Kolorowy tort szachownica
Kolorowy tort zarówno na zewnątrz jak i w środku. Składa się z sześciu kolorowych blatów z ciasta ucieranego, które odpowiednio pocięte i poukładane w przekroju wyglądają jak kolorowe kosteczki. Ciasto przełożone jest kremem z serka mascarpone i obłożone masą maślaną. Cały tort udekorowany został drażetkami m&m's i mini piankami marshmallow.
Blaty upiekłam na mące kukurydzianej, ale można również użyć pszennej.
Składniki na ok. 12 porcji:
Ciasto (składniki na 6 blatów):
- 360g masła
- 210g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 300g mąki pszennej lub kukurydzianej
- 120g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek mleka
Krem śmietankowy:
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 200g mascarpone lub serka kremowego typu Philadelphia
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Masa maślana:
- 300g masła
- 3 białka
- szczypta soli
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 40g cukru
Poncz:
- 130ml wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- kolorowy cukier
- mini pianki marshmallow
- m&m'sy
- barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).
- Blaty pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać w sokiem z cytryny i cukrem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Serek, cukier i cukier waniliowy wymieszać trzepaczką. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do serka.
- W każdy blacie wyciąć dwa koła. (Otrzymamy koło w środku i dwa okręgi. Środek wycięłam od szklanki o średnicy 6,5cm, drugi okrąg od miseczki o śr. 12,5cm).
- We wszystkich blatach poprzekładać tak części, aby w każdym blacie były po 3 różne kolory.
- Na paterze układać po kolei blaty, nasączając je ponczem i przekładając kremem.
- Gotowy tort wstawić do lodówki.
- Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 60°C. (W przypadku braku termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż całe masło zostanie dodane, a masa zrobi się gęsta i jednolita.
- Masą posmarować cały tort. (Gdyby krem ze środka mocno wystawał, nadmiar należy ściągnąć, aby ułatwić rozsmarowanie masy maślanej).
- W bok tortu powtykać m&m'sy.
- Górę tortu ozdobić piankami z kolorowym cukrem. W tym celu pianki przeciąć po ukosie na pół. Cukier w wybranym kolorze nasypać do miseczki. Pianki, przeciętą stroną zanurzać w cukrze i układać na torcie zaczynając od brzegu. Płatki układać, aż do samego środka tortu.
Smacznego.
* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy. Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.