Delikatne, cienkie warstwy ciasta miodowego przełożone masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej. Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach. Jeśli lubicie, tak jak ja, ciasta z masą krówkową jak np. "Ciasto krówka" lub "Miodownik z masą budyniową" to to ciasto na pewno Wam zasmakuje.
Składniki na ok. 24 kawałków (rozmiar ciasta ok. 25x 30 cm):
Ciasto miodowe:
600 g mąki pszennej
120 g masła (lub margaryny)
3 łyżki miodu
250 g cukru pudru
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
2 jajka (u mnie rozmiar M)
Masa budyniowa:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
250 g masła, temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
500 ml mleka
2 łyżki cukru
Do dekoracji:
posiekane orzechy (u mnie 60 g orzechów włoskich)
czekolada (u mnie 60 g czekolady mlecznej)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
Przygotować ciasto miodowe: Masło przełożyć do garnka. Dodać miód i cukier puder. Ogrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. (Masa będzie miała kolor jasno- żółty).
W międzyczasie rozpuścić np. w filiżance sodę w occie. Dodać do garnka i dalej ogrzewać masę, ciągle mieszając. Gdy masa zmieni kolor na pomarańczowy, ściągnąć garnek z pieca. Masę pozostawić na 5 minut, aby lekko ostygła, mieszając ją od czasu do czasu.
Następnie dodać po kolei po jednym jajku, mieszając trzepaczką. (Masa zmieni kolor na brązowy). Od tego momentu należy kolejne etapy wykonywać w miarę szybko, ponieważ im masa cieplejsza tym łatwiej się z nią pracuje. Do masy dodawać stopniowo mąkę, mieszając łyżką. Gdy masa zrobi się tak gęsta, że trudno będzie dalej mieszać łyżką, należy przełożyć ją na blat i zagnieść z resztą mąki na jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na sześć równych części.
Każdą część po kolei rozwałkować jak najcieniej, na papierze do pieczenia, na prostokąt. Ciasto jest lekko klejące, dlatego podczas wałkowania należy posypywać wałek mąką. (U mnie rozwałkowane blaty miały rozmiar 25 x 30cm. Czekające na swoją kolej kawałki ciasta powinny być dobrze przykryte, aby utrzymywały temperaturę i nie obsychały. Można przykryć je np. dużym garnkiem lub folią spożywczą).
Tak przygotowane blaty piec po kolei w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 5 minut na ciemno- złoty kolor. Każdy blat zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyrównać, przycinając dużym, ostrym nożem (u mnie na prostokąt 25x 30cm), a resztki ciasta odłożyć do miski na bok. (Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, a gdy wystygnie to stwardnieje). Blaty pozostawić na papierze do pieczenia do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie ściągnąć papier.
Resztki ciasta pozostałe po wyrównaniu blatów zmiksować blenderem na piasek lub przełożyć do woreczka i ściskając rękami lub uderzając wałkiem pokruszyć. Dodać posiekaną czekoladę i posiekane orzechy. Odłożyć na bok.
Przygotować masę budyniową: Puszka z masą krówkową powinna mieć temperaturę pokojową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używając 2 łyżek cukru. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło miksować na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową, a następnie po łyżce budyniu, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
Blaty przełożyć masą, smarując również górny blat. Górny blat posypać pokruszonym ciastem z czekoladą i orzechami.
