciasto upiec w większej blaszce? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nikola możesz. Jeśli z tej samej porcji, to musisz piec krócej, do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 10 lat temu
    Mniam... jakie ciasto pychota.. robiłam i znikło w mgnieniu oka :)

    Fantastyczny przepis ..! :P 8) :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    Zadam głupie pytanie.Czy skrobia ziemniaczana i mąka ziemniaczana to jest to samo,nie mam skrobi tylko mąkę i nie wiem,czy mogę jej użyć.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jeśli chodzi o wypieki z tej strony to można skrobię i mąkę ziemniaczaną stosować zamiennie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 10 lat temu
    Mmm, cudownie wygląda :) Uwielbiam ciasta marchewekowe :)