Ciasto wstawić na co najmniej noc do lodówki. Po 12 godzinach blaty powinny zmięknąć.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kaszu·
11 miesięcy temu
ciasto pyszne, zachwalane przez wszystkich, na pewno do powtórzenia ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena·
1 lat temu
Czy mogę upiec placki w niedzielę a przełożyć masą w piątek czyli 5 dni wcześniej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 miesięcy temu
Ja zawsze tak robię
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 lat temu
Mam pytanie. Upieklam ciasto zgodnie z przepisem. Jest w lodowce 24h i jak ukroilam kawalek, to jest bardzo twarde, zwlaszcza masa i mocno smakuje maslem. Czy ciasto po wyjeciu z lodowki mięknie czy po prostu u mnie cos poszlo nie tak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Ciasto powinno być całe miękkie przy krojeniu, nawet prosto z lodówki. Blaty miękną, a masa mimo, że maślana to z dodatkiem budyniu i masy krówkowej jest miękka. Właśnie zrobiłam i całość po nocy w lodówce jest miękutka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 miesięcy temu
Może to wynikać ze zbyt krótkiego ubijania samego masła. Zbyt mało napowietrzone daje potem taki efekt.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
2 lat temu
Czu to ciasto może być przechowywane w temperaturze pokojowej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Lepiej nie. Najlepiej w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Czy można zrobić z połowy cukru podanego w przepisie czy ciasto nie wyjdzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 miesięcy temu
Wyjdzie pytanie czy będzie smakować i już.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
4 lat temu
W ciągu dwóch tygodni piekłam 3 razy Marlenkę podstawową i raz w wersji czekoladowej. Słodka, pyszna. Ja uwielbiam ciasta miodowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Jak Pani robi wersje czekoladową? Dodaje Pani kakao do mąki czy inaczej, proszę o podpowiedź:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
3 lat temu
Korzystałam z przepisu z neta, na czekoladową wersję nie ma ich wiele. Moim zdaniem orginalna Marlenka jest smaczniejsza. W czekoladowej nie czuć miodu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Wyszło pyszne, rodzince smakowało. Nie dodałam cukru do budyniu dzięki temu było troszkę mniej słodsze niż w przepisie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata ·
4 lat temu
Pyszne ciasto. Było miękkie już po około 4 godzinach. Jest dużo komentarzy, że ciasto jest zbyt słodkie a według gustu mojego i rodziny jest w sam raz. Mniam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Re-we-la-cja! Kocham miodowniki, a ten jest wyjątkowy ❤️ Przepyszny, delikatny, rozpływa się w ustach. Dodałam mniej cukru- połowę tego, co w przepisie. Taka ilość dla nas była idealna. Dziękuję. Wspaniały blog. Systematycznie wracam do Pani przepisów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Romek·
4 lat temu
Dzień dobry, mam pytanie. Czy jak potnę marlenke dzień przed podaniem, to czy nie wyschnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz pociąć i trzymać w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Robię co święta od 2 lat. Ciasto jest przepyszne i przez każdego zachwalane. Teraz piekę (czwartek) na komunię córki (niedziela). Znowyfikowalan przepis dodany na górna warstwę ciasta (surowego) posiekane orzechy podsmażone w miodzie z cukrem i masłem.. wyłożyłam to na ciasto i do piekarnika na ok 8 minut.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena·
4 lat temu
Upiekłam już placki ,za dwa dni przełożę kremem w czwartek .Marlenka ma być gotowa na niedzielę (komunia).Mam nadzieję ,że dojedzie te 360km.Upiekłam już może z dziesiątą marlenkę w tym formie tortu.Dziękuję za przepis .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halina·
4 lat temu
Dziękuję za ten przepis - to ciasto jest przepyszne 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia Szymczyk·
5 lat temu
Jaka kaloryczność tego ciasta w jednym kawałku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grazyna·
5 lat temu
Czy można użyć gotową masę krówkową z puszki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak jest podane w składnikach ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
5 lat temu
Zrobiłam na święta wielkanocne , to był strzał w dziesiątkę. Dziś piekę kolejna w formie tortu. Dziękuję za przepis, to będzie moje ulubione ciasto (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lenka·
6 lat temu
Witam. Ja już robię Marlenke od Pani 3rok i bardzo mi smakuje .zawsze robię na święta .jest przepyszna :) i dziś tez robię :) dziekuje za przepis (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
justyna·
7 lat temu
czy zamiast cukru pudru można zwiększyć ilosć miodu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Nie wiem, nie eksperymentowałam. Wydaj mi się, że ciasto miałoby za bardzo klejącą konsystencję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
7 lat temu
Wygląda przecudnie. Wręcz idealnie.
Z pewnością spróbuję je upiec.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
7 lat temu
Dość dobre ciasto (bardzo słodkie), lecz jednak bardzo różni się od oryginału.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasik ·
6 lat temu
Tak zgadza się , myśle ze w orginale jest więcej masy krówkowej . Jadłam czekoladowa i toffi i niestety różni się od tej która jadłam w Czechach .